Masz na myśli serki typu włoskiego np Capri czy Pilos z Lidl'a ? . Oczywiście dla chcących wedzić takie serki nalezy się wyjasnienie ,że najpierw wrzuca się te serki do solanki a potem obtacza w ziołach - nie wiem jak artur1968 ale ja tak robięartur1968 pisze:Potem wędzenie twarożków. Polecam okrągłe.
Wędzarnia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Wędzarnia
No to polecam.
Zwykły biały twardy ser / nie twaróg / obtoczyć w soli zmieszanej z ziołami i do wędzarni.
Zwykły biały twardy ser / nie twaróg / obtoczyć w soli zmieszanej z ziołami i do wędzarni.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
Krzysztofie ,spróbuj ,tak jak pisałam, choć raz kupić właśnie serek typu włoskiego , na noc zalać go 8% solanką ,rano osuszyć i obtoczyć w ziołach , może być w papryce ,kminku, czosnku i uwędzić. Zaręczam ,że jest smaczniejszy niż zwykły , biały - przetestowane wielokrotnie
Re: Wędzarnia
Tak, potwierdzam.chudziak pisze:Krzysztofie ,spróbuj ,tak jak pisałam, choć raz kupić właśnie serek typu włoskiego , na noc zalać go 8% solanką ,rano osuszyć i obtoczyć w ziołach , może być w papryce ,kminku, czosnku i uwędzić.
Serki typu włoskiego są słodkawe, solanka konieczna.
Jak długo wędzisz? Bo ja ok. 8-10 godzin, ale co 2 godz,. obracam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
Ja wkładam w gazę i wieszam w wędzarni na haczykach .Wędzę krócej bo zwykle "robię" to przy okazji wędzenia "mięsa". To okrągłe na zdjęci to serkiartur1968 pisze:Jak długo wędzisz? Bo ja ok. 8-10 godzin, ale co 2 godz,. obracam.
.
- image
- 200p
- Posty: 273
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Wędzarnia
Ale zrobiło się apetycznie za sprawą Twojego zdjęcia Chudziak ! A pomysł z serkami muszę koniecznie wypróbować. Miejsce na wędzarnię z piecem chlebowym już wybrane , nie mogę się doczekać, kiedy zaczniemy . Na razie musi wystarczyć prowizorka ( metalowa beczka z kanałem i paleniskiem )
Pozdrawiam! Róża
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
image czasem okazuje się ,że beczka najlepsza jeśli chodzi o wynik wędzenia niż piękne ,duże murowane wędzarnie
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Ja to na razie jestem w fazie projektowania. Chcę murować z klinkieru. Już głupi jestem czy ściany paleniska wykładać szamotem, czy nie. Jedni piszą, że nie bo będzie ciężko dymić ( za wysoka temp. paleniska ) inni na zdjęciach dają szamot. Jedni ruszt dają inni nie. No głowa boli, bo ja się spartoli to ciężko będzie poprawić.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Re: Wędzarnia
Dlatego daj sobie jeszcze nieco czasu przez ostateczną budową.darbo pisze:No głowa boli, bo ja się spartoli to ciężko będzie poprawić.
Ja osobiście, gdybym budował to bym wykorzystał naturalny kamień, ale cięższy o dużej
gęstości w obudowie paleniska. Zapewni akumulację ciepła i stabilizację temperatury.
Ale niestety z czasem popęka.
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Pracę zacznę w kwietniu może maju.Pewnie jeszcze, zrobie wiele poprawek projektu. Wiem z doświadczenia, że należy na jakiś czas, dać sobie tzw. luz. Powrócić potem znowu do pomysłu. Widać wtedy błędy. Część materiału już mam. Jest nim właśnie klinkier który został z budowy.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
A ja mam palenisko bezpośrednie wymurowane ze zwykłej cegły , podstawa mniej więcej 5 cegieł na 2,5 cegły ,wysokość na 9 cegieł .Komorę mam drewnianą .
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Twoja Chudziak wędzarnia to pełny wypas. Ja, muszę palenisko dać z boku, bo nad nim ma być grill.
Na razie, myślę żeby palenisko zaczynało się obok wędzarni. Można powiedzieć, że też prawie bezpośrednie.
Wędzarnia też z klinkieru. Tutaj jest problem z dachem. Chyba będzie drewniany żeby wyeliminować skropliny. Sciany można wyłożyć drewnem. Nie mam pojęcia, czy na ścianach też powstają skropliny.
Jak tam zwykłe cegły, sprawdzają się Tobie wewnątrz paleniska. Są jakieś pęknięcia itp. Na jaką zaprawę było murowane palenisko. Zwykła czy do wysokich temperatur ?
Ot, taki pomnik ogrodowy mi wyjdzie
Na razie, myślę żeby palenisko zaczynało się obok wędzarni. Można powiedzieć, że też prawie bezpośrednie.
Wędzarnia też z klinkieru. Tutaj jest problem z dachem. Chyba będzie drewniany żeby wyeliminować skropliny. Sciany można wyłożyć drewnem. Nie mam pojęcia, czy na ścianach też powstają skropliny.
Jak tam zwykłe cegły, sprawdzają się Tobie wewnątrz paleniska. Są jakieś pęknięcia itp. Na jaką zaprawę było murowane palenisko. Zwykła czy do wysokich temperatur ?
Ot, taki pomnik ogrodowy mi wyjdzie
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
Dzięki ale na pewno jeśli chodzi o wygląd to taka sobie lecz dla mnie najistotniejsze jest by się dobrze wedziło. Palenisko yło murowane na zwykłą zaprawę -póki co nic się nie dzieje. Murowane wędzarnie trudniej dobrze wygrzać co jest podstawowym warunkiem poprawnego wykonania pierwszej fazy wedzenia czyli osuszania ale w murowanych też da się wedzić .darbo pisze:Twoja Chudziak wędzarnia to pełny wypas.
Na pewno istotny jest dostęp do paleniska nie przez maleńkie drzwiczki a drzwi do komory powinny być prawie wielkości przedniej ściany by bez problemu wkładać do komory kije z wyrobami i nimi manewrować.