Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany

Post »

kresowiec pisze:
mirzan pisze:Gdzie podział się Irek dereniowy?
Dochodzi do siebie i ma nadzieję, że pechowy 2013 będzie przynajmniej zdrowy, czego i P.T. Forumowiczom życzy. Cerapadus był na wyciągniecie ręki a Ty znaku nie dajesz.
Wyciągnąłeś rękę? U mnie pojemność zmniejszyła się straszliwie i nie poluję już na rośliny
nalewkowe. Ale,gdyby na wyciągnięcie ręki...
Główkuję teraz nad rozmnażaniem dereni.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Jeżeli zaszczepię derenia zrazami pobranymi ze starego owocujęcego drzewa wyhodowanego z siewki to powinienem uzyskać roślinę, która szybko wejdzie w okres owocowania. Prawda czy fałsz, zapraszam do dyskusji.
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dokładnie, zaszczepione drzewko wejdzie w owocowanie w drugim, trzecim roku od zaszczepienia. Lepsze efekty daje wg. opracowań naukowych okulizacja. Zaokulizowałem w sierpniu kilka odmian na próbę, a na wiosnę przymierzam się do okulizacji z żywym oczkiem. Zrazy czekają w lodówce-ciekawe jakie będą efekty :)
Dereń jadalny(cornus mas)
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prawda.
W pierwszym roku po zaszczepieniu moje zraz zakwitł.
Co prawda nie na dereniu, a na jabłoni, ale mechanizm chyba taki sam.
Akurat tak się trafiło, że wziąłem z pąkiem kwiatowym.
Oberwałem kwiat bo przede wszystkim obie części powinny się zrosnąć.
Niestety zraz się wyłamał ;:145 .

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kresowiec
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 21:53

Post »

Wyciągnąłeś rękę? U mnie pojemność zmniejszyła się straszliwie i nie poluję już na rośliny
nalewkowe. Ale,gdyby na wyciągnięcie ręki...
Główkuję teraz nad rozmnażaniem dereni.[/quote]
Aha! Na derenie to masz miejsce? Za późno zauwaźyłem ten wątek. Ale nadal pragnę tego Cerepadusa.
kresowiec
Awatar użytkownika
kresowiec
50p
50p

Post »

pomidormen pisze:Jeżeli zaszczepię derenia zrazami pobranymi ze starego owocujęcego drzewa wyhodowanego z siewki to powinienem uzyskać roślinę, która szybko wejdzie w okres owocowania. Prawda czy fałsz, zapraszam do dyskusji.
Jak najbardziej prawda. Moje okulizaki owocowały już w 2 roku. Niewiele ale zawsze coś. W tym temacie nie widzę potrzeby dyskusji. To powszechnie znane fakty. O wiele ciekawszy jest inny fenomen. Otóż, zaoczkowałem kilkanaście podkładek różnego pochodzenia, pobierając zrazy z odmiany 'Flava'. Część podarowałem, innymi się zamieniłem, jedną zostawiłem sobie. Ku mojemu zdumieniu, ta nowa 'Flava' owocuje o wiele później niż roślina-matka. Tak było w tym roku. I tu pytanie: czy podkładka ma wpływ na okres owocowania? Pytanie nurtuje mnie tym bardziej, gdyż mój 'Szumeński' nie zdążył w tym roku dojrzeć. Październikowe przymrozki uniemożliwiły mi zbiory a obrodził obficie. Przygotowałem siewki z dereni owocujących już w końcu lipca i spróbuję zaoczkować. Za kilka lat przekonam się czy te podkładki przyśpieszą owocowanie tej odmiany.
kresowiec
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Spróbuję przeszczepić jedną gałąź na swojej kilkuletniej siewce. Może będą wcześniej owoce i dodatkowo zapylacz.
Awatar użytkownika
kresowiec
50p
50p

Post »

Z tymi zapylaczami to jest całkiem inna bajka. Austriacy maja nawet własnego "buhaja", jak nazywano w moich stronach byka do zapłodnień.

