W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Post »

Twixi pisze:W Poznaniu, na sielance, takie młode ok.4 miesięcy nioski też za ok, 20 zł. Arty, gdzie mieszkasz,
bo będę niebawem wysiadywać/inkubować dla szwagierki. Mogę kilka więcej do inkubator wsadzić.
ja mieszkam na śląsku,
na wiosnę muszę zaplanować jakis kurnik, i uzgodni szczegóły z tata, najpewniejszą data jego powstania pewnie będzie wrzesień tego roku, ale już teraz zbieram informacje :)
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też chciałabym na wiosnę kupić kilka kur ,ok 6 szt., "na jajka" . Trochę poczytałam i nie bardzo wiem jaką rasę przy tak małej hodowli wybrać i czy muszę mieć koguta ? . Mieszkam w okolicy Częstochowy , na rynku sprzedają różne kury -chyba najwięcej "karmazynów" a z allegro nie chcę ryzykować zważywszy ,że chciałabym takie kilkunastotygodniowe .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pokazałam jakie mam kury, koguta to jak chcesz mieć kurczęta (wiadomo) ale nie musisz mieć - ja nie mam!
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Maska pisze:Ja płaciłam za kurkę, która niosła za półtora miesiąca 20 zł. Często przywożą kury nioski na wieś i sprzedają na ogół jak to ludzie mówią kury wyniesione wyeksploatowane. Jak czytam na forach jak kury są zmuszane do noszenia jajek to głowa odpada. Więc lepiej kupić młodszą i mieć pewność że będzie z niej pożytek. Wejdź sobie arty na forum Woliera i tam znajdziesz dużo ciekawych informacji.
U mnie na takie kury wyeksploatowane mówi się wyskubki, są to jedno roczne, prawie łyse ( później obrastają znów pierzem), "sporo" wyeksploatowane nioski z ferm, sprzedawane są na wiosnę z reguły po 6,7 złotych, ludzie to cały dzień nieraz stoją po nie w kolejce, trzyma je się rok, bo niosą się dobrze ( mają jakąś przerwę w niesieniu, bo to zmiana warunków, inna karma niż na fermie itp) jesienią na rosół. Ludzie bardzo sobie chwalą takie kurki

chudziak polecam takie kurki jak u maski na zdjęciu, bardzo dobre na jajka, mało kłopotliwe. ( te czerwone to coś typu karmazyn, a biała to ma trochę z brahmy i kilku innych ras ;:oj )
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Tomek, mój kurnik w środku, z grubsza, wygląda tak.

To jest wejście od podwórka, drzwi wejściowe. Ta skrzynia/półki jest przeznaczona na 2 kwoki, ale teraz drzwiczki są zdjęte i służy jako gniazdo dla niosek. W czasie, jak siedzi kwoka, te drzwi co widać w tle, są zamknięte, żeby pod czas wyjmowania kwoki z gniazda, żeby się załatwiła, nie wyszła razem z innymi kurkami i nie porzuciła jajek.

Obrazek Obrazek

Rzut ogólny. Małe okienko, w rogu pod sufitem, to wentylacja ale na zimę przykrywamy deseczką lub grubą szmatą.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Ha, prawdziwa ferma :D Na jednym zdjęciu w tle kogut, wygląda na niezłego harpagana?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

Dzisiaj pokryłem moją królice, zawsze dopuszczałem w marcu żeby później jak odsadzę młode mogły jeść zielonkę. No ale pośpieszyłem się trochę i wykot gdzieś na początku lutego. Spróbuje z wykotnikiem który planuje zrobić.
"Konserwanty zabijają powoli"
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja aż sie prosi by ją pokryć, bo tak ściółkę miesza w klatce i puchu nadarła. No ale nic z tego...
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, moja królica N2 też wariowała i przewracała wszystko do góry nogami, a najgorsze, że gówienka były porozrzucane po całej klatce, wcześniej załatwiała się kulturalnie, w jednym kąciku :D Dopuściłam ją do samca, nie wiem czy im coś wyszło ale uspokoiła się, teraz odbywa toaletę w jednym miejscu :D

Małe mają się dobrze, dzisiaj ich odgrzebałam z pod słomy ale tylko popatrzyłam, że żyją i machają uszkami i zagrzebałam ich z powrotem. Już nie mogę się doczekać aż wilizą stamtąd, żeby ich policzyć i fotkę zrobić. Ale u nas -8, to niech jeszcze tam posiedzą, w ciepełku, bo mamusia, dzięki Bogu, jest bardzo opiekuńcza i dobrze ich przykrywa ;:138
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ałła, no widzisz szczęściaro... ja nie moge pokryć, bo w kazdej chwili może sie okazać, że będę wyjezdżać na 3 tygodnie. No i samca nie mam. Musze kupic jakiegoś, ale wpierw dwa do ubicia by miejsce sie zwolniło w klatce.

Zastanawiam się... kiedy młode odsadza sie od matki? Czy wtedy moge je wymieszac z młodymi innych matek zakoconych w tym samym czasie?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och, Asiu, musiałam kilka razy pytanie czytać :;230 , bo jakieś skomplikowane, dla mnie, bynajmniej :;230 Kiedy zaczaiłam o co chodzi to przyszłam do wniosku ... że i tak nie znam odpowiedzi ;:306
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ałła, ale mnie ubawiłaś ;:215
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

No muszę się wpisać do wątku
Pozdrawiam Ula
Aktualny