Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013
Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013
Pati- a może skoro myślisz o wiejskim ogrodzie to może zostawić tą część ogrodu ze starodrzewiem bez żywopłotu, a odgrodzić ją płotem od domu i wpuścić tam kozy. Drzewa mają już twardą korę i kozy jej nie uszkodzą, a siewki i inne badyle wyjedzą. Na dokładkę wpuścić tam gęsi kołudzkie- wystrzygą trawę wg linijki. Zwierzaki użyźnią teren, zaoszczędzisz na nawozach, nie mówiąc o kosiarce. Gęsi nie muszą mieć stawu, wystarczy im bala z wodą. Gęsi zawsze towarzyszyły wiejskim obejściom.
Ten płot, te drzewa, te trawsko to niecodzienny już widok, szkoda byłoby chować go za żywopłotem.
A może skupić się tylko na przedogródku i warzywniku?
Pati pozwoliłam sobie na taki wpis, bo w sercu mam ochronę krajobrazu i też tego uczę
Ten płot, te drzewa, te trawsko to niecodzienny już widok, szkoda byłoby chować go za żywopłotem.
A może skupić się tylko na przedogródku i warzywniku?
Pati pozwoliłam sobie na taki wpis, bo w sercu mam ochronę krajobrazu i też tego uczę
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pati komarzyca jest u mnie...
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Misiu, minęłyśmy się właśnielora pisze:Pati komarzyca jest u mnie...
Beaty, tak ale...(to ja może w punktach wymienię, żeby skłonność do dygresji okiełznać )
1) Działka jest w centrum dużej wsi przy dość ruchliwej krzyżówce, to nie jest odizolowane od cywilizacji siedlisko, więc efekt dzikiej łąki nie wchodzi w grę
2) W związku z tym, ze rzeczywistość trwale mnie przerasta postanowiłam, że na razie nie biorę sobie więcej na głowę...przysłowie o kozie zrealizowałam już za pomocą drugiego dziecka, dwóch kotów, psa i starczy. Zwierzę, nawet tak niekłopotliwe jak koza to jednak obowiązek, a gęsi....panicznie się boję
3) Ja jednak chcę mieć ogród kwiatowy głównie, a część ze starodrzewem to praktycznie cały ogród, przedogródek jest mikry, warzywnik czysto użytkowy, a reszta to komunikacja...kwiaty z kozami słabo się komponują niestety
4) Odnośnie do niecodziennego widoku....zależy gdzie, u mnie w okolicy dość powszechny, nawet gęsi widuję, choć kóz rzeczywiście nie
A teraz clou wieczoru: przyszły nasionka z akcji....jakim cudem zamówiłam około 75 sztuk pomidorów, skoro specjalnie się starałam, żeby było ich niewiele? I przyszły też krążki torfowe, więc jutro akcja porządkowania i spisywania nasion, a w weekend sianie lobelii i walenie się po łapach, żeby powstrzymać się przed dalszymi wysiewami
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Za wcześnie na lobelię Spokojnie w lutym i to w drugiej połowie, siewki mogą się powyciągać. Teraz sieje się heliotrop
- survivor26
Z heliotropem jestem pożarta, bo mi nie wychodzi z siewek...lobelia eksperymentalnie, bo mnie Kasia_robaczek zwiodła na pokuszenie... no i MUSZĘ coś posiać, bo pęknę!ewamaj66 pisze:Za wcześnie na lobelię Spokojnie w lutym i to w drugiej połowie, siewki mogą się powyciągać. Teraz sieje się heliotrop
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posiej tylko trochę
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Pati nie bądź taka obrażalska lala i śmignij kilka nasionek heliotropu. A jak tym razem będą piękne i zachwycą wszystkich.
Mi też w zeszłym roku wyszedł mizerny, ale co tam znowu spróbuję. A co będziesz sobie przyjemności odmawiać
Mi też w zeszłym roku wyszedł mizerny, ale co tam znowu spróbuję. A co będziesz sobie przyjemności odmawiać
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
też daje sobie po łapach jak tylko wzrok zatrzymuje sie na nasionkach... nie czas jeszcze.... nie czas....
a pelargonii trochę zazdraszczam, bo w blokowisku nie do przetrzymania i czekam z utęsknieniem na wiochową przeprowadzkę...
a pelargonii trochę zazdraszczam, bo w blokowisku nie do przetrzymania i czekam z utęsknieniem na wiochową przeprowadzkę...
- survivor26
ewamaj66 pisze:Posiej tylko trochę
no doooobra... posieję...w tym roku będzie na Was, jak znowu nie wyjdzieimwsz pisze:Pati nie bądź taka obrażalska lala i śmignij kilka nasionek heliotropu. A jak tym razem będą piękne i zachwycą wszystkich.
-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdzie nie wejdę tam sieją A ja sobie obiecałam ,że już nigdy a mnie znów korci coś posiać .Jeszcze mi się nie udało wyhodować oprócz dmuszka jajowatego i pomidorków koktajlowych .I w sumie nie mam parapetów wszędzie fiołki i skrętniki ...mam wytłumaczenie
Życzę powodzenia w uprawach !
Życzę powodzenia w uprawach !
marzenia się spełniają! Dana
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Pat ja też dostałam nasionka (dziesiątki) najbardziej cieszę się z różnych dyniek, żeby tylko pogoda dopisała (deszcze). To moi wreszcie przejedzą się dynią. Też mam nadprogramowe na szczęście nie pomidory, bo tych już będzie 60 krzaków (każdy inny ).
Jutro wyglądaj listonosza, bo poszło wczoraj ale koło 14 to już dzisiaj nie zdążą dostarczyć. I niestety też nasionka, ale te co chciałaś
Ja kiedyś kupiłam sadzonkę heliotropu i parę lat przechowywałam w domu z powodzeniem. Ale może też kupię nasionka i posieję, a o lobelii też myślę w lutym i koniecznie musi się udać, bo mnie urzekła w minionym sezonie!
Za oknem mam śliczną zimę, śnieg i mgła i jakoś sianie mnie nie kusi!
Jutro wyglądaj listonosza, bo poszło wczoraj ale koło 14 to już dzisiaj nie zdążą dostarczyć. I niestety też nasionka, ale te co chciałaś
Ja kiedyś kupiłam sadzonkę heliotropu i parę lat przechowywałam w domu z powodzeniem. Ale może też kupię nasionka i posieję, a o lobelii też myślę w lutym i koniecznie musi się udać, bo mnie urzekła w minionym sezonie!
Za oknem mam śliczną zimę, śnieg i mgła i jakoś sianie mnie nie kusi!
- survivor26
Marysiu! doszło...i mi szczęka opadła...liczyłam na KILKA, a nie KILKADZIESIĄT patyczków I jeszcze nasiona i znaczniki...ech, pomnik w moim ogrodzie masz gwarantowany. Zamówię u najlepszego artysty, bo jakbym sama rzeźbiła to z efektów mogłabyś nie być zadowolona Wieczorem dokumentacja zdjęciowa Marysinej hojności, a tymczasem wracam do zabawy w kurę domową
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Pat do wieczora to wsadź to do tego piasku i tylko czasem podlej - niech czekają do kwietnia! A ja jestem zszokowana działaniem naszej poczty