Kohleria - uprawa, prezentacja kwitnień
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kohleria
Aniu
ja do swoich kohlerii stosuję ziemię torfową ogrodową .Nic więcej nie dodaję.Kłącza łamię na kawałki i kładę na płasko do ziemi ,lekko przykrywam ziemią i lekko przygniatam.Potem spryskuję wodą co jakiś czas .One same wiedzą ,kiedy wyjść z ziemi
Kohlerie można rozmnażać również z liścia tak jak fiołki.
ja do swoich kohlerii stosuję ziemię torfową ogrodową .Nic więcej nie dodaję.Kłącza łamię na kawałki i kładę na płasko do ziemi ,lekko przykrywam ziemią i lekko przygniatam.Potem spryskuję wodą co jakiś czas .One same wiedzą ,kiedy wyjść z ziemi
Kohlerie można rozmnażać również z liścia tak jak fiołki.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Re: Kohleria
Ellcia proszę Cię, czytaj dokładnie co pisze i obserwuj zdjęcia i podpisy pod nimi.
Nikt Ci każe zasuszać kohlerie?. Niektóre same się zasuszają inne rosną świetnie zimą, jak na moich fotkach widać.
Uprawiam w ziemi uniwersalnej. Kłącza zostają w ziemi i dotrwają do wiosny. Zresztą wszystko widać na zdjęciach , które wstawiłam informacyjnie.
Przecież ja się powtarzam , pisałam wszystko wcześniej .
Marzenka , to nic ,że oberwałaś, wsadź je do ziemi obok obumarłej. Obumarłą możesz obciąć. W ziemi zapewne jest więcej kłaczy , zostaw je w spokoju do wiosny.
Nie wiem jak wygląda obumierająca część ? Może wstaw fotkę. W zależności od wyglądu wstaw ją do wody i niech czeka do wiosny. Może osiągnie taki wygląd jak moja ukorzeniona z kwiatkiem na fotce powyżej?
Pozdrawiam cieplutko.
I proszę czytać dokładnie i obserwować fotki, nikt nie ma sił w koło to samo powtarzać. Czyż nie?
Przepraszam, pogrubiło się niechcący .
Nikt Ci każe zasuszać kohlerie?. Niektóre same się zasuszają inne rosną świetnie zimą, jak na moich fotkach widać.
Uprawiam w ziemi uniwersalnej. Kłącza zostają w ziemi i dotrwają do wiosny. Zresztą wszystko widać na zdjęciach , które wstawiłam informacyjnie.
Przecież ja się powtarzam , pisałam wszystko wcześniej .
Marzenka , to nic ,że oberwałaś, wsadź je do ziemi obok obumarłej. Obumarłą możesz obciąć. W ziemi zapewne jest więcej kłaczy , zostaw je w spokoju do wiosny.
Nie wiem jak wygląda obumierająca część ? Może wstaw fotkę. W zależności od wyglądu wstaw ją do wody i niech czeka do wiosny. Może osiągnie taki wygląd jak moja ukorzeniona z kwiatkiem na fotce powyżej?
Pozdrawiam cieplutko.
I proszę czytać dokładnie i obserwować fotki, nikt nie ma sił w koło to samo powtarzać. Czyż nie?
Przepraszam, pogrubiło się niechcący .
Re: Kohlerie kohlerii
Niektóre przetrwają zimę w takim stanie, ciągle w wodzie , a na czubku nowe kłącze:
- cóz z tego,że teraz brzydula, ale na wiosnę ożyje wsadzona do ziemi. Z wytworzonego na czubku kłącza będzie nowa roślinka. Czyli z tego potworka przetrwają dwie .
Pozdrawiam cieplutko.
Ellcia zaszczepiłam też, chociaż ciupineczkę ?
- cóz z tego,że teraz brzydula, ale na wiosnę ożyje wsadzona do ziemi. Z wytworzonego na czubku kłącza będzie nowa roślinka. Czyli z tego potworka przetrwają dwie .
Pozdrawiam cieplutko.
Ellcia zaszczepiłam też, chociaż ciupineczkę ?
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
No dobra, ja ze ślinotokiem na naleśniki napiszę, że moja kohleria jakiś wieheć się robi nie wiem co jej za czary odprawić aby chciała choć wyglądać do wiosny liście się zwijają w dół, od spodu wysychają i odpadają, to niby normalne?? Bo staram się nie podlewać jak wyczytałam tu, że przetrwają suszę, ale jak to ja - pewnie znów coś namodziłam
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Aga wszystko w porządku jest z kohlerią!
Zimą przechodzi okres spoczynku, należy wtedy ograniczyć podlewanie.Czasami górna część zmarnieje na amen. Przetrwa dzięki tworzącym się podziemnym, szyszkowatym kłączom. Cała jej górna siła słabnie też , bo idzie w kłącza. Weź wywróć doniczkę i zobaczysz jakie dorodne kłącza czekają na wiosnę .
Posadzisz je , każde do osobnej doniczki. Będą rosły jak ta lala. Jedno możesz teraz wyciągnąć i posadzić. U mnie właśnie się puściły.
Uprawy kohlerii trzeba się uczyć metodą prób i błędów. Każdy gatunek inaczej się zachowuje.
Tak w ogóle, to ona jest jak perz. Kłącza mnoży jak szalona. Jak ma się więcej gatunków , to w marcu można zasadzić nią hektar pola . Szczepki , spójrz wyżej trzymam przez zimę w wodzie i trwają z korzonkami aż do posadzenia.
Kwitnie z 5 miesięcy.
Zimą przechodzi okres spoczynku, należy wtedy ograniczyć podlewanie.Czasami górna część zmarnieje na amen. Przetrwa dzięki tworzącym się podziemnym, szyszkowatym kłączom. Cała jej górna siła słabnie też , bo idzie w kłącza. Weź wywróć doniczkę i zobaczysz jakie dorodne kłącza czekają na wiosnę .
