Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Auriga
50p
50p
Od: 21 maja 2012, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Przekonaliście mnie, skoro (Krogulce) łapią nornice no to trudno, kołatkę zamykam w szufladzie i po prostu jak się pojawi to udam, że nie widzę co wyprawia.
Radość jest większa, gdy masz ją z kim dzielić
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witam w miły dzionek :wit :wit

Oczywiście że słonina nie solona, nie wędzona. Czysta, świeża, prosto od rzeźnika (brrrr, co za przykra nazwa). Dziękuję za podpowiedzi nazw ptasiorów. Poczytam sobie o nich i pooglądam w googlach. Na sto procent nie ma tu zięby bo jest ona wielkości gołębia tylko bardziej ubarwiona. Zdarza się czasami że przyjdzie i zięba i sroka, wrona.... nie wypędzam je. Też muszą przeżyć zimę, więc muszą jeść.
Wczoraj, jak sypałam ziarno dla ptaków zrobiłam zdjęcia tych miejsc, oto one:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek - najstarszy karmnik, chyba w tym roku pójdzie do pieca.

No to na razie :wit :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
geophagus
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

stasia109, dość konkretna ta Twoja skrzydlata stołówka ;:333

Polecam wziąć udział w corocznym zimowym ptakoliczeniu, które odbędzie się 26 i 27 stycznia http://www.otop.org.pl/aktualnosci/2013 ... oliczenie/ jak i zarejestrować się na http://www.awibaza.pl , gdzie podaje się gatunek i liczbę zaobserwowanych ptaków na danym terenie, co jest pomocne profesjonalnym ornitologom.
NO GMO
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

stasia109 pisze:Na sto procent nie ma tu zięby bo jest ona wielkości gołębia tylko bardziej ubarwiona.
Stasiu zięba to mały ptaszek i wielkością nie przypomina gołębia. Może chodziło Ci o sójkę?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
geophagus
50p
50p

Post »

Koryguję swoją wypowiedź - stasia109, obstawiam za rozpoznaniem lobuzka - wygląda na samicę zięby http://i287.photobucket.com/albums/ll14 ... ka/700.jpg
NO GMO
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

Świetny pomysł z tymi skórkami. Kupuję je często dla swoich psów, gdy trzeba rozpocząć lekkie podtuczanie na zimę, bo to owczarki kaukaskie i mieszkają na zewnątrz. Teraz ptaszki też skorzystają :D .
Awatar użytkownika
mala580
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lut 2012, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Kolejny raz udało mnie się uchwycić rudzika w ogródku :)

Obrazek

z późniejszych obserwacji wynikło, że spośród wesołej gromadki szpaków i sikorek siedzących na płocie, tylko on jeden wpadł na pomysł schowania się pod daszkiem karmnika by nie przemoknąć od śniegu ;:138 Siedział tam chyba pół godziny, a śnieg nie przestawał sypać...
Pozdrawiam: Marta
Awatar użytkownika
mala580
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lut 2012, o 09:59

Post »

Another beautiful shot :-)

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam: Marta
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Ależ piękności do was przylatują ! Napatrzeć się nie mogę :) U nas tylko sikorki, jemiołuszki i wróbelki :)
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

U mnie tylko sikorki i kosy, nawet wróbli nie ma :wink: .
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witajcie :wit :wit
Qurcze blade, co to za marudzenie: tylko, tylko. Ja bym powiedziała "aż"! Każdy ptaszek jest piękny i ja się cieszę z każdego odwiedzającego mnie ptasiora.
Moje karmniki najwięcej odwiedza wróbli i mazurków. Mieszkają pod dachem to i do stołówki mają blisko. Czasami nawet w lecie widzę jak lecą do karmnika, potem siadają na gałęzi, coś tam "mielą" w dziobach i lecą do gniazd. Odwiedzają mnie też gołębie, sroki, wrony, kruki, sójki, Czasami zaglądnie szpak, dzięcioł, dwa razy widziałam rudzika, dzwoniec. Tych ostatnich przylatuje nawet dość dużo, siadają na starej jabłonce, wlatują do karmnika i podjadają sobie. Najważniejsze, że nie są płochliwe. Gdy wróblowate chmara lecą się chować w tuje, to dzwońce zostają, najwyżej rozglądają się ciekawie a po chwili jedzą dalej.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
geophagus
50p
50p

Post »

SandraABC pisze:Ależ piękności do was przylatują ! Napatrzeć się nie mogę :) U nas tylko sikorki, jemiołuszki i wróbelki :)
kurczę, jemiołuszki nie było u mnie nigdy...

stasia109 widzę masowa produkcja ;:333
NO GMO
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Piękne zdjęcia pokazujecie ;:138 U mnie w ogrodzie jesienią ptaków było mnóstwo, mają karmnik, w którym sypię ziarno, wkładam tłuszczowe przysmaki z ziarnami, tłuszczowe kule i... nic. Widać, że przylatują, bo jest lekko "napoczęte", ale mimo że śniegu mnóstwo, karmnik pod daszkiem, a zainteresowania specjalnego nie ma... W ogrodzie cały dzień spokój, więc?? Tak samo było w mieście - miały okresy, że jak nie było śniegu, to potrafiły jedną kulę zjeść w 2 dni, a jak śnieg - nikt nie przychodził. Co jest? :?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”