Kaktusy i sukulenty zimą.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak dbać o kaktusy zimą?

Post »

hen_s pisze:chyba, że była przelana jesienią - ale tego wariantu (najgorszego) przecież nie zakładamy... ;:131
A nie, taka możliwość jest niemożliwa :)
Podlane ostatni raz w ostatnich dniach września, na zimowanie poszły wysuszone jak należy, wiem, że sflaczeć powinny, ale przed nimi jeszcze miesiąc-dwa suszy! To jakos widać, że mają dość i trzeba je juz ratować?

Dodam, że temperatura raczej z tych wysokich - oscyluje w granicach 11-14 (jak mocno ciepło na dworze, to i 15) stopni. :? Niżej mi nie wychodzi przy takiej byle jakiej zimie, a poza tym troche tam takich, które za zimno nie lubią, więc to i wada i zaleta w sumie..
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

A czy jest szansa na jakąś fotkę? Lofka to roślina z rzepą. Pęd może wyglądać jak zasuszony na śmierć a roślinka i tak odżyje wiosną, bo ma zgromadzony zapas wody w rzepie. Takie rośliny nie mają w zasadzie prawa zaschnąć przez tak krótki okres czasu jak pół roku.

Jeśli jest rzeczywiście jakieś zagrożenie zawsze można zacząć roślinkę delikatnie spryskiwać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Jeszcze by się przydał wiek rośliny. Jeśli stara to jest absolutnie bezpieczna i nie wyschnie. Bo temperatury zimowania jak na ten rodzaj nie są za wysokie.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaktusy na zimowisku się nie podlewa :D
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Ani kropelki zwłaszcza przy takiej temp. o jakiej piszesz. Ja zimuje w temperaturze pokojowej i przez pół roku nie podlewam nawet najmniejszego kaktusa, który ma niecały 1 cm średnicy i żyje!
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

miniulek pisze:Wcale ani kropki, bo czytałem artykuł w gazecie, że trochę trzeba ;:219
Widać gazeta mijała się z prawdą :idea:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy mogę teraz przesadzić kaktusy do większej doniczki? A jeśli nie to kiedy najlepiej to zrobić?
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Teraz kaktusy śpią, a najlepiej przesadzać na wiosnę,bo to najlepsza pora i przesadzać do doniczki o nr, większy,to starczy :D
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p

Post »

maika pisze:Czy mogę teraz przesadzić kaktusy do większej doniczki? A jeśli nie to kiedy najlepiej to zrobić?
leszek2 pisze:Teraz kaktusy śpią, a najlepiej przesadzać na wiosnę,bo to najlepsza pora i przesadzać do doniczki o nr, większy,to starczy :D
Chociaż przesadzanie kaktusów zimą jest niewskazane jednak zostałam do tego zmuszona, ponieważ mój kaktus wcześniej już naruszony ledwo trzymał się w doniczce dzisiaj wypadł z niej całkowicie. Wsadziłam go do trochę większej doniczki, może przeżyje gdyż jest to mój ulubiony doniczkowiec i mam go już bardzo długo.

Obrazek

Po przesadzeniu z drugim moim ulubionym okazem.

Obrazek
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czas nie jest najgorszy. Martwiła bym się raczej proporcjami korzeni do wielkości rośliny. Ta bidulka (Mammillaria) chyba nie uświadczyła w swoim życiu właściwego podłoża :idea: W jakiej ziemi ją posadziłaś, bo wcześniej to był chyba czysty torf? Niezależnie od pory roku oczyszczamy dokładnie korzenie i sadzimy do suchego substratu (mam nadzieję, że nie posadziłaś jej z tym bagienkiem), dajemy roślinie co najmniej 2 tygodnie na zabliźnienie ran po przesadzeniu zanim ją podlejemy - tak dla przypomnienia, bo najbliższe podlanie oczywiście powinno być na przełomie marca i kwietnia.
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p

Post »

Część korzeni oderwała się po upadku doniczki, dałam podłoże do kaktusów ze sklepu ogrodniczego. Rzeczywiście wcześniej rosła w zwykłej ziemi do kwiatów. No to narobiłam glupot ;:223.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gotowe podłoże nie nadaje się do hodowli kaktusów :idea: Należy dodać do niego żwirku kwarcowego, który dostępny jest w każdym sklepie zoologicznym i nie zmienia odczynu ziemi (ja daję na oko, ale najlepiej żeby składniki mineralne stanowiły ok 2/3 całego podłoża) i koniecznie drenaż na spód (grubszy żwirek kwarcowy lub keramzyt). Temat ten wielokrotnie był poruszany na forum, warto skorzystać z wyszukiwarki dla uzyskania dokładniejszych informacji.
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p

Post »

Święta racja Paulo! Zajrzałam do Twego wątku i chylę czoła. Pełny profesjonalizm. Zawstydzona więc zmykam. Muszę zacząć od nowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”