Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.
Mam na swojej działce trochę trawnika i nie zawsze wiem co zrobić ze sporą ilością skoszonej trawy. Wertując mądre książki napotykam teksty o mulczowaniu - ściółkowaniu grządek i rabat materiałem organicznym pomiędzy uprawianymi roślinami. Czytam, że można do tego używać trawę i chwasty z sąsiedztwa.
Zabieg ten ( wielce pożyteczny ) daje wiele korzyści :
- polepsza warunki do rozwoju dżdżownic i mikroorganizmów żyjących w glebie
- chroni glebę przed wysychaniem w upały i przed ulewami niszczącymi strukturę gleby
- przyczynia się do wzrostu zawartości próchnicy
- sprzyja utrzymywaniu wilgoci w glebie
- utrudnia znacznie kiełkowanie chwastów
Do mulczowania nadaje się skoszona trawa, pocięta na sieczkę słoma i każdy rodzaj pociętych resztek roślinnych.
Wiele osób na forum stosuje na pewno tę formę ściółkowania - podzielcie się proszę doświadczeniem
Zabieg ten ( wielce pożyteczny ) daje wiele korzyści :
- polepsza warunki do rozwoju dżdżownic i mikroorganizmów żyjących w glebie
- chroni glebę przed wysychaniem w upały i przed ulewami niszczącymi strukturę gleby
- przyczynia się do wzrostu zawartości próchnicy
- sprzyja utrzymywaniu wilgoci w glebie
Do mulczowania nadaje się skoszona trawa, pocięta na sieczkę słoma i każdy rodzaj pociętych resztek roślinnych.
Wiele osób na forum stosuje na pewno tę formę ściółkowania - podzielcie się proszę doświadczeniem
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: mulczowanie gleby - plusy i minusy
Ja w tym roku mam zamiar zacząć ściółkowanie skoszoną trawą,podobno późnym latem albo wczesną jesienią trzeba zabrać ściółkę bo mogą się zalęgnąć gryzonie.
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skoro ma dostarczyć próchnicy to chyba nie powinno się zbierać
Dużego doświadczenia nie mam,ale zauważyłam,że nie zawsze ładnie wygląda w śród bylin.Ale wzrost chwastów hamuje zdecydowanie
Mulczowanie,zwykła czynność, ale jak naukowo brzmi
Dużego doświadczenia nie mam,ale zauważyłam,że nie zawsze ładnie wygląda w śród bylin.Ale wzrost chwastów hamuje zdecydowanie
Mulczowanie,zwykła czynność, ale jak naukowo brzmi
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
W 2012 r. stosowałem trawę z kosza kosiarki pod pomidory i dynie. Faktycznie ogranicza wzrost chwastów ale zawsze coś przerośnie. Zauważyłem, że w części gdzie była rozłożona trawa w glebie było baaaardzo dużo dżdżownic. Trawę dokładałem dwukrotnie i to stosunkowo grubo bo za każdym razem warstwa miała około 15-20 cm. W tym roku zamierzam ponowie stosować na pewno pod pomidory.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Jeśli idzie o gryzonie, to jesienią odsuwam ściółkę od pnia drzewka,żeby nie było im zbyt łatwo.
Waleria
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Tutaj autor się trochę zapędził, radził bym nie używać do tego chwastów ponieważ mogą zawierać nasiona i rozprzestrzenią się nam na przykrywanej powierzchni. A co do reszty to jak najbardziej zgadzam się, już na forum był podobny temat.Ruda2011 pisze: Czytam, że można do tego używać trawę i chwasty z sąsiedztwa.
...
- Ruda2011
Wpisałam w wyszukiwarkę "mulczowanie" i pokazała mi 2 wątki na temat pozostawiania skoszonej trawy na trawnikach. Dlatego rozpoczęłam ten wątek.Właściwie zaczęłam szukać metody na ściółkowanie międzyrzędzi poziomek i znalazłam mulczowanie. Jeżeli chodzi o chwasty krismiszcz - jasne, że nikt nie będzie czekał aż wybujają i zawiążą nasiona. Napisz, co sądzisz o wartościach odżywczych dla gleby w takich chwaściorkach. Wiem, że masz wiedzę - podziel się
Zatorzanin Twój post - nieoceniony Wiemy, co oznaczają dżdżownice i choćby po to warto ściółkować.
Zatorzanin Twój post - nieoceniony Wiemy, co oznaczają dżdżownice i choćby po to warto ściółkować.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Ruda2011 muszę Ci zmartwić ale wiedzy takowej nie mam, co do samego ściółkowania dla mnie najważniejsze jest zatrzymanie parowania wody z gleby oraz pobudzenie mikroorganizmów w glebie, które dzięki swojej obecności poprawią żyzność, a co za tym idzie produkcja makro i mikro oraz pojemność wodno-powietrzna. To są najważniejsze aspekty ściółkowania.
Co do samej trawy, na pewno zostawi spory zapas Azotu, który będzie łatwo przyswajalny. Uważał bym z grubością ścielenia, aby trawa powoli wysychała i ulegała rozkładowi. Gorzej będzie jeśli rozłożysz grubszą warstwę, będzie to gnić, śmierdzieć i produkować patogeny.
Kolejny plus to że poziomki nie będą miały bezpośredniej styczności z glebą co wiąże się czystość owoców.
Co do samej trawy, na pewno zostawi spory zapas Azotu, który będzie łatwo przyswajalny. Uważał bym z grubością ścielenia, aby trawa powoli wysychała i ulegała rozkładowi. Gorzej będzie jeśli rozłożysz grubszą warstwę, będzie to gnić, śmierdzieć i produkować patogeny.
Kolejny plus to że poziomki nie będą miały bezpośredniej styczności z glebą co wiąże się czystość owoców.
- Ruda2011
krismiszcz a widzisz, a wiiiidzisz. Kilka słów a ile informacji
-- sobota, 12 sty 2013, 22:07 --
-- sobota, 12 sty 2013, 22:07 --
Wiesz, ja mam nadzieję, że to wszystko przez lato będzie wysychać, rozkładać się itp tak, że do zimy nie będę miała jakiejś mega grubej warstwyOgrodnik88 pisze:Ja w tym roku mam zamiar zacząć ściółkowanie skoszoną trawą,podobno późnym latem albo wczesną jesienią trzeba zabrać ściółkę bo mogą się zalęgnąć gryzonie.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Przed zimą zawsze można zrobić podorywkę ręcznym pługiem,czyli skopać szpadlem
Taka ściółka nie utrudnia rozkrzewianiu się roślin,np porzeczek?
Taka ściółka nie utrudnia rozkrzewianiu się roślin,np porzeczek?
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
W moim przypadku, o czym pisałem wyżej, skoszona trawa przy pomidorach i dyniach, ostatecznie na jesień miała grubość 1 cm i stan ten osiągnęła stosunkowo szybko bo już pewnie w 2 tygodnie od wyłożenia pod rośliny. Warstwa trawy o grubości 15-20 cm stosunkowo szybko schnie, acz w tym roku lato było ciepłe z małymi ilościami deszczu, stąd może ta zasługa.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
- Ruda2011
Tak to sobie właśnie wyobrażam Czasem koszę trawę "na siano" czyli bez kosza na kosiarce. Zostawiam na trawniku, przeschnie i zabieram. Widzę, że po wyschnięciu trawa zmienia się w suche smugi i jest jej niewiele.
Już się nie mogę doczekać wiosny
Już się nie mogę doczekać wiosny
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pod kwasoluby lepsza kora .........bo zakwasza Ja też praktykuję mulczowanie, widać efekty dość szybko Zwłaszcza u mnie na piasku