Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie
Witam.Kiedy najlepiej zebrać szyszki ze Świerka Kłującego oraz z Jodły Koreańskiej ? Teraz czy na wiosne i pozwolić im się stratyfikować w sposób naturalny ?:)
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona świerka nie wymagają stratyfikacji, natomiast mogą się z szyszek wysypać (o ile już się nie wysypały) i na wiosnę nie będzie już czego zbierać. Szyszki jodły się rozsypią, więc lepiej najpierw zebrać nasiona a później je stratyfikować jeżeli jest taka potrzeba - nie wiem jak z tym jest u jodeł.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 paź 2012, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja zebralem nasiona jodly juz jakis miesiac temu bo zauwazylem ze sie rozzypuja, wiec mysle ze warto juz teraz ich zebrac, a teraz przechowuje je w temp. pokojowej
Witam Koleżanki i Kolegów
Przeczytałem cały wątek i widzę, że jest tu kilka osób co znają się na rzeczy. Mam pytanie a właściwie pytania co do stratyfikacji dereni i nie tylko. W instrukcji dołączonej do nasion miałem podane takie wartości co do stratyfikacji:
Dereń kwiecisty - 120dni
Dereń biały - 8-10 miesięcy
Dereń kousa - 60 dni
Dereń jadalny - 10 miesięcy
Dereń Kousa niestety nie wykiełkował po stratyfikacji około (80 dni). Trochę czytając m.in tutaj http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=168 okazuje się dane z ulotek chyba są błędne, dereń Kousa i jadalny to na w/w stronie to około 1,5 roku.
Kolega Robert Sz na 10 stronie watku podaje swoją wspaniałą listę zakupów i są tam również derenie, więc na pewno wie jaka jest prawda ale może i inni forumowicze z powodzeniem doczekali się dereni z nasion, dlatego prosiłbym o wskazówki. Zakładam, że stratyfikacja musi być dłuższa ale co dalej? Dereń Kousa po stratyfikacji jest w doniczkach na dworze od sierpnia, ponieważ nasiona są nawet duże mogę je odzyskać wysypując na jakieś grubsze sito i ewentualnie przelać wodą. Po takiej przerwie można przedłużyć chłodną stratyfikację? Poza tym czy to prawda, że derenie wyrosłe z nasion kwitną dopiero po kilku latach?
To tyle odnośnie dereni. Oprócz nich zakupiłem również chyba jako ciekawostkę (nie wiem czy wytrzymają nasze zimy) kilkadziesiąt innych nasion:
drzewo zakochanych -tu dopiero jazda - stratyfikacja 60 dni zimna, 60 dni ciepła i znowu 90 dni zimna
trzmielina oskrzydlona 2-4 miesiące
wiśnia gruczołkowata 3-4 miesiące
morwa czarna 2 tygodnie.
Czy potwierdzacie te liczby?
Z tego co wykiełkowało bez problemu to:
-berberys Thunberga - miałem podane 2-4 miesiące zaczęły kiełkować w lodówce po 2 miesiącach, wysiałem, rosną- chyba jeden z idealnych krzewów dla poczatkujących, kiełkuje, rośnie, zimuje bez okrywania
-budleja dawida- kiełkuje bez stratyfikacji ewentualnie 2 tyg. dla świętego spokoju, ładnie i długo kwitnie, tylko podziwiać zlatujące się motyle
-no i słynna szczególnie ze zdjęć na ALLEGRO "Albizia Rosea" tylko pewnie 30 stopniowych mrozów nie wytrzymuje jakie w tym roku miałem (świętokrzyskie). Albizie -nasiona- potraktowałem wrzątkiem i zostawiłem tak zalane na 24 godziny. Pięknie wykiełkowały po kilku dniach. Po 4 miesiącach nawet podrosły 20-30cm ale już po pierwszych przymrozkach zaczęły marnieć, więc zimę przeczekają w domu.
Trochę się rozpisałem, ale po kilku dniach przerwy na wątku może małe ożywienie.
Wracając do tematu prosiłbym o Wasze uwagi odnośnie terminów stratyfikacji.
Pozdrawiam Darek
Przeczytałem cały wątek i widzę, że jest tu kilka osób co znają się na rzeczy. Mam pytanie a właściwie pytania co do stratyfikacji dereni i nie tylko. W instrukcji dołączonej do nasion miałem podane takie wartości co do stratyfikacji:
Dereń kwiecisty - 120dni
Dereń biały - 8-10 miesięcy
Dereń kousa - 60 dni
Dereń jadalny - 10 miesięcy
Dereń Kousa niestety nie wykiełkował po stratyfikacji około (80 dni). Trochę czytając m.in tutaj http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=168 okazuje się dane z ulotek chyba są błędne, dereń Kousa i jadalny to na w/w stronie to około 1,5 roku.
Kolega Robert Sz na 10 stronie watku podaje swoją wspaniałą listę zakupów i są tam również derenie, więc na pewno wie jaka jest prawda ale może i inni forumowicze z powodzeniem doczekali się dereni z nasion, dlatego prosiłbym o wskazówki. Zakładam, że stratyfikacja musi być dłuższa ale co dalej? Dereń Kousa po stratyfikacji jest w doniczkach na dworze od sierpnia, ponieważ nasiona są nawet duże mogę je odzyskać wysypując na jakieś grubsze sito i ewentualnie przelać wodą. Po takiej przerwie można przedłużyć chłodną stratyfikację? Poza tym czy to prawda, że derenie wyrosłe z nasion kwitną dopiero po kilku latach?
