Kalanchoe - problemy w uprawie (choroby, szkodniki)
Re: brązowe plamy na liściach kalanchoe
Rdza - oprysk Amistar 250 SC ew. Score 250 EC.
Re: brązowe plamy na liściach kalanchoe
dziękuję za podpowiedź. Jak używa się tych preparatów - spryskuje się kwiat? czy dobrze zrobiłam, że usunęłam zaatakowane liście? w jakiej cenie jest ten preparat? czy w każdym sklepie ogrodniczym go dostanę? czy są jakieś domowe sposoby na rdzę?
z góry dziękuję za pomoc.
z góry dziękuję za pomoc.
Kalanchoe blossfeldiana - ciemne małe kropki na liściach
Witam wszystkich serdecznie, mam pytanie odnośnie mojej kalanchoe. Od jakiegoś czasu dostaje małych zielonych kropeczek na lisciach, nie można ich zdrapac, są jakby wewnątrz liscia. Widoczne są od spodu blaszki lisciowej i pojawiają sie najpierw na brzegach liscia. Porażony w ten sposób lisc robi sie żółty i schnie. Ktoś poradził mi żebym przesuszyla roślinę, bo na pewno była przelana, 3 tygodnie stała bez podlewania i nic. Dodam że to nie jedyna kalanchoe jaką posiadam i wiem że jest sukulentem, wiem że nie można jej przelać i przegrzac, wiec bardzo na to uważam. zalaczam zdjęcia i proszę o jakąś radę, pozdrawiam
http://s9.postimage.org/7xn5x1imn/IMAG0035.jpg
http://s9.postimage.org/5wwmc7mhb/IMAG0036.jpg
http://s9.postimage.org/7xn5x1imn/IMAG0035.jpg
http://s9.postimage.org/5wwmc7mhb/IMAG0036.jpg
Na liściach mojej żyworódki pojawiły się jasnobrązowe/szare plamy (we wszystkich doniczkach :/ ). Tam gdzie plama jest przy krawędzi, tam marnieją i usychają siewki.
Co to może być? Czy tę zarazę da się jakoś zwalczyć?
Żyworódka stoi na parapecie, więc teraz ma zarówno jasno, jak i względnie umiarkowaną temperaturę. Ale plamy pojawiły się już wcześniej, pora roku nie ma wpływu na dynamikę ich przyrostu.
Plamy nie wyglądają jak uschnięte, są lekko wypukłe, są grudkowate, za to wewnątrz liść jest żywy (zerwałem i przeciąłem liścia w miejscu takiej plamy).
Pokusiłem się też o zerknięcie pod liść - większość liści jest pokryta tymi plamami/grudkami od spodu, plamy są szare, połyskliwe i zajmują znacznie większą powierzchnię niż na wierzchu, prawie nie widać też tych charakterystycznych żyworódkowych ciemniejszych prążków na spodzie liścia.
Co to może być? Czy tę zarazę da się jakoś zwalczyć?
Żyworódka stoi na parapecie, więc teraz ma zarówno jasno, jak i względnie umiarkowaną temperaturę. Ale plamy pojawiły się już wcześniej, pora roku nie ma wpływu na dynamikę ich przyrostu.
Plamy nie wyglądają jak uschnięte, są lekko wypukłe, są grudkowate, za to wewnątrz liść jest żywy (zerwałem i przeciąłem liścia w miejscu takiej plamy).
Pokusiłem się też o zerknięcie pod liść - większość liści jest pokryta tymi plamami/grudkami od spodu, plamy są szare, połyskliwe i zajmują znacznie większą powierzchnię niż na wierzchu, prawie nie widać też tych charakterystycznych żyworódkowych ciemniejszych prążków na spodzie liścia.
Re: Żyworódka pierzasta i wąskolistna
A wszystkie roślny mają jednakowe warunki ?
Z moich doświadczeń wynika , że poszczególne egzemplarze bardzo się różnią .Na przykład dwie jednakowe wiosną rośliny. Jedna lato spędziła na działce a druga na balkonie logii (mniej światła niż na działce) a potem na parapecie okiennym na południowym oknie.
Dzisiaj wyglądaja jakby były zupełnie innych gatunków.Ta z okna południowego ma popodsychane liście i pozwijane jest ciemnozielona.Ta z działki która jest na parapecie od wschodu jest dużo mniejsza ma jaśniejsze liście , bardziej zaokraglone i wygląda zdrowiej.
A młode egzemplarze poutykane tu i tam - najlepiej wyglądają i rosną w zimnym korytarzu z oknem od północy.
Z moich doświadczeń wynika , że poszczególne egzemplarze bardzo się różnią .Na przykład dwie jednakowe wiosną rośliny. Jedna lato spędziła na działce a druga na balkonie logii (mniej światła niż na działce) a potem na parapecie okiennym na południowym oknie.
Dzisiaj wyglądaja jakby były zupełnie innych gatunków.Ta z okna południowego ma popodsychane liście i pozwijane jest ciemnozielona.Ta z działki która jest na parapecie od wschodu jest dużo mniejsza ma jaśniejsze liście , bardziej zaokraglone i wygląda zdrowiej.
A młode egzemplarze poutykane tu i tam - najlepiej wyglądają i rosną w zimnym korytarzu z oknem od północy.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Morel!
A nie są to czasami wciornastki? To znaczy efekt ich działania?
