Zabezpieczanie róż na zimę
Re: Kiedy i jak zabezpieczyć róże na zimę
Zimowa kołderka załatwiła sprawę ale już znika jutro zrobię kopczyk z kupnej ziemi.
- avalonne
- 500p
- Od: 9 wrz 2012, o 22:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A moje róże okopczykowane zamieniły się w kopce lodowe... Najpierw był śnieg, potem odwilż... Potem marznąca mżawka - spadał deszcz na ziemię i w momencie zamarzał... Teraz mam lodowce zamiast kopczyków.... Do tej pory nie przykryłam stroiszem, bo go nie miałam, ale teraz pewnie zmobilizuję się i je przykryję gałęziami świerka...
Martwię się o róże. Zakopczykowane wszystkie, Mini Orange i Golden Gate dodatkowo osłonięte włókniną. A wczoraj w Częstochowie koło południa było +12 st. C w cieniu Zima za szybko chyba nie przyjdzie. Przez dwa tygodnie ma być tak jeszcze +3 do 7 st. C w dzień, w nocy min.-4 st.C. Nie wiem, czy odkrywać, czy zostawić.
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
Nasz Zielony Zakątek
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dzisiaj sprawdzałam,zimia głębiej jest zamarznięta,rozmarzła na kilka cm z wierzchu ale reszta trzyma.Na razie nie ma co panikować.U mnie nic jeszcze nie czuje wiosny,w ogóle nie puściło jeszcze w tych miejscach gdzie ziemia była przykry gałazkami świerkowymi po prostu lód.Nie wychodzą też tulipany i narcyzy,na razie.Dobrze że temp.spada w nocy ,może jakoś to się wszystko utrzyma i nie będzie jak w ubiegłym roku.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje pnące zasypane kopczykami ziemi i zamarznięte. Na pędach są jeszcze zielone liście. Miałem jednej nocy -23C.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
U mnie niektóre kopczyki od południa rozmarznięte. Część szafirków, tulipanów botanicznych i jedna odmiana krokusa wychodzą. Wczesna wiosna jak nic Nie wiem, czy chociaż włókniny z Golden Gate nie zdjąć. Różanecznik Goldkrone piszą żeby okrywać na zimę, i tak zrobiłam. Dwa dni temu jednak żal mi sięgo zrobiło i zdjęłam. I się załamałam Liście w czarnych plamkach. Mąż wczoraj pojechał popryskać. Dlatego boję się o róże.
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
Nasz Zielony Zakątek
- Georginia
Mizu,różaneczniki przy takiej temp.spokojnie sobie dadzą radę,bez przykrycia.Róże muszą mieć kopczyki bo jak zamarznie to jest problem z ukopaniem ziemi.
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje jesienią sadzone róże okopczykowałam i przykryłam suto jedliną. Mam zdjąc jedlinę?
Rosną w zaciszu i wystaje tylko kilka centymetrów.
Rosną w zaciszu i wystaje tylko kilka centymetrów.
Marta
znając życie jak zdejmę okrycia ( gałęzie i arowłókninę ) to na pewno nadejdą mrozy , byle pod tą za ciepłą otuliną róże nam nie zakwitły zimą
duduś
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po 15 tym stycznia zapowiadają lekkie mrozy i śnieg.
- Georginia
Podobno nawet już w czwartek mają być przymrozki,i bardzo dobrze ,najwyższy czas żeby trochę przyhamować jeżeliby roślinom przyszło do głowy rozpocząć wegetację.
ja na szczęście zabezpieczyłam moje róże.
Wedle meteo oszustów zapowiadają dodatnie temperatury i to dość duże. Około 6- 8 st. cel zbyt duża różnica .Najpierw - 18 a potem + 6 ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.