Identyfikacja róż - część 2
- magn0lia
- 50p
- Od: 2 lis 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja róż - część 2
Witam ponownie, jeszcze raz chciałam się przypomnieć z moim okazem do rozpoznania, próbowałam sama, ale nic nie wymyśliłam. Więc podaję jeszcze raz: kolor jak na zdjeciu, zewnetrzne płatki jasno rózowe, kwitnie na potęgę, średnica kwiatów 12 cm. Bardzo proszę o pomoc, chciałabym wiedzieć, kto w moim domku mieszka
Moje ukochane kwiaty
Witaj miłośniczko róż .z kontaktów z fotumowiczkami uzyskałam wiedzę że Ty wiesz gdzie można kupić różę Eyes for You i czy będziesz uprzejma podzielić się tą wiedzą ?????? pozdrawiam
Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji dwóch róż. Jedna starsza, rosła już na kupionym przez nas ogródku. Kwitnie raz w czerwcu i powtórnie we wrześniu, do października. Ma delikatny, przyjemny, świeży zapach. Poprzedniej zimy przemarzła do gruntu, wiosną pięknie odbiła od korzeni. Pędy ma wiotkie, jesienią dorosły do jakiś 120 cm długości. Opierała się o starą altankę, więc nie wiem, czy to nie miała być pnąca. Zdjęcia z czerwca.
Drugą dostałam w doniczce na dzień kobiet. Do czerwca trochę podrosła Jak widać pędy z kwiatami przewieszają się. W lato trochę ucierpiała od mączniaka:
Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi, bo jako początkujący ogrodnik mam problem z identyfikowaniem odmian
Proszę o pomoc w identyfikacji dwóch róż. Jedna starsza, rosła już na kupionym przez nas ogródku. Kwitnie raz w czerwcu i powtórnie we wrześniu, do października. Ma delikatny, przyjemny, świeży zapach. Poprzedniej zimy przemarzła do gruntu, wiosną pięknie odbiła od korzeni. Pędy ma wiotkie, jesienią dorosły do jakiś 120 cm długości. Opierała się o starą altankę, więc nie wiem, czy to nie miała być pnąca. Zdjęcia z czerwca.
Drugą dostałam w doniczce na dzień kobiet. Do czerwca trochę podrosła Jak widać pędy z kwiatami przewieszają się. W lato trochę ucierpiała od mączniaka:
Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi, bo jako początkujący ogrodnik mam problem z identyfikowaniem odmian
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
Nasz Zielony Zakątek
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta pierwsza wygląda na Rosarium Uetersen.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pierwsza tez myślę Rosarium Uetersen a druga to Othelo
Jesteście niesamowici Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Ta pierwsza to rzeczywiście Rosarium Uetersen. Tyle razy widziałam ją tutaj na forum, a nie rozpoznałam Natomiast ta druga to chyba jednak nie Othello. Przejrzałam zdjęcia na necie. Moja wydaje się mieć bardziej wiotkie pędy, które nie są w stanie utrzymać kwiatu. Przez lato u mnie urosła w doniczce do max 0,5 m. Coś próbowała jesienią kwitnąć, ale jak pisałam mączniak ją umęczył i jakaś taka zabidzona się zrobiła (aż mi głupio ) Othello ma też ponoć mocny zapach, natomiast ta nie pachniała (o ile pamiętam).
Choć może się mylę, bo sam kwiat faktycznie bardzo podobny. Tylko Othello rośnie do 100-200 cm. Sprzedają takie giganty w marketach w doniczkach na Dzień Kobiet?
Dodam jeszcze dwa zdjęcia pąków z widocznymi lepiej łodygami i liśćmi, może coś pomogą.
Tutaj kwiat leży na liściach poniżej:
Choć może się mylę, bo sam kwiat faktycznie bardzo podobny. Tylko Othello rośnie do 100-200 cm. Sprzedają takie giganty w marketach w doniczkach na Dzień Kobiet?
Dodam jeszcze dwa zdjęcia pąków z widocznymi lepiej łodygami i liśćmi, może coś pomogą.
Tutaj kwiat leży na liściach poniżej:
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
Nasz Zielony Zakątek
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Mam pytanie. Dość często spotykam na forum stwierdzenie że szukacie odmian róż na "helpie". Co to jest i gdzie to można znaleźć?
Pozdrawiam wszystkich tęskniących do swoich pupilek
Sławka
Pozdrawiam wszystkich tęskniących do swoich pupilek
Sławka
Pozdrawiam. Sławka
-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sawko bardzo pomocne jest też forum rosyjskie http://www.rosebook.ru
Jeśli masz problem z rosyjskim to pytaj, podpowiem jak się na nim poruszać.
Jeśli masz problem z rosyjskim to pytaj, podpowiem jak się na nim poruszać.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Świetne to forum rosyjskie, bardzo dziękuję za ten link!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- magn0lia
- 50p
- Od: 2 lis 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mizu Matko Boska przepiękna ta róża z dnia kobiet!!! Poradźcie mi bo nie mam praktyki w uprawie róż, na zimę wstawiłam moją różyczke do chłodnego pokoju. Jak mam ją podlewać? Podlewam raz na tydzien i nie wiem czy dobrze robie bo bidulenka dostała zółtych liści, nie wszystkich, ale tych z dołu. Pomóżcie, bo nie chcę jej zmarnować
Moje ukochane kwiaty