Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

Przepiękny jesion ;:167
Pat, na tych drzewach buduj swój ogród, one stanowią jego szkielet - rzadko kto ma szczęście wchodzić na działkę z takimi okazami.

W sprawie ławeczki chciałabym zaznaczyć, że moja jest podobna do tej, ma nieco inne dekoracje żeliwne i deseczki wymagające przeszlifowania i odmalowania (warunki atmosferyczne tak wpłynęły na drewno, ale to normalne, po prostu od nowości tego nie zrobiliśmy). Pytanie, czy chciałabyś mnie odwiedzić, czy raczej zdecydowałabyś się na przesyłkę i czy w ogóle jest to dla Ciebie opłacalne, warte zachodu.
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj tak , a ja musi wyglądać latem. ;:oj

-- 5 sty 2013, o 12:36 --

Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kriss1515 pisze:Oj tak , a ja musi wyglądać latem. ;:oj

-- 5 sty 2013, o 12:36 --

Latem wyglądał fantastycznie: gałęzie miał tak silne, że z moimi siostrami w dzieciństwie huśtałyśmy się na nich jak na lianach :) U mnie w ogrodzie go nie ma, ale będzie! Musze doczytać ile potrzebuje, żeby urosnąć do takiego stanu, a przede wszystkim znaleźć szkółkę, która go ma, bo to dość ciężka sprawa z tego, co się orientowałam...

Aguś, pomyślę...z przyjazdem raczej kiepsko będzie, raczej kurier...Twoja ławeczka cudna jest i strasznie bym ją chciała, więc daj parę dni na pomyślenie;)

My mamy taką jedną postasiową:

Obrazek

też do odnowienia, ale miejsc na ławeczki mam wytypowane już co najmniej 4... ;:224
henecio
200p
200p
Od: 16 lut 2012, o 13:51

Post »

Pat, ;:3 oczywiście, ze sama swój ogród musisz zaprojektować. My możemy Ci tylko na podstawie swoich doświadczeń coś zasugerować. Żeby te sugestie miały ręce i nogi trzeba coś na temat Twojego ogrodu wiedzieć. I po to, np. mnie przydatny byłby ten plan. Z niego można odczytać np. oświetlenie, które jest ważniejsze od rodzaju gleby. Ziemię możesz dostosować do potrzeb wsypując do dołka torfu czy piasku. Oświetlenia natomiast nie zmienisz.
Działkę w ROD mam 42 lata. 2 skrawki przed blokiem tyle samo. Kiedyś miałam i inne ogródki, ale to już przeszłość. Nie znaczy to jednak, że nie mogę z nich korzystać i czegoś w nich nie sadzić. Przez te lata popełniłam duu...uużo błędów, ale wtedy brakło mi wyobrażni no i nie było internetu.
;:3 ;:3 ;:3
ciocia Dorota
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Zrobię Ci jutro zdjęcie i zdecydujesz, czy chcesz się w to bawić, nie chciałabym, byś była zawiedziona... raz jeszcze wyciągam zdjęcie tego, co zbliżone, bo chyba wyżej nie weszło...
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

henecio pisze:Pat, ;:3 oczywiście, ze sama swój ogród musisz zaprojektować. My możemy Ci tylko na podstawie swoich doświadczeń coś zasugerować. Żeby te sugestie miały ręce i nogi trzeba coś na temat Twojego ogrodu wiedzieć. I po to, np. mnie przydatny byłby ten plan. Z niego można odczytać np. oświetlenie, które jest ważniejsze od rodzaju gleby. Ziemię możesz dostosować do potrzeb wsypując do dołka torfu czy piasku. Oświetlenia natomiast nie zmienisz.
Działkę w ROD mam 42 lata. 2 skrawki przed blokiem tyle samo. Kiedyś miałam i inne ogródki, ale to już przeszłość. Nie znaczy to jednak, że nie mogę z nich korzystać i czegoś w nich nie sadzić. Przez te lata popełniłam duu...uużo błędów, ale wtedy brakło mi wyobrażni no i nie było internetu.
;:3 ;:3 ;:3
ciociu Doroto, obiecuję że będzie, jak się ogarnę z robotą :wink:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Pati, nie żałuj sobie ławeczek, ja na swoich 800 metrach mam ich 4. Każda w takim miejscu, żeby, przycupnąwszy, bo siedzieć dłużej żaden ogrodnik nie będzie ;:306 , widzieć jakiś ciekawy obiekt lub rabatkę. aha i jeszcze coś -jedne w słońcu, inne w cieniu. Moja przyjaciółka, której się fest przytyło, obchodząc mój ogród, siada po kolei na każdej ;:306.
Roślin na wieloraki żywopłot jest tyle, że może być problem z wyborem, raczej z eliminacją wielu. Dobrze pod tym względem radzi Tamaryszek, żeby krzaki były atrakcyjne comajmniej przez dwa sezony.
Słowem, czeka nas pasjonująca historia - co też wybierzesz ;:224.

Pozdrawiam Noworocznie ;:304 - Jagoda
PS. W rzeczy samej, brzozy rosną wszędzie, w przeciągu i na drągu.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jesion piękny ten!, chociaż nie jest to moje ulubione drzewo, bo sąsiad za płotem ma duży stary jesion i jak któregoś roku wydał owoce to miałam miliony siewek trudnych do usunięcia, bo to bardzo żywotny organizm!
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Ale wywołałam burzę pisząc o tych brzozach na piaski :;230
Jesion który pokazałaś Patusiu jest cudny ;:138
Marysiu, no właśnie u mnie po drugiej stronie wewnętrznej drogi , u sąsiada , też takie rosną , ile z nich mam siewek w swoim żywopłocie :evil: Jakie mają głębokie korzenie te siewki :shock:
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Karłowy kasztanowiec krwisty i szrotowek go nie wpyla http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Aesculus ... ei'&lang=1
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Znalazłem tego jesiona w szkółce z której zamawiałem rośliny,z tym, że na razie jest on w fazie produkcji. Jakby go mieli na sprzedaż to dam Ci znać i przy okazji sam dla siebie zamówię bo bardzo mi się spodobał
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Taki jesion rośnie u nas przy kościele, ale choruje, ma dużo zeschłych gałęzi. Zawsze robił na mnie duże wrażenie. Na pewno pochodzi z czasów przedwojennych, a jest dużo mniejszy od pokazywanego przez Ciebie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

szybciorem jestem, bo jeszcze 3 dni kieratu, ale już piszę co i jak z jesionem, bo żyłam w jego cieniu 30 lat :wink: Ten nasz też podsychał, musiał być dość wiekowy, bo jak wszystkie stare drzewa późno ruszał z wegetacją (to zdjęcie pochodzi gdzieś z końca kwietnia i jak widać drzewo jest jeszcze łyse). Ponadto nie wiem, czy nie był szczepiony, bo kiedyś sąsiad wziął jego siewki (rzeczywiście sieje się wściekle, więc trzeba na bieżąco usuwać) i posadził na pobliskim skwerku...teraz po 20 latach byłam tam i widziałam, że drzewa mają po jakieś 5 m wysokości, ale są proste. Nawet jeśli tak rosną na początku, to po takim czasie powinny już zacząć się przewieszać, stąd moje podejrzenie.

Michale, byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś o mnie pamiętał :wink: I bardzo go polecam, bo to jest naprawdę cudowne drzewo!

Zmykam dalej, do żywopłotu i lokalizacji ławeczek wrócę po ukonczeniu szychty :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”