
Pelasia wysiewałaś w tym roku? bo on wygląda na Amaranth tricolor, nazywany jest często chińskim szpinakiem (Chinese spinach amaranth)
Monika, wydaję się ,że masz rację z tym "moim" amarantusem. Pakowałam nasionka ,są bardzo małe.Na pewno z nich nie zrobi się popkornu. A mogła byś coś jeszcze napisać o tym chińskim szpinaku? Czy też tak ładnie kwitnie jak inne amarantusy?
Asia
Tyle znalazłam w goglach po angielsku i przetłumaczyłam w translatorze :
Młode liście i wskazówki są bardzo delikatne i smaczne, doskonałe do sałatek i smażyć. Piękne rośliny są również dobre dla kontenera lub podwórku rosnące jak oranmental roślin. Łatwa w uprawie.
(chiński szpinak; Hinn choy) Młode liście są spożywane albo gotowane lub surowe jak szpinak, ale zawiera więcej wapnia i żelaza. Bardzo delikatne z charakterystycznym słodko-gorzkiego smaku. Pędy mogą być gotowane jak szparagi.