Świąteczne drzewko/Choinka w doniczce

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Wilga2006
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2011, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy choinka po świętach może się przyjąć do ogrodu?

Post »

Moja choinka źle zniosła zimowanie na klatce schodowej. Było jej ciepło, popuszczała pędy. Kiedy temperatura pozwoliła już na przewiezienie jej na działkę i posadzenie, pędy które wypuściła już pożółkły i smętnie wisiały oraz zaczęła gubić igły. Nie miałam nadziei, że uda się ją uratować jednak systematycznie ją podlewałam. Właściwie wąż był podciągnięty pod nią i woda się lała małym strumykiem długo nawet kilka razy dziennie. W tej chwili wygląda tak jakby zaczynała ożywać.
Wklejam zdjęcia zrobione na początku sierpnia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak myślicie, czy mogę mieć nadzieję, że teraz już będzie lepiej, przezimuje i będzie rosła?
Awatar użytkownika
Jerzewicz
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Około 8 lat ma świerk serbski , który został posadzony z doniczki po świętach.Rośnie słabo w miejscu półcienistym: Obrazek
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

:wit Naszą jodłę koreańską wsadziliśmy na działce tydzień po świętach ,też mieliśmy obawy czy się przyjmie ,bo mierzyła gdzieś około 2 m ,korzenie w doniczce miała poucinane ,fakt że styczeń był wyjątkowo ciepły ,na wiosnę obumarł jej tylko czubek ,więc go ścięliśmy i obecnie ma się dobrze ,wypuszcza nowe gałązki

Obrazek
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Re: Świątecznie przybrana choinka w naszym domu i ogrodzie.

Post »

Macie już ubrane choinki? Potrzebuje inspiracji w tonacji fiolet z ekru :(
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 09:57

Re: Choinka w doniczce

Post »

Szanowni Państwo, odgrzebuję temat. Czy ktoś ma jakieś świeższe, konkretniejsze doświadczenia?
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jodła koreańska - kupiona w donicy na Boże Narodzenie jakieś 3-4 lata temu. W pokoju (mocno ogrzewanym) stała na pewno dłużej niż kilka dni - tak do Trzech Króli co najmniej. Potem chyba na zimnej werandzie. Pierwszy rok po posadzeniu trochę odchorowała, ale teraz wygląda jakby od nowości rosła w ziemi :) Miała już nawet szyszki.
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

Ja w zeszłym roku padłam ofiarą oszusta. Kupiłam świerczka w doniczce z myślą o wysadzeniu w ogrodzie. Pan sprzedający poinformował mnie rzetelnie o tym, że drzewko w domu może stać najwyżej tydzień, potem trzeba w chłodnym miejscu przetrzymać, a wiosna do gruntu. Moja radość trwała bardzo krótko, bo już w drugi dzień świąt z drzewka zaczęły się sypać igły :? . Pomyślałam, że może mam za ciepło w domu? Rozebrałam szybko z ozdób, przeniosłam na ganek, a igły się sypały aż do wiosny :(. Wiosną mąż chwycił za szpadel i pędzimy z choinką do ogrodu w celach reanimacji bidulki. Wyciągam z donicy a tam..., no żesz w mordę jeża, oczom własnym nie wierzę, do donicy wsadzono wykarczowaną z gruntu choinkę :twisted: . Żywcem wyrwana, kikut i 2 dziesięciocentymetrowe, wyciachane siekierą korzenie ;:202 .
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Kupując takie drzewko w donicy koniecznie trzeba zajrzeć pod spód. Na dnie doniczki są otwory drenażowe i w nich powinny być widoczne korzenie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

seedkris pisze:Kupując takie drzewko w donicy koniecznie trzeba zajrzeć pod spód. Na dnie doniczki są otwory drenażowe i w nich powinny być widoczne korzenie.

Ceny za takie drzewka były by ogromne, powód ? od małego były hodowane w donicy. Jesienią są kopane na szerokość i wys. doniczki, wtedy cena jest znacznie większa niż drzewko wycięte.
Nie widziałem jeszcze drzewek świątecznych które były całe życie w donicy. Co innego drzewka "ogrodowe".
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

6 lat temu kupiłam świerk kłujący w donicy. Miał około 1,5m. Po świętach wystawiony został na balkon, a wiosną wysadziliśmy do ogrodu. W tej chwili to jest 3 metrowa choinka. W międzyczasie, miała problemy ze stożkiem wzrostu (usechł), ale odgięłam jedną z gałązek i pięknie rośnie w górę. :heja
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

PiotrekP pisze:
seedkris pisze:Kupując takie drzewko w donicy koniecznie trzeba zajrzeć pod spód. Na dnie doniczki są otwory drenażowe i w nich powinny być widoczne korzenie.

Ceny za takie drzewka były by ogromne, powód ? od małego były hodowane w donicy. Jesienią są kopane na szerokość i wys. doniczki, wtedy cena jest znacznie większa niż drzewko wycięte.
Nie widziałem jeszcze drzewek świątecznych które były całe życie w donicy. Co innego drzewka "ogrodowe".

Tak tylko co innego obcinanie korzeni szpadlem i wciskanie na silę w donice 5 świerka 1,5 albo i więcej i wmawianie,że się przyjmie :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

To już zależy od kupującego :wink: pierwsza zasada zakupów: nigdy nie ufaj sprzedawcy :roll:
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

A ta zasada jest przeze mnie stosowana od lat.Tym bardziej,że znam wszystkie sztuczki sprzedawców :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”