To tyle odnośnie dereni. Oprócz nich zakupiłem również chyba jako ciekawostkę (nie wiem czy wytrzymają nasze zimy) kilkadziesiąt innych nasion:
drzewo zakochanych -tu dopiero jazda - stratyfikacja 60 dni zimna, 60 dni ciepła i znowu 90 dni zimna
trzmielina oskrzydlona 2-4 miesiące
wiśnia gruczołkowata 3-4 miesiące
morwa czarna 2 tygodnie.
Czy potwierdzacie te liczby?
Z tego co wykiełkowało bez problemu to:
-berberys Thunberga - miałem podane 2-4 miesiące zaczęły kiełkować w lodówce po 2 miesiącach, wysiałem, rosną- chyba jeden z idealnych krzewów dla poczatkujących, kiełkuje, rośnie, zimuje bez okrywania
-budleja dawida- kiełkuje bez stratyfikacji ewentualnie 2 tyg. dla świętego spokoju, ładnie i długo kwitnie, tylko podziwiać zlatujące się motyle
-no i słynna szczególnie ze zdjęć na ALLEGRO "Albizia Rosea" tylko pewnie 30 stopniowych mrozów nie wytrzymuje jakie w tym roku miałem (świętokrzyskie). Albizie -nasiona- potraktowałem wrzątkiem i zostawiłem tak zalane na 24 godziny. Pięknie wykiełkowały po kilku dniach. Po 4 miesiącach nawet podrosły 20-30cm ale już po pierwszych przymrozkach zaczęły marnieć, więc zimę przeczekają w domu.
Trochę się rozpisałem, ale po kilku dniach przerwy na wątku może małe ożywienie.
Wracając do tematu prosiłbym o Wasze uwagi odnośnie terminów stratyfikacji.
Pozdrawiam Darek
Jakoś mało ostatnio wpisów w tym dziale, ale zadam pytanie jak postępować z nasionami :
glediczja trójcierniowa i azalii pontyjskiej ? Z góry dziękuję za rady
glediczja trójcierniowa i azalii pontyjskiej ? Z góry dziękuję za rady
Glediczję sparzyć wrzątkiem lub uszkodzić nasiona np.pilnikiem wschodzą bez problemu.Miesiąc temu tak zrobiłem dla próby z pięcioma nasionami wzeszły wszystkie.Teraz mają ok.20 cm. Jak dalej z nimi postępować skoro już rosną szkoda wyrzucić.
Dziękuję za odpowiedź. Tez właśnie już się moczą ale myślę ze są puste w środku
Perdii termin siewu dla glediczji to kwiecień maj.
Zostało mi kilkanaście nasionek te namoczyłam na próbę. Zobaczymy co wyjdzie
Witam. Aktualnie jestem uczniem klasy 3 technikum o profilu ogrodniczym i miałbym do Was niemałą prośbę gdyż w moim podręczniku jest na prawdę bardzo chaotycznie to wszystko powiedziane i nie mogę się odnaleźć co i jak po kolei ma być a we wtorek mam ostateczne zaliczenie , chciałbym prosić o pomoc z " etapami produkcji rozsady " potrzebuje wiedzieć wszystko , od samego początku kiedy jeszcze nasiona przygotowujemy do siewu , jak i zabiegi (stratyfikacje itp ) aż do pikowania i sam nie wiem co tam dalej jeszcze jest. Prosił bym bardzo o w miarę możliwości szybką odpowiedz. Dziękuję bardzo i Pozdrawiam
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam na Forum
Sporo zostało napisane w pierwszym poście tego wątku na temat postępowania z nasionami i pielęgnacji młodych roślin, sporo można znaleźć też na Wikipedii i w wielu innych miejscach, np. tu.
W wielkim skrócie:
Skaryfikacja - zabieg mający na celu zwiększenie przepuszczalności okrywy nasiennej umożliwiający na celu ich łatwe napęcznienie - dotyczy nasion o nieprzepuszczalnej dla wody łupinie.
Stratyfikacja - zabieg polegający na poddaniu nasion działaniu określonej temperatury i wilgoci przez określony czas, również nie wszystkie nasiona tego wymagają.
Dalsze zabiegi bywają bardzo różnorodne i zależą od tego z jakim gatunkiem mamy do czynienia.
Sporo zostało napisane w pierwszym poście tego wątku na temat postępowania z nasionami i pielęgnacji młodych roślin, sporo można znaleźć też na Wikipedii i w wielu innych miejscach, np. tu.
W wielkim skrócie:
Skaryfikacja - zabieg mający na celu zwiększenie przepuszczalności okrywy nasiennej umożliwiający na celu ich łatwe napęcznienie - dotyczy nasion o nieprzepuszczalnej dla wody łupinie.
Stratyfikacja - zabieg polegający na poddaniu nasion działaniu określonej temperatury i wilgoci przez określony czas, również nie wszystkie nasiona tego wymagają.
Dalsze zabiegi bywają bardzo różnorodne i zależą od tego z jakim gatunkiem mamy do czynienia.
Dziękuję Ci bardzo za pomoc (pewnie nie raz jeszcze o nią poproszę) , zabieram się do sporządzania notatek w takim razie . Miłego wieczoru!
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od 10 dni nasiona derenia Cousa są w lodówce .Z Waszych wypowiedzi wynika że nie tak łatwo doczekać się roślinki,mimo to warto spróbować.