Posadzisz je , każde do osobnej doniczki. Będą rosły jak ta lala. Jedno możesz teraz wyciągnąć i posadzić. U mnie właśnie się puściły.
Uprawy kohlerii trzeba się uczyć metodą prób i błędów. Każdy gatunek inaczej się zachowuje.
Tak w ogóle, to ona jest jak perz. Kłącza mnoży jak szalona. Jak ma się więcej gatunków , to w marcu można zasadzić nią hektar pola . Szczepki , spójrz wyżej trzymam przez zimę w wodzie i trwają z korzonkami aż do posadzenia.
Kwitnie z 5 miesięcy.
- mniodkowa
- Kontakt:
Ja wszystko dokładnie i wyraźnie wyczytałam co pisałaś i stąd nie panikowałam już 2 m-ce temu bo już bym narobiła tu. Ale w czas wyczytałam, że mało podlewać, że ona w ziemi robi kłącza i sobie tak cichutko myślałam, że z moją wsio ok, ale jej liście nie u czubka marnieją, ale te od spodu i wolałam dopytać. No więc doniczki wywracać nie będę, poczekam do wiosny z tymi kłączami
Aga choćby ze zwykłej ciekawości przewróć doniczkę. Zobacz przynajmniej czy ma te kłącza?
Obowiązkowo powinna mieć i to nie jedno. Ale bywają wyjątki od normy.
Możesz nie przewracać, tylko paluchami namacać. Po namacaniu z jedno kłącze oberwać, przyjrzeć mu się i przysypać je znowu ziemią.
Też poradzi. A jeśli chcesz szczepek, to obetnij pół czubka kohlerii- włóż do wody- ukorzeni się w podskokach.
Do tego zostawiona część puści nowe łodyżki.
Obowiązkowo powinna mieć i to nie jedno. Ale bywają wyjątki od normy.
Możesz nie przewracać, tylko paluchami namacać. Po namacaniu z jedno kłącze oberwać, przyjrzeć mu się i przysypać je znowu ziemią.
Też poradzi. A jeśli chcesz szczepek, to obetnij pół czubka kohlerii- włóż do wody- ukorzeni się w podskokach.
Do tego zostawiona część puści nowe łodyżki.
- majakal
- 200p
- Od: 3 sty 2009, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posiadam jedną jedyną ( tę czerwoną z kropeczkami ) i wcale nie sądziłam że ich może być więcej (tych odmian). Ponieważ idzie do góry, dolne listki poobrywałam i wsadziłam do wody oprócz korzonków wyrosły małe roślinki. Kohlerio wspaniała kolekcja i piękne kwitnienia.
zapraszamy na forum
- IkaD
- 1000p
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
Kohlerio Naoglądałam się i naczytałam u Ciebie ..wszystko co napisałaś o tej roślince jest bardzo przydatne i dzięki Ci za te info.
A moja jedyna na jesień miała mnóstwo pąków ale niestety za mało światła i pousychały ,za to wypusciła z ziemi młode maleństwo przy brzegu doniczki tak jak u Ciebie ostatnio i wygląda teraz tak
jak myślisz..uciąć i wsadzić do wody??
A moja jedyna na jesień miała mnóstwo pąków ale niestety za mało światła i pousychały ,za to wypusciła z ziemi młode maleństwo przy brzegu doniczki tak jak u Ciebie ostatnio i wygląda teraz tak
jak myślisz..uciąć i wsadzić do wody??
IkaD nie obcinaj. Ona wcale dobrze wygląda . W ziemi zapewne ma też kłącza.
Bez pośpiechu. I tak wiosną będziesz musiała powyjmować kłącza i posadzić osobno.
Poczekaj z miesiąc chociaż. Badyle puszczają korzenie w ciągu tygodnia .
Pozdrawiam cieplutko.
Bez pośpiechu. I tak wiosną będziesz musiała powyjmować kłącza i posadzić osobno.
Poczekaj z miesiąc chociaż. Badyle puszczają korzenie w ciągu tygodnia .
Pozdrawiam cieplutko.
- mniodkowa
- Kontakt:
Teśka jak powiedziałam tak uczyniłam - dziś wyciągłam kohlerię z ziemi i proszę:
to miałaś na myśli? te białe to kłącza?? z drugiej strony jest jeszcze jeden mały biały pypeć
Wepchnęłam z powrotem do ziemi, zasypałam i podlałam nawet bo wiór był
I cała roślinka wygląda obecnie tak:
to miałaś na myśli? te białe to kłącza?? z drugiej strony jest jeszcze jeden mały biały pypeć
Wepchnęłam z powrotem do ziemi, zasypałam i podlałam nawet bo wiór był
I cała roślinka wygląda obecnie tak:
- IkaD
- 1000p
- Od: 12 cze 2012, o 10:06
OK ..dzięki to zaczekam jeszcze z tym cięciem muszę jej jakąś podpórkę zrobic bo sie trochę przechyla
mniodkowa ta Twoja też jest dość wysoka a jaki kolorek masz?
mniodkowa ta Twoja też jest dość wysoka a jaki kolorek masz?
Miodkowa to kłącze po prawej już łodygę tworzy! Czyli góra słabnie również dlatego,że siły idą na to co ma pod sobą. Poobserwuj górę . Jeżeli zacznie marnieć bardziej , bo przyznam,że dopadłaś do niej bardziej niż się spodziewałam. W razie co odetnij i wsadź do wody. Postaw w ciepłym miejscu i niech się ukorzenia , aż do marca, poradzi.
Ika jedna z moich już dawno kijami podparta .
Ika jedna z moich już dawno kijami podparta .