Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.

Post »

[quote="monika"]I jak BRZOSKWINKO nie oberwałaś po oczach? :D

Pelasia wysiewałaś w tym roku? bo on wygląda na Amaranth tricolor, nazywany jest często chińskim szpinakiem (Chinese spinach amaranth)

Monika, wydaję się ,że masz rację z tym "moim" amarantusem. Pakowałam nasionka ,są bardzo małe.Na pewno z nich nie zrobi się popkornu. A mogła byś coś jeszcze napisać o tym chińskim szpinaku? Czy też tak ładnie kwitnie jak inne amarantusy?
Asia
Tyle znalazłam w goglach po angielsku i przetłumaczyłam w translatorze :

Młode liście i wskazówki są bardzo delikatne i smaczne, doskonałe do sałatek i smażyć. Piękne rośliny są również dobre dla kontenera lub podwórku rosnące jak oranmental roślin. Łatwa w uprawie.

(chiński szpinak; Hinn choy) Młode liście są spożywane albo gotowane lub surowe jak szpinak, ale zawiera więcej wapnia i żelaza. Bardzo delikatne z charakterystycznym słodko-gorzkiego smaku. Pędy mogą być gotowane jak szparagi.
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit mam pytanie do Mirka- Mirzana o uprawę i smak tzw szpinaku pnącego.Nie wiem czy warto go kupić i wysiać bo tak naprawdę szpinak to nie jest.Nie jest to wątek ogórkowy, ale mam pytanie o smak Kaisera Aleksandra.Ciekawa jestem jakie są w smaku ogórki o brązowej skórce.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Pelasia jeśli ma być ozdobą ogródkową to on jest dekoracyjny z liści. 'Kwiatków' to prawie nie zauważysz, tu jest dobre zdjęcie http://www.flickr.com/photos/grenzeloos1/7186103742/ ale niekoniecznie masz nasionka takich kolorków
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Czy sialiście może ogórka Poona Khera?
Mam kilka nasion i nie wiem czy siać go na rozsady w tym samym terminie co zwykłe ogórki czy może wcześniej ? I oczywiście jak ze smakiem i dojrzewaniem?
Awatar użytkownika
InaS
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 22:00

Post »

Ja siałam na rozsadę.
Smak jak dla mnie bez rewelacji.
pozdrawiam, Justyna

,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4
Awatar użytkownika
InaS
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 22:00

Post »

Pamiętam też że bardzo dużo było białych gorzkich ogórków między innymi Poona Khera.
Miałam jeszcze ze 2 białe odmiany ale nazw w tej chwili nie pamiętam.
pozdrawiam, Justyna

,,Na H to może być Meksyk, może być Texas!... A na H! Zaraz moment, to będzie w Południowej... tych różnych krajów dużo na H... to może Ohio!,, Alternatywy 4
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

monika pisze:Pelasia jeśli ma być ozdobą ogródkową to on jest dekoracyjny z liści. 'Kwiatków' to prawie nie zauważysz, tu jest dobre zdjęcie http://www.flickr.com/photos/grenzeloos1/7186103742/ ale niekoniecznie masz nasionka takich kolorków
:wit Posiejemy...zobaczymy. Na fotce wygląda to tak Obrazek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

pokażesz, prawda? sama jestem ciekawa co z tego będzie :wit
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Asiu koniecznie musisz nam pokazać co wyrośnie :D Ja kupiłam szpinak pnący z pomidorlandii.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Pokaże, pewnie ,że tak. :uszy Jestem fanką sałaty, mam zamiar potraktować to jako dodatek do sałat. Zostawię parę sadzonek, żeby rosły aż do dojrzałości...zobaczymy co z tego ziółka wyrośnie.
Asia
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szpinak malabarski,pnący trzymałem w namiocie.Dorósł do ponad 1m długości. Liście bardzo grube,mięsiste.Bardzo ładnie wygląda kwitnący i owocujący,perełki na sznurku. Nie jadłem,
rosło to jako roślina ozdobna.
A ogórek Kaiser Alexander,jak ogórek,rośnie dość duży,skórka popękana,owocuje niezbyt
obficie.
Obrazek
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42

Post »

Dzięki ;:180
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06

Post »

Ja w tym roku miałam białe ogórki 'White Wonder'. Wcześniej naczytałam się, że kilka osób skarżyło się, że gorzkie, czy wręcz niejadalne. No ale wysiałam.

- nasiona droższe niż zwykłych
- w paczuszce nasion mniej w porównaniu ze zwykłymi
- rośliny rosną wolniej i słabiej
- mniejsza plenność

+ ładne, ciekawe, rzadko spotykane
+ w smaku jak normalne ogórki, ja nie miałam gorzkich, smak delikatny (nie stosuję nawozów sztucznych, czasami naturalne, albo wcale, ale tych ogórków nie nawoziłam)
+ chorób żadnych nie złapały
+ plonowały do października, bo nie zauważyłam ostatnich owoców i w październiku je zerwałam, ale też dość późno je wysiałam

Polecam tylko jako ciekawostkę wizualną. Ja w tym roku już mieć nie będę. Będę testować inne 'rzeczy', np. achochę, balsamkę itp.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie po raz pierwszy zagości czerwona brukselka. Czerwonolistny jarmuż i włoski sprawdziły się doskonale są także piękną ozdobą nawet na kwiatowej rabacie.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

O właśnie - nie macie 2 - dosłownie 2 nasion brukselki na zbyciu ? Jakiejkolwiek ... chciałabym spróbować u mnie na ogródku - ze względu na brak miejsca na rozsady i na ogródku w sumie później też nie chcę zamawiać od razu całych paczek :) Tym bardziej,że dla mnie brukselka to ewentualnie jako minimalny dodatek do zupy ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”