Rozmnażanie różaneczników wegetatywne
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rozmnażanie różaneczników wegetatywne
Mam pytanie- czy ktoś z was próbował rozmnażać różaneczniki? Jak wam się udało? Jakie mieliście problemy?
Ja przygotowałam jesienią kilkanaście odszczepek,ale widzę ,że marnie z nimi! Podejrzewam ,gdzie może tkwić błąd, ale chciałam jeszcze usłyszeć waszą opinię na ten temat.
Ja przygotowałam jesienią kilkanaście odszczepek,ale widzę ,że marnie z nimi! Podejrzewam ,gdzie może tkwić błąd, ale chciałam jeszcze usłyszeć waszą opinię na ten temat.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Różaneczniki najlepiej rozmnażać przez odkłady. Wiosną lub w sierpniu wykopujemy w pobliżu krzewu rowek głębokości 15-20 cm, przyginamy gałązkę i wkładamy ją do rowka (można „wbić” w ziemię drut, który będzie dodatkowo przytrzymywał gałązkę), a następnie przysypujemy ziemią. Wskazane byłoby uszkodzić korę na tej części pędu, która będzie się znajdowała pod ziemią i posmarować ukorzeniaczem. Odkłady ukorzeniają się zwykle po dwóch latach, choć niestety nie możemy mieć pewności, że się to zawsze uda. Mnie się na szczęście udało.
Próbowałem też ukorzeniania przez przycięcie gałązki, posmarowanie ukorzeniaczem i umieszczenie jej w doniczce z ziemią, ale nic z tego nie wyszło.
Próbowałem też ukorzeniania przez przycięcie gałązki, posmarowanie ukorzeniaczem i umieszczenie jej w doniczce z ziemią, ale nic z tego nie wyszło.
Pozdrawiam Andrzej.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Tak ,właśnie wiem ,że najlepiej rozmnożyć rózaneczniki przez odkłady, ale to tak długo trwa... Slyszałam ,że z sadzonek rózaneczniki ukorzeniają sie po 3 miesiącach,więc spróbowałam . Juz widze,że część nie rokuje nadzieji na życie ,ale kilka jeszcze wygląda nieźle-zobaczę czy coś z tego bedzie.
Czy ktoś rozmnażał w ten sposób?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Wątpie czy coś z tego będzie. Ja próbowałem, ale z negatywnym skutkiem jak pisałem wyżej. Chyba lepiej jest kupić rożanecznik.aniawoj pisze:...Juz widze,że część nie rokuje nadzieji na życie ,ale kilka jeszcze wygląda nieźle-zobaczę czy coś z tego bedzie.
Pozdrawiam Andrzej.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt: