Gosia i róże
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Gosia i róże
Ciekawe jak długo będziesz chodować warzywa i patrzeć ile się miejsca dla róż marnuje
Wspaniała lista
Wspaniała lista
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lista imponująca .
A pomysł warzywnika otoczonego różami mi się podoba . To będzie miejsce gdzie łączą się zmysły: zapach, piękno i jeszcze smak .
Ja nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez warzywnika. Jakoś tak paradoksalnie, jak dla mnie warzywnik dodaje uroku i klimatu całości .
A pomysł warzywnika otoczonego różami mi się podoba . To będzie miejsce gdzie łączą się zmysły: zapach, piękno i jeszcze smak .
Ja nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez warzywnika. Jakoś tak paradoksalnie, jak dla mnie warzywnik dodaje uroku i klimatu całości .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
My zawsze mieliśmy warzywa - przecież najlepsze są swoje bez pryskania - naturalne.
Teraz będziemy mieć po prostu dodatek w postaci róż. Gdybym mogła to ogród przesunęłabym dalej ale nas ogranicza podlewanie.
Teraz będziemy mieć po prostu dodatek w postaci róż. Gdybym mogła to ogród przesunęłabym dalej ale nas ogranicza podlewanie.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Moja Honorine de Brabant przyszła od Petrovica i kwitła tego samego roku Pomysł z różami wzdłuż warzywnika odgapiam, do czego od razu się przyznaję. Mam 20 m miejsca, tylko rabatę trzeba będzie trochę poszerzyć. Koper z różami wygląda wspaniale, już siałam
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Mam 4 z wymienionych przez Ciebie.
Jak na mój mały ogród to dużo.
Możesz powiedzieć coś o Mme Plantier?
Powinna mi wiosną zakwitnąć bo ma już pędy ponad metrowej długości.
Jak wysoka urosła u Ciebie i czy da się z niej zrobić pnącą różę ?
Koper z różami i liliowcami u mnie też wyglądał bosko.
Jak na mój mały ogród to dużo.
Możesz powiedzieć coś o Mme Plantier?
Powinna mi wiosną zakwitnąć bo ma już pędy ponad metrowej długości.
Jak wysoka urosła u Ciebie i czy da się z niej zrobić pnącą różę ?
Koper z różami i liliowcami u mnie też wyglądał bosko.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Deirde
Jeśli chodzi o róże Mme Plantier to rasowa róża pnąca, dużo o niej pisałyśmy z Oliwką na Rosie.
Ja w ogrodzie mam 3 sztuki, dorasta do 250 cm, wymaga podpór mimo że pędy są wiotkie. Bez podpór sobie nie radzi - pędy spływają na ziemie.
Kwitnie niezwykle obficie przez 3 tygodnie - niestety jeśli w tym momencie pada deszcz to pąki zlepią się i stworzą mumie. Wtedy trzeba ją przyciąć.
Wydawało mi się że mam zdjęcie całej róży ale nie znalazłam go na garnku.
Pierwsze dwa zdjęcia to jeden krzew, trzecie to drugi krzew, posadziłam je na przejściach.
Ja w ogrodzie mam 3 sztuki, dorasta do 250 cm, wymaga podpór mimo że pędy są wiotkie. Bez podpór sobie nie radzi - pędy spływają na ziemie.
Kwitnie niezwykle obficie przez 3 tygodnie - niestety jeśli w tym momencie pada deszcz to pąki zlepią się i stworzą mumie. Wtedy trzeba ją przyciąć.
Wydawało mi się że mam zdjęcie całej róży ale nie znalazłam go na garnku.
Pierwsze dwa zdjęcia to jeden krzew, trzecie to drugi krzew, posadziłam je na przejściach.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Dzięki Gosiu.
Mam ją posadzoną pod szopką i będzie kwitła trochę pod dachem, więc może nie będzie tak żle w czasie deszczu.
Podoba mi się to że ma mało kolców i łatwo nią operować.
Spróbuję wyprowadzić ją na typowo pnącą i puścić pędy po szopce.
Będą skrzyżowane z pędami Dr J Jamain i jeśli uda im się zakwitnąć razem to powinno to wyglądać nieżle.
Ale na to potrzeba będzie kilku lat pewno zanim do tego dorosną.
A jak spisuje Ci się Salet ?
Mam ją posadzoną pod szopką i będzie kwitła trochę pod dachem, więc może nie będzie tak żle w czasie deszczu.
Podoba mi się to że ma mało kolców i łatwo nią operować.
Spróbuję wyprowadzić ją na typowo pnącą i puścić pędy po szopce.
Będą skrzyżowane z pędami Dr J Jamain i jeśli uda im się zakwitnąć razem to powinno to wyglądać nieżle.
Ale na to potrzeba będzie kilku lat pewno zanim do tego dorosną.
A jak spisuje Ci się Salet ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Gosiu fajna lista historycznych róż. Mam kilka z tej listy a zainteresowana jestem
May Queen. Znalazłam Twoje zdjęcia na Helpie czyli kwitła u Ciebie. Czy możesz coś więcej o niej napisać?
Celeste i Mme Legras de St Germain - wybieram kilka wielkich alb i jakieś z listy muszę skreślić na niej są jeszcze:
Amelia, Belle Amour, Felicite Permentier, Hurdalrosa i Summer Blush - stanowczo za dużo.
May Queen. Znalazłam Twoje zdjęcia na Helpie czyli kwitła u Ciebie. Czy możesz coś więcej o niej napisać?
Celeste i Mme Legras de St Germain - wybieram kilka wielkich alb i jakieś z listy muszę skreślić na niej są jeszcze:
Amelia, Belle Amour, Felicite Permentier, Hurdalrosa i Summer Blush - stanowczo za dużo.
- Deirde
Pierwsza Salet - moja rośnie w lekko zacienionym miejscu - ma tylko 4 godziny słońca i to jej nie pasuje. Pędy w tym roku ma do wysokości 120 cm, powtarzała kwitnienie pojedynczymi kwiatami. Kwiaty przypominają w budowie kwiaty Cartiera - są jasnoróżowe z oczkiem, pachnące. Salet to mchówka - czyli ma widoczne wyrostki na łodygach, pędach i kwiatach - nie są one jednak duże. Moja na wiosnę będzie przesadzona na tył ogrodu w pełne słońce, na pewno jej to pomoże.
Salet z Powsina:
widać że na pełnym słońcu kwiaty zrobiły się jasnoróżowe i krzew też jest bardzo gęsty i duży - tak do 200 cm wysokości.
To moje kwiaty:
Te ostatnie zdjęcie jest jesienne, kwiaty są wyraźnie ciemniejsze.
Majka - co do May Queen - na helpie podają nawet 4 strefę, u mnie rośnie przy murze jako pierwsza róża od pola. Zakupiłam ją u Petrovicza, spodobały mi się jej kwiaty, a dopiero później doczytałam że to rambler. W pierwszym roku miałam 3 kwiaty - nie pamiętam czy pachnie, ma dużo wielkich kolców, liście ciemnozielone, pędy wyrastają do 200 cm. Od razu pomyśl o podporze dla niej i to najlepiej silnej. Ja miałam jeszcze we wrześniu nowe pędy które jej wyrastały. Dostała kopczyk i ułożyłam ją na ziemi, na razie nie widać by choć jej kawałek przemarzł, a liście ma nadal zielone. Na pewno ma bardzo dobry wigor i przerośnie 300 cm.
Salet z Powsina:
widać że na pełnym słońcu kwiaty zrobiły się jasnoróżowe i krzew też jest bardzo gęsty i duży - tak do 200 cm wysokości.
To moje kwiaty:
Te ostatnie zdjęcie jest jesienne, kwiaty są wyraźnie ciemniejsze.
Majka - co do May Queen - na helpie podają nawet 4 strefę, u mnie rośnie przy murze jako pierwsza róża od pola. Zakupiłam ją u Petrovicza, spodobały mi się jej kwiaty, a dopiero później doczytałam że to rambler. W pierwszym roku miałam 3 kwiaty - nie pamiętam czy pachnie, ma dużo wielkich kolców, liście ciemnozielone, pędy wyrastają do 200 cm. Od razu pomyśl o podporze dla niej i to najlepiej silnej. Ja miałam jeszcze we wrześniu nowe pędy które jej wyrastały. Dostała kopczyk i ułożyłam ją na ziemi, na razie nie widać by choć jej kawałek przemarzł, a liście ma nadal zielone. Na pewno ma bardzo dobry wigor i przerośnie 300 cm.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Pięknie wygląda ta Salet, też miałam na nią ochotę a teraz zaczynam żałować ze nie kupiłam.
Ale to tak jak Ty zrobiłam.
Tyle piękności a miejsca mało.
Ale jak któraś wypadnie z tych co już rosną to chyba ją kupię wraz z Gabriele Noyel.
Chodzi za mną jeszcze galijka Le Rosier Eveque.
Ech......gdyby tak ogród był z gumy.....
Ale to tak jak Ty zrobiłam.
Tyle piękności a miejsca mało.
Ale jak któraś wypadnie z tych co już rosną to chyba ją kupię wraz z Gabriele Noyel.
Chodzi za mną jeszcze galijka Le Rosier Eveque.
Ech......gdyby tak ogród był z gumy.....
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Deirde
No widzisz, z kolei ja zapowiedziałam sobie że dokończę jeden pas i powoli trzeba będzie przestać kupować róże ale znalazłam fajną szkółkę we Francji.
Zainteresowała mnie tam jedna z róż chińskich - ma swoich genach Fimbratę, kolor czerwony i myślałam o zakupie.
Niestety róża nie jest opisana na helpie, niewiele wiadomo oprócz hodowcy i roku powstania.
Zainteresowała mnie tam jedna z róż chińskich - ma swoich genach Fimbratę, kolor czerwony i myślałam o zakupie.
Niestety róża nie jest opisana na helpie, niewiele wiadomo oprócz hodowcy i roku powstania.
- kogra
- Przyjaciel Forum
A nie ma tej twojej róży na liście bonusowej Petrovica - on ma tam wiele cudeniek.
Ja z kolei znalazłam fajną szkółkę niemiecką z całkiem przyzwoitymi cenami.
Mają lub mieli sporo ciekawych odmian.
Sama zobacz - http://www.agel-rosen.de
A może już znasz.
Ja z kolei znalazłam fajną szkółkę niemiecką z całkiem przyzwoitymi cenami.
Mają lub mieli sporo ciekawych odmian.
Sama zobacz - http://www.agel-rosen.de
A może już znasz.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Deirde
Znam i nawet tam zamawialiśmy - potem były problemy z różami i niestety komunikują się po niemiecku. Tam zamówiłam Christiana Schultheisa.
Co do Petrovicza - nie ma tam tej róży, Francuzi mają same perełki, niektóre odmiany nie są spotykane w innych szkółkach.
Co do Petrovicza - nie ma tam tej róży, Francuzi mają same perełki, niektóre odmiany nie są spotykane w innych szkółkach.