Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Beaty
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 09:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

:wit Pati- a może skoro myślisz o wiejskim ogrodzie to może zostawić tą część ogrodu ze starodrzewiem bez żywopłotu, a odgrodzić ją płotem od domu i wpuścić tam kozy. Drzewa mają już twardą korę i kozy jej nie uszkodzą, a siewki i inne badyle wyjedzą. Na dokładkę wpuścić tam gęsi kołudzkie- wystrzygą trawę wg linijki. Zwierzaki użyźnią teren, zaoszczędzisz na nawozach, nie mówiąc o kosiarce. Gęsi nie muszą mieć stawu, wystarczy im bala z wodą. Gęsi zawsze towarzyszyły wiejskim obejściom.
Ten płot, te drzewa, te trawsko to niecodzienny już widok, szkoda byłoby chować go za żywopłotem.

A może skupić się tylko na przedogródku i warzywniku?

Pati pozwoliłam sobie na taki wpis, bo w sercu mam ochronę krajobrazu i też tego uczę ;:7
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pati komarzyca jest u mnie... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

lora pisze:Pati komarzyca jest u mnie... :)
Misiu, minęłyśmy się właśnie :)

Beaty
, tak ale...(to ja może w punktach wymienię, żeby skłonność do dygresji okiełznać :wink: )

1) Działka jest w centrum dużej wsi przy dość ruchliwej krzyżówce, to nie jest odizolowane od cywilizacji siedlisko, więc efekt dzikiej łąki nie wchodzi w grę
2) W związku z tym, ze rzeczywistość trwale mnie przerasta postanowiłam, że na razie nie biorę sobie więcej na głowę...przysłowie o kozie zrealizowałam już za pomocą drugiego dziecka, dwóch kotów, psa i starczy. Zwierzę, nawet tak niekłopotliwe jak koza to jednak obowiązek, a gęsi....panicznie się boję :oops:
3) Ja jednak chcę mieć ogród kwiatowy głównie, a część ze starodrzewem to praktycznie cały ogród, przedogródek jest mikry, warzywnik czysto użytkowy, a reszta to komunikacja...kwiaty z kozami słabo się komponują niestety :roll:
4) Odnośnie do niecodziennego widoku....zależy gdzie, u mnie w okolicy dość powszechny, nawet gęsi widuję, choć kóz rzeczywiście nie :wink:

A teraz clou wieczoru: przyszły nasionka z akcji....jakim cudem zamówiłam około 75 sztuk pomidorów, skoro specjalnie się starałam, żeby było ich niewiele? ;:14 I przyszły też krążki torfowe, więc jutro akcja porządkowania i spisywania nasion, a w weekend sianie lobelii i walenie się po łapach, żeby powstrzymać się przed dalszymi wysiewami :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Za wcześnie na lobelię :D Spokojnie w lutym i to w drugiej połowie, siewki mogą się powyciągać. Teraz sieje się heliotrop :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Za wcześnie na lobelię :D Spokojnie w lutym i to w drugiej połowie, siewki mogą się powyciągać. Teraz sieje się heliotrop :wink:
Z heliotropem jestem pożarta, bo mi nie wychodzi z siewek...lobelia eksperymentalnie, bo mnie Kasia_robaczek zwiodła na pokuszenie... no i MUSZĘ coś posiać, bo pęknę! :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Posiej tylko trochę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Pati nie bądź taka obrażalska lala i śmignij kilka nasionek heliotropu. A jak tym razem będą piękne i zachwycą wszystkich.
Mi też w zeszłym roku wyszedł mizerny, ale co tam znowu spróbuję. A co będziesz sobie przyjemności odmawiać
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

też daje sobie po łapach jak tylko wzrok zatrzymuje sie na nasionkach... nie czas jeszcze.... nie czas....
a pelargonii trochę zazdraszczam, bo w blokowisku nie do przetrzymania i czekam z utęsknieniem na wiochową przeprowadzkę...
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Posiej tylko trochę :D
imwsz pisze:Pati nie bądź taka obrażalska lala i śmignij kilka nasionek heliotropu. A jak tym razem będą piękne i zachwycą wszystkich.
Mi też w zeszłym roku wyszedł mizerny, ale co tam znowu spróbuję. A co będziesz sobie przyjemności odmawiać
no doooobra... posieję...w tym roku będzie na Was, jak znowu nie wyjdzie :wink:
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdzie nie wejdę tam sieją :roll: A ja sobie obiecałam ,że już nigdy ;:223 a mnie znów korci coś posiać .Jeszcze mi się nie udało wyhodować oprócz dmuszka jajowatego i pomidorków koktajlowych .I w sumie nie mam parapetów wszędzie fiołki i skrętniki ...mam wytłumaczenie :wink:
Życzę powodzenia w uprawach !
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pat ja też dostałam nasionka (dziesiątki) najbardziej cieszę się z różnych dyniek, żeby tylko pogoda dopisała (deszcze). To moi wreszcie przejedzą się dynią. Też mam nadprogramowe na szczęście nie pomidory, bo tych już będzie 60 krzaków (każdy inny ;:306 ).
Jutro wyglądaj listonosza, bo poszło wczoraj ale koło 14 to już dzisiaj nie zdążą dostarczyć. I niestety też nasionka, ale te co chciałaś ;:219
Ja kiedyś kupiłam sadzonkę heliotropu i parę lat przechowywałam w domu z powodzeniem. Ale może też kupię nasionka i posieję, a o lobelii też myślę w lutym i koniecznie musi się udać, bo mnie urzekła w minionym sezonie!
Za oknem mam śliczną zimę, śnieg i mgła i jakoś sianie mnie nie kusi!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! doszło...i mi szczęka opadła...liczyłam na KILKA, a nie KILKADZIESIĄT patyczków :shock: I jeszcze nasiona i znaczniki...ech, pomnik w moim ogrodzie masz gwarantowany. Zamówię u najlepszego artysty, bo jakbym sama rzeźbiła to z efektów mogłabyś nie być zadowolona :) Wieczorem dokumentacja zdjęciowa Marysinej hojności, a tymczasem wracam do zabawy w kurę domową :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pat do wieczora to wsadź to do tego piasku i tylko czasem podlej - niech czekają do kwietnia! A ja jestem zszokowana działaniem naszej poczty ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”