Renowacja,odnowienie stołu drewnianego i innych mebli

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nigdy nie mów "nigdy"

Post »

Wiolka, bardzo ładnie stoliczki z tym szkłem wyglądają ;:108

Kasiu, cieszę się że przywołałam miłe wspomnienia ;:168
Mebelek świetny, zgrabny i proporcjonalny , ładnie pomalowany, na pewno jeszcze wiele lat Ci posłuży :D Czy będzie stał w łazience?
Stół musiał być piękny, może kiedyś znajdziesz podobny :D Wiem o jakiej nodze mówisz, widziałam taką ze schowkiem, ale stół był okrągły . No pewnie ,że z jedną jest wygodniejszy. Jak mamy gości to może trochę niewygodnie się siedzi, ale na co dzień jest nas czworo to się akurat mieścimy :)
Może ten stół który masz warto odnowić? Fornir na blacie jest zniszczony ,czy jest też na nogach?
Bo z blatu można by zdjąć , pod spodem powinna być jeszcze taka wyściółka, wyszlifowana może być całkiem ładna :wink:

Drewniane meble mają tą zaletę ,że można je zawsze naprawić, skleić, podmalować, płyta nie jest taka cierpliwa :wink:
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Kiedyś, kiedyś, gdy byłem... młodszy, to niespecjalnie podobały mi się meble stare. Powiem więcej, pozbyłem się wszystkiego, co było starsze ode mnie. :wink: Obecnie zmieniło mi się o 180 stopni. Nawet zacząłem się delikatnie bawić w odnawianie mebelków (bo na pewno nie są to meble :wink: ). Ale może z czasem? Jestem pod wrażeniem Kasiu. Szacun, jak mawiają młodzi. :)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Sławku :wit
Staram się ;:180 , a raczej staramy , bo popełniam te odnowy razem z M-em :D
Idziesz w dobrym kierunku, od mebelków się zaczyna, przyjdzie czas i na meble :wink:
Serdecznie polecam otaczanie się starymi rzeczami, meblami, w dzisiejszych czasach, czasach plastiku, płyty wiórowej , wszechobecnej chińszczyzny ,to taki mały dotyk luksusu i pamięci o solidnych, przedwojennych czasach :wink:

;:7
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu trzymam za słowo ;:196
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko, serdecznie zapraszam, o każdej porze roku ;:304

;:196
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Witam Ciebie Kasiu, przecudnie odnowiliście meble, pewnie już czytałaś w innych wątkach, że wzięłam się za drzwi, niestety opalarka po trzech dniach padła, włącznik się nie przesuwa, mam nadzieję, że uda mi się ją szybko wymienić, ale nie o to chciałam zapytać :)
Jedną stronę drzwi, tę od pokoju mam oskrobaną, ale jak poradzić sobie z framugami, które mają dość głębokie rowki? czym to doczyścić i jak ? na samych drzwiach znajomy spróbował flexem z tarczą listkową ( lamelką ?) i jest ładnie, tylko muszę poczekać na ładniejsze dni i synka z tym flexem wywalić na podwórko, bo moje próby zakończyły się głębokim zranieniem lewego kciuka ;:223, na dodatek diabli wzięli świąteczne porządki :) no framug nie wyniosę :) coś poradzisz ? będę wdzięczna :)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A nad taki mebelkiem ostatnio pracujemy :wink:
Stoliczek, składak, nóżki bardzo stare, ręczna robota, blat - pewnie lata 70-te XX wieku :wink: - płyta i okleina.
Stoliczek z domu mojej cioci, pamiętam był tam od zawsze (a moja pamięć sięga lat 70-tych właśnie), potem służył u kuzyna, na końcu rozleciał się całkiem, każda noga osobno.
Postanowiliśmy przywrócić mu życie, nogi zostały oszlifowane i pokryte bejcą, na blacie będzie położony fornir , całość dostanie jednolitego koloru :D
Jak mi się kiedyś ta szachownica podobała ;:224 , marzyłam o tym stoliku - było to pewnie w latach 70-tych :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Kasiu stoliczek piękny i te nogi zdobione ;:215 ;:138
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Kasiu! Nareszcie! Wątek, o jakim marzyłam! :wink: Strasznie się cieszę, że go założyłaś, będę tu bywać po 50 razy dziennie :wink:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Beatko!
Przykro mi ,że opalarka padła :evil: , ale na pewno wymienisz na nową i prace pójdą do przodu :D
Widziałam jak ładnie oczyściłaś drzwi, będą piękne ;:138
Wszystkie elektronarzędzia do szlifowania nie nadają się do działań wewnątrz mieszkania :wink: , strasznie pylą, proponuję tą futrynę ręcznie poszlifować, grubym papierem, potem wygładzić drobnym, rowki i zakamarki czymś chudym, ostrym, musisz sama pokombinować, może mały śrubokręt, gruby gwóźdź :wink: - mi się sprawdzał przy drobnych ozdobach właśnie duży gwóźdź - super nowoczesne narzędzie :;230
Współczuję skaleczonego palucha ;:196 , nie robiłam nic nigdy takim narzędziem, głównie używamy szlifierki oscylacyjnej a drobne elementy, rzeźbienia to ręcznie :wink:
Jestem ciekawa czy da się wyczyścić drzwi do czysta, całą farbę , będę obserwować Twoje działania :D

Wioluś, dzięki ;:196 , dopiero będzie ładny :wink:

Patusiu witaj :wit
Cieszę się ,że się cieszysz :tan Serdecznie zapraszam jak najczęściej, mam nadzieje że coś interesującego będę w stanie pokazać. Chyba wiesz co mnie zainspirowało :wink:

A propos drzwi i opalarki
Stare drzwi często były uszczelniane glinką ,używano jej zamiast kitu, uzupełniano szpary itp, gdy zaczniemy działać opalarką to materiał ten zacznie się topić, spiekać, można w ten sposób nieumyślnie zniszczyć drzwi :cry:

Pisałam o toaletce po babci, ale jej nie pokazałam .
To nie żaden antyk, mebelek jest powojenny, jako dziecko uwielbiałyśmy razem z siostrą przeglądać się i stroić przed tymi lustrami :D Można było obejrzeć się z każdej strony :D
Przez 12 lat stała w garażu u mojej mamy, potem dostała drugie życie , została oczyszczona, odrobaczona i pomalowana na ciemny kolor, który maskuje słabej jakości fornir i uzupełnienia ubytków. Lustra w oryginale zakrywały całą powierzchnię drewnianych skrzydeł, zmniejszyliśmy je aby było widać dookoła drewno.
Mebelek jest zrobiony z sosny a widoczne miejsca pokryte fornirem, nie za dobrej jakości .

Obrazek
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Kasiu toaletka cudeńko ;:138
Moja córcia zagląda mi przez ramię i mówi,że też taką chce ;:108
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Jak się cieszę, że trafiłam na ten wątek! Już wiem, u kogo będę podpatrywać, co robić ze starymi meblami :D
Twoje są cudowne!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

A nasze dzieci się ich pozbędą na rzecz szkła i metalu....te meble mają duszę. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”