Kohleria - uprawa, prezentacja kwitnień

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kohleria

Post »

Aniu
ja do swoich kohlerii stosuję ziemię torfową ogrodową .Nic więcej nie dodaję.Kłącza łamię na kawałki i kładę na płasko do ziemi ,lekko przykrywam ziemią i lekko przygniatam.Potem spryskuję wodą co jakiś czas .One same wiedzą ,kiedy wyjść z ziemi :D
Kohlerie można rozmnażać również z liścia :lol: tak jak fiołki.
Obrazek
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kohleria

Post »

Ellcia proszę Cię, czytaj dokładnie co pisze i obserwuj zdjęcia i podpisy pod nimi.
Nikt Ci każe zasuszać kohlerie?. Niektóre same się zasuszają inne rosną świetnie zimą, jak na moich fotkach widać.
Uprawiam w ziemi uniwersalnej. Kłącza zostają w ziemi i dotrwają do wiosny. Zresztą wszystko widać na zdjęciach , które wstawiłam informacyjnie.
Przecież ja się powtarzam , pisałam wszystko wcześniej :? .
Marzenka , to nic ,że oberwałaś, wsadź je do ziemi obok obumarłej. Obumarłą możesz obciąć. W ziemi zapewne jest więcej kłaczy , zostaw je w spokoju do wiosny.
Nie wiem jak wygląda obumierająca część ? Może wstaw fotkę. W zależności od wyglądu wstaw ją do wody i niech czeka do wiosny. Może osiągnie taki wygląd jak moja ukorzeniona z kwiatkiem na fotce powyżej? :;230
Pozdrawiam cieplutko.

I proszę czytać dokładnie i obserwować fotki, nikt nie ma sił w koło to samo powtarzać. :roll: Czyż nie? ;:168

Przepraszam, pogrubiło się niechcący ;:219 .
kohleria
200p
200p

Re: Kohlerie kohlerii

Post »

Niektóre przetrwają zimę w takim stanie, ciągle w wodzie , a na czubku nowe kłącze:
- cóz z tego,że teraz brzydula, ale na wiosnę ożyje wsadzona do ziemi. Z wytworzonego na czubku kłącza będzie nowa roślinka. Czyli z tego potworka przetrwają dwie ;:306 .
Pozdrawiam cieplutko.
Ellcia zaszczepiłam też, chociaż ciupineczkę :uszy ?
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

No dobra, ja ze ślinotokiem ;:152 na naleśniki napiszę, że moja kohleria jakiś wieheć się robi ;:145 nie wiem co jej za czary odprawić aby chciała choć wyglądać do wiosny ;:144 liście się zwijają w dół, od spodu wysychają i odpadają, to niby normalne?? Bo staram się nie podlewać jak wyczytałam tu, że przetrwają suszę, ale jak to ja - pewnie znów coś namodziłam ;:223
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
kohleria
200p
200p

Post »

Aga wszystko w porządku jest z kohlerią!
Zimą przechodzi okres spoczynku, należy wtedy ograniczyć podlewanie.Czasami górna część zmarnieje na amen. Przetrwa dzięki tworzącym się podziemnym, szyszkowatym kłączom. Cała jej górna siła słabnie też , bo idzie w kłącza. Weź wywróć doniczkę i zobaczysz jakie dorodne kłącza czekają na wiosnę ;:3 .
Posadzisz je , każde do osobnej doniczki. Będą rosły jak ta lala. Jedno możesz teraz wyciągnąć i posadzić. U mnie właśnie się puściły.
Uprawy kohlerii trzeba się uczyć metodą prób i błędów. Każdy gatunek inaczej się zachowuje.
Tak w ogóle, to ona jest jak perz. Kłącza mnoży jak szalona. Jak ma się więcej gatunków , to w marcu można zasadzić nią hektar pola ;:306 . Szczepki , spójrz wyżej trzymam przez zimę w wodzie i trwają z korzonkami aż do posadzenia.
Kwitnie z 5 miesięcy.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja wszystko dokładnie i wyraźnie wyczytałam co pisałaś ;:108 i stąd nie panikowałam już 2 m-ce temu bo już bym narobiła tu. ;:130 Ale w czas wyczytałam, że mało podlewać, że ona w ziemi robi kłącza i sobie tak cichutko myślałam, że z moją wsio ok, ale jej liście nie u czubka marnieją, ale te od spodu i wolałam dopytać. No więc doniczki wywracać nie będę, poczekam do wiosny z tymi kłączami ;:108
kohleria
200p
200p

Post »

Aga choćby ze zwykłej ciekawości przewróć doniczkę. Zobacz przynajmniej czy ma te kłącza?
Obowiązkowo powinna mieć i to nie jedno. Ale bywają wyjątki od normy.

Możesz nie przewracać, tylko paluchami namacać. Po namacaniu z jedno kłącze oberwać, przyjrzeć mu się i przysypać je znowu ziemią.
Też poradzi. A jeśli chcesz szczepek, to obetnij pół czubka kohlerii- włóż do wody- ukorzeni się w podskokach.
Do tego zostawiona część puści nowe łodyżki. :heja
Awatar użytkownika
majakal
200p
200p
Od: 3 sty 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posiadam jedną jedyną ( tę czerwoną z kropeczkami ) i wcale nie sądziłam że ich może być więcej (tych odmian). Ponieważ idzie do góry, dolne listki poobrywałam i wsadziłam do wody oprócz korzonków wyrosły małe roślinki. Kohlerio wspaniała kolekcja i piękne kwitnienia.
zapraszamy na forum
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

Kohlerio :wit Naoglądałam się i naczytałam u Ciebie ..wszystko co napisałaś o tej roślince jest bardzo przydatne i dzięki Ci za te info.
A moja jedyna na jesień miała mnóstwo pąków ale niestety za mało światła i pousychały ,za to wypusciła z ziemi młode maleństwo przy brzegu doniczki tak jak u Ciebie ostatnio i wygląda teraz tak

Obrazek

jak myślisz..uciąć i wsadzić do wody??
kohleria
200p
200p

Post »

IkaD nie obcinaj. Ona wcale dobrze wygląda ;:173 . W ziemi zapewne ma też kłącza.
Bez pośpiechu. I tak wiosną będziesz musiała powyjmować kłącza i posadzić osobno.
Poczekaj z miesiąc chociaż. Badyle puszczają korzenie w ciągu tygodnia ;:306 .
Pozdrawiam cieplutko.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Teśka jak powiedziałam tak uczyniłam - dziś wyciągłam kohlerię z ziemi i proszę:

Obrazek

to miałaś na myśli? te białe to kłącza?? z drugiej strony jest jeszcze jeden mały biały pypeć ;:108

Wepchnęłam z powrotem do ziemi, zasypałam i podlałam nawet bo wiór był ;:306
I cała roślinka wygląda obecnie tak:

Obrazek

Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

OK ..dzięki to zaczekam jeszcze z tym cięciem ;:196 muszę jej jakąś podpórkę zrobic bo sie trochę przechyla :)
mniodkowa ta Twoja też jest dość wysoka a jaki kolorek masz?
kohleria
200p
200p

Post »

Miodkowa to kłącze po prawej już łodygę tworzy! Czyli góra słabnie również dlatego,że siły idą na to co ma pod sobą. Poobserwuj górę . Jeżeli zacznie marnieć bardziej , bo przyznam,że dopadłaś do niej bardziej niż się spodziewałam. W razie co odetnij i wsadź do wody. Postaw w ciepłym miejscu i niech się ukorzenia , aż do marca, poradzi.
Ika jedna z moich już dawno kijami podparta ;:215 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”