Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1
Czereśnia
barteks; Przyznam się nigdy nie stosowałem środków na przyczepność.Więc nie wiele wiem na ten temat.Sam zastosuję się do rady Erazma i kupię Superam 10AL.Po obiedzie jadę na działkę i prawdopodobnie będę pryskał na Nasionnicę.Pozdrawiam Ryszard.
Czereśnia
Witam; Wczoraj jadąc na działkę chciałem kupić Superam10AL na przyczepność oprysku w dwóch sklepach nie mieli, będę szukał dalej. Nie wiem czy to środek trudno osiągalny czy sklepy ogrodnicze go nie sprowadzają.Co do Nasionnicy to na 10tabliczkach znalazłem 3 muszki.U sąsiada były 2muszki.Wczoraj dość mocno wiało i nie opryskiwałem.Zobaczę dziś. Pozdrawiam Ryszard 

- przester27
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 kwie 2007, o 13:56
Re
Dzisiaj i ja zrobiłem oprysk. Pierwszy raz użyłem lancy teleskopowej 5 metrów i naprawdę dobra rzecz. Pierwszy raz cały oprysk wylądował na drzewie a nie na mnie. Już niedługo będę mógł się przekonać o skuteczności oprysku. Niektórzy ponawiają oprysk po 7 dniach, a wy jak robicie ?
Czereśnia
Witam
Wróciłem z działki,po sprawdzeniu tabliczek lepowych-muszek Nasionnicy przybyło 6szt.Dwie muszki były na wysokości ok.2.5 .Zdecydowałem o oprysku Mospilanem 20+kilka kropel"Ludwika".Będę spokojny że mnie nie zaskoczy ta tygrysica, póki co.Dalej będę pilnie obserwował tabliczki lepowe.Pozdrawiam Ryszard.
Wróciłem z działki,po sprawdzeniu tabliczek lepowych-muszek Nasionnicy przybyło 6szt.Dwie muszki były na wysokości ok.2.5 .Zdecydowałem o oprysku Mospilanem 20+kilka kropel"Ludwika".Będę spokojny że mnie nie zaskoczy ta tygrysica, póki co.Dalej będę pilnie obserwował tabliczki lepowe.Pozdrawiam Ryszard.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krajanko opryskuj czereśnie i to jak najszybciej Mospilanem 20 SP + środek - zwilżający i zwiększający przyczepność. Oprysk należało wykonać już 3 czerwca u nas. Należy przeprowadzić 1 - 3 opryskiwania. Ja drugi i zarazem ostatni oprysk wykonałem wczoraj. Opryskaj czereśnie i wiśnie.micka pisze:Ja ciągle nic nie złapałam. Ale od jakiegoś czasu jest już komunikat o tych muszkach. Co mam robić?? Pryskać, czy czekać??
Pozdrawiam Andrzej.
Czereśnia
Witam;micka zastosuj się do rady Erazma i nie czekaj.Wracając do środka na przyczepność to w Centrum Ogrodniczym nazwa" Superam"była zaskoczeniem.Dopiero powiedzenie o przyczepności skutkowało;Panie weź "Ludwika".No i wziąłem "Ludwika".Pozdrawiam Ryszard.
Czereśnia
Byłem dziś na działce sprawdziłem tabliczki lepowe i naliczyłem 10 muszek Nasionnicy.Szkoda że sąsiada nie było na działce on też ma tabliczki.Na pewno ilość muszek będzie się zwiększała.I mam pytanie do Erazma;na jak długi okres można liczyć działanie Mospilanu takie 100%.bo karencja jest 14 dnj.A czytałem że w czasie aktywności muszki trzeba pryskać do 3 -4 razy. Pozdrawiam Ryszard.
-
Jak długo działa Mospilan - nie wiem. Fachowcy zalecają w okresie wylotu od 1 do 3 oprysków. Ja zrobiłem dwa.
Na stronie np. http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LOSK piszą m.in. "...W rejonach zagrożonych masowym występowaniem tego szkodnika należy przeprowadzić 1 - 3 opryskiwanie tylko późno dojrzewających odmian czereśni i wiśni jednym z podanych preparatów..."
Na stronie np. http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LOSK piszą m.in. "...W rejonach zagrożonych masowym występowaniem tego szkodnika należy przeprowadzić 1 - 3 opryskiwanie tylko późno dojrzewających odmian czereśni i wiśni jednym z podanych preparatów..."
Pozdrawiam Andrzej.
-
W pow. toruńskim nie będzie takiego komunikatu na tej stronie - nie podają w spisie czereśni. Zobacz powiat obok np. http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=BYIN czy http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=BYLI i wykonaj szybko oprysk.
Pozdrawiam Andrzej.