http://shop.praskac.at/de/artikel/19793

To specjalna odmiana do zapyleń, charakteryzująca się obfitym kwitnieniem. Ja akurat w tym roku znalazłem wsród moich siewek jedna, ktora wyróżniała się dużą ilością pąków kwiatowych. Moim wielkoowocowym odmianom pozwalam się wzajemnie zapylać i to zupełnie dobrze funkcjonuje. Jesienia podarowałem zaprzyjaźnionemu pszczelarzowi 41 jeden siewek, nieudanych podkładek z początków mojego oczkowania. Niektóre miały 2 metry wysokości i mnóstwo pąków. Od tego czasu nie wiem co z miodem robić.
kresowiec
zaorla
200p
200p
Kontakt:

Post »

Kupiłem ostatnio książkę wielkiego ogrodnika Miczurina :D a w niej było min. że podkładka wpływa na cechy zaszczepionego na niej drzewka. Zalecał też, żeby sadzić młode drzewka w jak najlepszych warunkach już praktycznie od siewki jeśli chce się wyhodować atrakcyjną odmianę. Jak ze zwierzakiem- jak będzie jadł mało i źle to wyrośnie na liche drzewko i to mu się utrwali i przekaże te cechy potomstwu. W celu przyśpieszenia wejścia drzewka w owocowanie zalecał szczepienie w koronie gałązek wcześnie owocującej odmiany. Ciekawe teorie miał na temat hodowania nowych odmian i aklimatyzowania ciepłolubnych odmian w srogim klimacie rosyjskim(radzieckim:) )
mirzan
---

Post »

Jaka to książka? Bardzo mnie to interesuje.
zaorla
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mam "Dzieła Wybrane" Miczurin i bodajże Aklimatyzację Roślin" Miczurin. Są teraz na Allegro:). Zawierają trochę propagandy socjalistycznej, więc uważaj :D .
mirzan
---

Post »

Aklimatyzacja kupiona,dzięki za informację.
zaorla
200p
200p
Kontakt:

Post »

Z ciekawych rzeczy było w Miczurina książce, że młoda roślina dopiero wraz z dorastaniem po kilku latach będzie miło właściwe owoce. Wygląd jej owoców i inne cechy rośliny kształtują się z wiekiem.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

kresowiec pisze:O wiele ciekawszy jest inny fenomen. Otóż, zaoczkowałem kilkanaście podkładek różnego pochodzenia, pobierając zrazy z odmiany 'Flava'. Część podarowałem, innymi się zamieniłem, jedną zostawiłem sobie. Ku mojemu zdumieniu, ta nowa 'Flava' owocuje o wiele później niż roślina-matka. Tak było w tym roku. I tu pytanie: czy podkładka ma wpływ na okres owocowania?
Co do dereni, to ciężko mi się wypowiedzieć na temat wpływu podkładki na zmiany cechy naszczepionej odmiany, ponieważ u nas w kraju produkcja tego gatunku dopiero raczkuje, i w zasadzie jako takich badań nad przydatnością odmian a tym bardziej podkładek, raczej się nie prowadzi. Ogólnie jako roślinę sadowniczą traktuje się derenia marginalnie, wydaje się że na dzień dzisiejszy w kwestii uprawy tego gatunku amatorzy mają najwięcej do powiedzenia. Natomiast jeśli chodzi o typowe gatunki sadownicze, to jak najbardziej rodzaj podkładki ma przełożenie na termin dojrzewania owoców odmiany naszczepionej. Jednak jakiś strasznych różnic nie ma, zazwyczaj kilkudniowe, ale zdarzają się odpowiednio dobrane podkładki do danej odmiany, które potrafią przesunąć termin dojrzewania owoców nawet o kilkanaście dni.
mokato
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2011, o 19:59

Re:

Post »

pomolog pisze:Nie tylko w Parku Szczytnickim :wink: - przy niektórych skrzyżowaniach również, co moim zdaniem nie jest do końca rozsądne. Fakt, że akurat zarówno w naszym mieście jak i w rejonie derenia (w "wersji" dereń jadalny) jest trochę (zresztą szykując się do egzaminu miałeś z pewnością okazję obejrzeć zarówno egzemplarze w Ogrodzie Botanicznym jak i parkach) :wink:
Pozdrawiam serdecznie :wink:

Gdzie w okolicy Wrocławia albo w Kotlinie kłodzkiej rosna derenie? Wiecie?
Zanim mi zacznie owocować chcialabym raczyć się nalewką z dzikich.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”