Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.

Post »

W marcu również posieje. Teraz jedno nasionko.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

krab_ik1 pisze:Witam serdecznie
Postanowiłam trochę poeksperymentować. Zasialam dzisiaj maskotkę. Ciekawa jestem cóż z tego będzie :-)
Przy takim niedoborze światła na pewno będzie bardziej przypominać spagetti niż krzaczek pomidora
  • Pozdrawiam Jurek
krab_ik1
100p
100p

Post »

santana51 pisze:
krab_ik1 pisze:Witam serdecznie
Postanowiłam trochę poeksperymentować. Zasialam dzisiaj maskotkę. Ciekawa jestem cóż z tego będzie :-)
Przy takim niedoborze światła na pewno będzie bardziej przypominać spagetti niż krzaczek pomidora
Spagetti to miałam w lecie na balkonie. Urosły mi badyle, praktycznie bez pomidorków i liście strasznie usychały. Nie wiem co to była za odmiana.
Co do tego jednego nasionka to zobaczymy czy wykiełkuje. Bo to nasiona legutko. (roszponka mi słabo wyrosła z tych nasion i tak samo miałam z rozmarynem - wcale nie wylazł)
Więc przynajmniej będę miała okazję sprawdzić nasiona. A na wiosnę najwyżej zaopatrzę się w innej firmy
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Maskotkę miałem i z Legutko i (chyba) z Plantico, i ta roślina, którą przezimowałem, dosyć słabo rosła i owocowała, ale na tej podstawie nie będę sobie wyrabiać opinię o tych firmach.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

santana51 pisze:
krab_ik1 pisze: Postanowiłam trochę poeksperymentować. Zasialam dzisiaj maskotkę. Ciekawa jestem cóż z tego będzie :-)
Wcale niekoniecznie!! Siałam w tamtym roku ok. 10 stycznia 3 nasionka z nudów. Siewki były wybiegnięte, ale posadziłam pod liścienie i było ok. Jeden mi padł, jednego córcia połamała, a Betalux rósł dzielnie :heja Byłam bardzo zadowolona, a 3 czerwca zjadłam pierwszy owoc :) Niestety reszta zawiązków opadła i nie kwitły kolejne póki nie zerwałam owoców, ale to i tak była tylko zabawa.

Teraz też wcześniej wysieję kilka nasion dla zabawy i w oczekiwaniu na wiosnę :) Także mam zamiar wybrać Maskotkę. Jest wczesna i lubię jej kwaskowy smak.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli mogę się wtrącić, to do doniczki na balkon idealnie nadaje się Vilma, miałam w zeszłym roku i urosły do wysokości 30-40 cm, a na jednym krzaczku naliczyłam ponad 120 owoców, do tego pyszne, prawdziwie pomidorowe. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Jest troszkę więcej takich pomidorków, które są typowo pojemnikowe - nasionka chyba jeszcze na akcji dostępne:
- Vilma jak wspomniała szarotka66
- Tumbling Tom Red
- Tumbling Tom yellow
- Aztek (to żółta koktailówka też chyba właśnie pojemnikowa z tego co czytałam)
- Tombolino (to też chyba koktailówka pojemnikowa)
- malinowy koktailowy F4 z akcji do Nitki

Generalnie oferta sklepów w warzywa pojemnikowe a szczególnie pomidorki powiększa się :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

W roku 2012 miałem 4 odmiany pomidorków koktajlowych: Maskotka,Koralik,Żółta gruszeczka,i NN ze zdjęciaObrazek
z tych 4 odmian najbardziej smakował mi Koralik i moja NN. I te dwie wymienione odmiany będą w tym roku sadzone, plus nowe odmiany z akcji ,Koktajlowy malinowy ,Black cherry ,Indigo blue ,Megagroniasty mam nadzieję że te z akcji też załapią się dzięki swojemu smakowi na następny sezon
  • Pozdrawiam Jurek
krab_ik1
100p
100p

Post »

Agulka11 pisze:Jest troszkę więcej takich pomidorków, które są typowo pojemnikowe - nasionka chyba jeszcze na akcji dostępne:
- Vilma jak wspomniała szarotka66
- Tumbling Tom Red
- Tumbling Tom yellow
- Aztek (to żółta koktailówka też chyba właśnie pojemnikowa z tego co czytałam)
- Tombolino (to też chyba koktailówka pojemnikowa)
- malinowy koktailowy F4 z akcji do Nitki

Generalnie oferta sklepów w warzywa pojemnikowe a szczególnie pomidorki powiększa się :)
Oczywiście, jest dużo pomidorkow pojemnikowych. Ale mi zależy na niskim, aby jak najmniej miejsca zajmował na balkonie.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

Moim zdaniem mniej miejsca na balkonie patrząc się na powierzchnię zajmie pomidor rosnący wzwyż a nie krzak rozrastający się na boki tak jak wspomniana Maskotka
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Tumbling to są odmiany wiszące, czy jak to się fachowo określa?
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

santana51 pisze:Moim zdaniem mniej miejsca na balkonie patrząc się na powierzchnię zajmie pomidor rosnący wzwyż a nie krzak rozrastający się na boki tak jak wspomniana Maskotka
Raczej tu się nie zgodzę, ale może rzeczywiście trafiłeś na pomidory, które mocno się krzaczą... Tu bardziej chodzi o odmiany, które nie rosną wysoko... Dwa mam wypróbowane i nie mogę powiedzieć, żeby tak strasznie się krzaczyły. Na szerokość zajmowały miejsca tyle, co wysokie, jedynie kijków nie musiałam wbijać i przywiązywać.

semper - w zasadzie tak, bo większość ma właśnie wiotkie łodygi i zwisają z pojemników.

Ps. Widzę, że z pojemnikowych/balkonowych Maraga opisała, że Vilma jest sztywnołodygowa. ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p

Post »

U mnie Maskotka na działce zajmowała ok 1m? a mój NN i koralik zajmowały połowę tego miejsca ,tak że patrząc na to wolał bym na swoim balkonie mieć koralika ale może to u mnie było tak ze koralik szedł w górę a maskotka krzewiła się opieram się na na moich spostrzeżeniach z zeszłego roku a brałem pod uwagę maskotkę jako że krab_ik1 preferowała Maskotkę .Moje doświadczenie w uprawie innych koktajlowych jest w sumie żadne tak więc nie polemizuje co do innych odmian ,a może te moje były jakieś nie takie :;230 co prawda nasionka kupowane w oryginalnych opakowaniach

-- 13 sty 2013, o 12:02 --

Ale w przyszłym roku na pewno będę miał więcej do powiedzenia w kwestii koktajlówek
A to między innymi będę zawdzięczał Tobie Agulka11 ;:196
  • Pozdrawiam Jurek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”