Wędzarnia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wędzarnia

Post »

artur1968 pisze:Potem wędzenie twarożków. Polecam okrągłe.
Masz na myśli serki typu włoskiego np Capri czy Pilos z Lidl'a ? . Oczywiście dla chcących wedzić takie serki nalezy się wyjasnienie ,że najpierw wrzuca się te serki do solanki a potem obtacza w ziołach - nie wiem jak artur1968 ale ja tak robię 8-)
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to polecam.
Zwykły biały twardy ser / nie twaróg / obtoczyć w soli zmieszanej z ziołami i do wędzarni.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztofie ,spróbuj ,tak jak pisałam, choć raz kupić właśnie serek typu włoskiego , na noc zalać go 8% solanką ,rano osuszyć i obtoczyć w ziołach , może być w papryce ,kminku, czosnku i uwędzić. Zaręczam ,że jest smaczniejszy niż zwykły , biały - przetestowane wielokrotnie :lol:
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chudziak pisze:Krzysztofie ,spróbuj ,tak jak pisałam, choć raz kupić właśnie serek typu włoskiego , na noc zalać go 8% solanką ,rano osuszyć i obtoczyć w ziołach , może być w papryce ,kminku, czosnku i uwędzić.
Tak, potwierdzam.
Serki typu włoskiego są słodkawe, solanka konieczna.

Jak długo wędzisz? Bo ja ok. 8-10 godzin, ale co 2 godz,. obracam.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

artur1968 pisze:Jak długo wędzisz? Bo ja ok. 8-10 godzin, ale co 2 godz,. obracam.
Ja wkładam w gazę i wieszam w wędzarni na haczykach .Wędzę krócej bo zwykle "robię" to przy okazji wędzenia "mięsa". To okrągłe na zdjęci to serki :lol:

Obrazek .
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Kontakt:

Post »

Ale zrobiło się apetycznie ;:oj za sprawą Twojego zdjęcia Chudziak ! A pomysł z serkami muszę koniecznie wypróbować. :heja Miejsce na wędzarnię z piecem chlebowym już wybrane , nie mogę się doczekać, kiedy zaczniemy :wit . Na razie musi wystarczyć prowizorka ( metalowa beczka z kanałem i paleniskiem )
Pozdrawiam! Róża
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

image czasem okazuje się ,że beczka najlepsza jeśli chodzi o wynik wędzenia :D niż piękne ,duże murowane wędzarnie :?
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Ja to na razie jestem w fazie projektowania. Chcę murować z klinkieru. Już głupi jestem czy ściany paleniska wykładać szamotem, czy nie. Jedni piszą, że nie bo będzie ciężko dymić ( za wysoka temp. paleniska ) inni na zdjęciach dają szamot. Jedni ruszt dają inni nie. No głowa boli, bo ja się spartoli to ciężko będzie poprawić. ;:224
Pozdrawiam
Dariusz
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

darbo pisze:No głowa boli, bo ja się spartoli to ciężko będzie poprawić.
Dlatego daj sobie jeszcze nieco czasu przez ostateczną budową.
Ja osobiście, gdybym budował to bym wykorzystał naturalny kamień, ale cięższy o dużej
gęstości w obudowie paleniska. Zapewni akumulację ciepła i stabilizację temperatury.
Ale niestety z czasem popęka.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pracę zacznę w kwietniu może maju.Pewnie jeszcze, zrobie wiele poprawek projektu. Wiem z doświadczenia, że należy na jakiś czas, dać sobie tzw. luz. Powrócić potem znowu do pomysłu. Widać wtedy błędy. Część materiału już mam. Jest nim właśnie klinkier który został z budowy.
Pozdrawiam
Dariusz
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja mam palenisko bezpośrednie wymurowane ze zwykłej cegły , podstawa mniej więcej 5 cegieł na 2,5 cegły ,wysokość na 9 cegieł .Komorę mam drewnianą .
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twoja Chudziak wędzarnia to pełny wypas. Ja, muszę palenisko dać z boku, bo nad nim ma być grill.
Na razie, myślę żeby palenisko zaczynało się obok wędzarni. Można powiedzieć, że też prawie bezpośrednie.
Wędzarnia też z klinkieru. Tutaj jest problem z dachem. Chyba będzie drewniany żeby wyeliminować skropliny. Sciany można wyłożyć drewnem. Nie mam pojęcia, czy na ścianach też powstają skropliny.
Jak tam zwykłe cegły, sprawdzają się Tobie wewnątrz paleniska. Są jakieś pęknięcia itp. Na jaką zaprawę było murowane palenisko. Zwykła czy do wysokich temperatur ?

Ot, taki pomnik ogrodowy mi wyjdzie :;230
Pozdrawiam
Dariusz
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

darbo pisze:Twoja Chudziak wędzarnia to pełny wypas.
Dzięki :D ale na pewno jeśli chodzi o wygląd to taka sobie lecz dla mnie najistotniejsze jest by się dobrze wedziło. Palenisko yło murowane na zwykłą zaprawę -póki co nic się nie dzieje. Murowane wędzarnie trudniej dobrze wygrzać co jest podstawowym warunkiem poprawnego wykonania pierwszej fazy wedzenia czyli osuszania :D ale w murowanych też da się wedzić :lol: .
Na pewno istotny jest dostęp do paleniska nie przez maleńkie drzwiczki a drzwi do komory powinny być prawie wielkości przedniej ściany by bez problemu wkładać do komory kije z wyrobami i nimi manewrować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”