A nie są to czasami wciornastki? To znaczy efekt ich działania?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
@raflezja
No właśnie żadnego robala nie zauważyłem żeby kręcił się po moich żyworódkach, a plamy po prostu pojawiają się na kolejnych roślinach. Zebrałem nawet świeże i na oko wyglądające na zdrowe rozmnóżki, wsadziłem w oddzielną doniczkę i po kilkunastu tygodniach pojawiły się na nich plamy. Zastanawiałem się czy to nie jest jakiś grzyb, bakteria albo inna niewidoczna gołym okiem zaraza, chyba że te robale żerują w porach w których nie patrzę na roślinę, np. w nocy, w ciemności. Żyworódki stoją w towarzystwie innych kwiatów (sansewerie, zielistki, begonie, geranium, reo, aloesy) ale tylko na żyworódkach są te plamy, więc być może to zaraza tylko tego gatunku (to taka moja hipoteza, nie chciał bym nią zmylić).
@pietruncia
Mają podobne warunki. Jedna doniczka stoi na parapecie, druga pół metra dalej, na biurku, wśród innych kwiatów. Miałem też doniczkę która od wiosny, w lato i za ciepłej jesieni stała na balkonie, w porannym i południowym słońcu, ale te rośliny zalazły tymi plamami niemal w całości. Doniczkę przestawiłem do wewnątrz, ale teraz liście są praktycznie całe w plamach. Plamy w takiej ilości jednak pojawiły się już wtedy, gdy stała na balkonie.
No właśnie żadnego robala nie zauważyłem żeby kręcił się po moich żyworódkach, a plamy po prostu pojawiają się na kolejnych roślinach. Zebrałem nawet świeże i na oko wyglądające na zdrowe rozmnóżki, wsadziłem w oddzielną doniczkę i po kilkunastu tygodniach pojawiły się na nich plamy. Zastanawiałem się czy to nie jest jakiś grzyb, bakteria albo inna niewidoczna gołym okiem zaraza, chyba że te robale żerują w porach w których nie patrzę na roślinę, np. w nocy, w ciemności. Żyworódki stoją w towarzystwie innych kwiatów (sansewerie, zielistki, begonie, geranium, reo, aloesy) ale tylko na żyworódkach są te plamy, więc być może to zaraza tylko tego gatunku (to taka moja hipoteza, nie chciał bym nią zmylić).
@pietruncia
Mają podobne warunki. Jedna doniczka stoi na parapecie, druga pół metra dalej, na biurku, wśród innych kwiatów. Miałem też doniczkę która od wiosny, w lato i za ciepłej jesieni stała na balkonie, w porannym i południowym słońcu, ale te rośliny zalazły tymi plamami niemal w całości. Doniczkę przestawiłem do wewnątrz, ale teraz liście są praktycznie całe w plamach. Plamy w takiej ilości jednak pojawiły się już wtedy, gdy stała na balkonie.
morel !
Jeśli niezależnie od tego gdzie stoją pojawiają się te plamy to faktycznie może to jakies ogólnożyworódkowe choróbsko.Jeszcze mogło być coś w ziemi w której rosną.
Latem oglądałam hodowlę (można tak powiedzieć bo z 10 doniczek stojacych na tarasie) żyworódek u mojej sąsiadki i nie widziałam żadnych plam.
A możesz zrobić jakieś zdjęcia bardziej bliskie ? jakieś makra ? ewentualnie chociaż nie miniaturkę tylko duże zdjęcie ?
Jeśli niezależnie od tego gdzie stoją pojawiają się te plamy to faktycznie może to jakies ogólnożyworódkowe choróbsko.Jeszcze mogło być coś w ziemi w której rosną.
Latem oglądałam hodowlę (można tak powiedzieć bo z 10 doniczek stojacych na tarasie) żyworódek u mojej sąsiadki i nie widziałam żadnych plam.
A możesz zrobić jakieś zdjęcia bardziej bliskie ? jakieś makra ? ewentualnie chociaż nie miniaturkę tylko duże zdjęcie ?
O cholera no to wygląda na jakiś "chory" problem.
Na jakiejś stronie o żyworódce znalazłam to co poniżej :
"Przy niewłaściwej pielęgnacji może chorować na plamistość liści lub mączniaka prawdziwego".
Nie sugeruje , że pielęgnujesz źle ale z tego wynika ,że plamistość i mączniak to są choroby na jakie może zapadać żyworódka.
Na jakiejś stronie o żyworódce znalazłam to co poniżej :
"Przy niewłaściwej pielęgnacji może chorować na plamistość liści lub mączniaka prawdziwego".
Nie sugeruje , że pielęgnujesz źle ale z tego wynika ,że plamistość i mączniak to są choroby na jakie może zapadać żyworódka.
No tak, ale przy plamistości plamy są na wylot liści, natomiast liście z mączniakiem obumierają bardzo szybko. No i mączniak wygląda jak nalot na lisciu, a to są jakby narośla. Ta zaraza jest na powierzchni liści (na wierzchu i na spodzie, ale nie wewnątrz) - więc nie plamistość, no i roślina nie obumiera - ten egzemplarz że zdjęcia może nie jest najlepszym dowodem bo rzeczywiście wygląda slabo i choroba zniszczyła go szybko, ale postaram się zrobić zdjęcia pozostałym które z tymi plamami trzymają się dobrze już kilka miesięcy.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
morel mam ten sam problem z moimi maluchami. Mają plamy. Czekam - i tak nie wiem jak je leczyć
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Oprysk czosnkiem nie pomógłby im?
Próbowałyście może?
Próbowałyście może?
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Jak dla mnie są to skorkowacenia po żerowaniu owadów. Przędziorków lub wciornastków.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis