Pasta na kanapki.Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło"
Pasta na kanapki.Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło"
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki, które świetnie zastępuje masło, Almette i inne wynalazki
Potrzebujemy:
1 mały jogurt naturalny - 0%
1 kostka chudego twarogu
2 łyżki stołowe oleju lnianego
Wszystko miksujemy blenderem i gotowe. Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.
Znana już na całym świecie PASTA, czyli mieszanina dwóch zupełnie naturalnych składników: oleju lnianego i chudego twarogu. Muszą one być spożywane razem, gdyż wzajemnie uzupełniając się, uruchamiają korzystne procesy biochemiczne. Białka twarożka są bogate w siarkę. Bardzo istotny składnik wszystkich tkanek oraz m.in. witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny. Jest więc niezbędna do prawidłowego spalania białek, węglowodanów i tłuszczów. Zmiksowanie oleju lnianego z twarogiem powoduje związanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. Ten prosty zabieg sprawia, że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie. Jest to bardzo istotna przemiana, która umożliwia bardzo szybkie i pełne przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie we krwi i limfie.
A teraz o działaniu:
Olej lniany ma najwięcej kwasów tłuszczowych Omega 3 i pomaga w leczeniu takich schorzeń jak:
1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. miażdżyca,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
5. obtłuszczenie wątroby,
6. astma oskrzelowa,
7. problemy trawienne,
8. wrzody żołądka,
9. wady wzroku i słuchu,
10. choroba Alzheimera,
11. artretyzm,
12. problemy dermatologiczne,
13. schorzenia wieku starczego,
14. stwardnienie rozsiane,
15. reakcje autoimmunologiczne,
16. schorzenia woreczka żółciowego,
17. schorzenia prostaty,
18. cukrzyca,
19. depresja,
20. problemy z pamięcią.
Potrzebujemy:
1 mały jogurt naturalny - 0%
1 kostka chudego twarogu
2 łyżki stołowe oleju lnianego
Wszystko miksujemy blenderem i gotowe. Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.
Znana już na całym świecie PASTA, czyli mieszanina dwóch zupełnie naturalnych składników: oleju lnianego i chudego twarogu. Muszą one być spożywane razem, gdyż wzajemnie uzupełniając się, uruchamiają korzystne procesy biochemiczne. Białka twarożka są bogate w siarkę. Bardzo istotny składnik wszystkich tkanek oraz m.in. witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny. Jest więc niezbędna do prawidłowego spalania białek, węglowodanów i tłuszczów. Zmiksowanie oleju lnianego z twarogiem powoduje związanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. Ten prosty zabieg sprawia, że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie. Jest to bardzo istotna przemiana, która umożliwia bardzo szybkie i pełne przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie we krwi i limfie.
A teraz o działaniu:
Olej lniany ma najwięcej kwasów tłuszczowych Omega 3 i pomaga w leczeniu takich schorzeń jak:
1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. miażdżyca,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
5. obtłuszczenie wątroby,
6. astma oskrzelowa,
7. problemy trawienne,
8. wrzody żołądka,
9. wady wzroku i słuchu,
10. choroba Alzheimera,
11. artretyzm,
12. problemy dermatologiczne,
13. schorzenia wieku starczego,
14. stwardnienie rozsiane,
15. reakcje autoimmunologiczne,
16. schorzenia woreczka żółciowego,
17. schorzenia prostaty,
18. cukrzyca,
19. depresja,
20. problemy z pamięcią.
Monika
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Też spróbowałam, ale dodałam do tego łyżkę chrzanu. Pycha!!!
Następnym razem zrobię z ziołami.
Byle tylko znaleźć olej lniany, bo nie zawsze można kupić świeży i pachnący... A może można z innego oleju? Sezamowego na przykład?
Następnym razem zrobię z ziołami.
Byle tylko znaleźć olej lniany, bo nie zawsze można kupić świeży i pachnący... A może można z innego oleju? Sezamowego na przykład?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Polecam,,gzik..po wielkopolsku z olejem lnianym i ziemniaczkami w ,,mundurkach,,
Twarożek mieszamy ze śmietanką cebulką drobno pokrojoną,kminkiem,sola i pieprzem.Można dodać zmiażdzony czosnek.
gorące ziemniaczki obieramy,obok gzik polany olejem lnianym.Pycha.To przepis mojej babuni,ktora także uważała ,że olej lniany działa na wszystko,przede wszystkim na zoładek ,włosty ,paznokcie i cerę.
Twarożek mieszamy ze śmietanką cebulką drobno pokrojoną,kminkiem,sola i pieprzem.Można dodać zmiażdzony czosnek.
gorące ziemniaczki obieramy,obok gzik polany olejem lnianym.Pycha.To przepis mojej babuni,ktora także uważała ,że olej lniany działa na wszystko,przede wszystkim na zoładek ,włosty ,paznokcie i cerę.
-
- 100p
- Posty: 107
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szprotawa
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Pychota i zdrówko przy okazji, dodatkowo jem z pomidorkiem (najlepiej własnym) MNIAM.
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
TO ja może inne smarowidło na kanapki zapodam.
puszka fasoli czerwonej+kostka serka topionego.Reszta według uznania.Mozna dodać szczypiorek,przyprawy,rybę wędzoną.Ja jedna wolę tylko foasolkęz serkiem,a jak mam grilla to dodaję jeszcze jedną kostkę serka i mam dip do tacos
puszka fasoli czerwonej+kostka serka topionego.Reszta według uznania.Mozna dodać szczypiorek,przyprawy,rybę wędzoną.Ja jedna wolę tylko foasolkęz serkiem,a jak mam grilla to dodaję jeszcze jedną kostkę serka i mam dip do tacos
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Ze smarowideł twarożkowych to u mnie prym wiedzie chudy twaróg z drobno posiekanym śledziem, czosnkiem, szczypiorkiem i ziołami. I kolejne smarowidło z wędzonej makreli, cebuli, jajek na twardo, majonezu i lekko podsmażonych pieczarek z pieprzem.
Jakie to piękne. Było i zniknęło.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1359
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Gliwice
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Ja stosuję najprostszy zestaw :
Pół czerwonej cebuli drobno posiekanej , do tego łyżeczka sambal olek (albo harissy, ja lubię ostro dodaję dwie łyżeczki), Troche posolic.
Rozgniatam cząstki cebuli w miarę dokładnie widelcem i robi się czerwonawa masa smaczna o każdej porze roku !
Mozna dodac szczypiorek
Pół czerwonej cebuli drobno posiekanej , do tego łyżeczka sambal olek (albo harissy, ja lubię ostro dodaję dwie łyżeczki), Troche posolic.
Rozgniatam cząstki cebuli w miarę dokładnie widelcem i robi się czerwonawa masa smaczna o każdej porze roku !
Mozna dodac szczypiorek
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Serek topiony do ,,zdrowych" nie należy, jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Do zblendowanej fasoli (lepiej ugotować samemu) można dodać podsmażoną cebulkę z jabłkiem, majeranek, lubczyk, sól i pieprz i mamy?.. wegański smalec, jak w tytule, bardzo zdrowe ,,smarowidło" na kanapki.PESTKA@ pisze:TO ja może inne smarowidło na kanapki zapodam.
puszka fasoli czerwonej+kostka serka topionego.Reszta według uznania.Mozna dodać szczypiorek,przyprawy,rybę wędzoną.Ja jedna wolę tylko foasolkęz serkiem,a jak mam grilla to dodaję jeszcze jedną kostkę serka i mam dip do tacos
ps. Podczas blendowania fasoli należy dodać trochę wody z jej gotowania. Podczas smażenia cebulki z jabłkiem wrzucam liść laurowy, ziele angielski i gożdzik, które po usmażeniu wyciągam
Kasia
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Ser topiony zrobiony własnoręcznie zrobiony jest pycha, wariacji z dodatkami jest wiele.
Natomiast ja polecam paszetową słoikową wg mojego pomysłu. Jest b.smaczna i łatwa do zrobienia.
Natomiast ja polecam paszetową słoikową wg mojego pomysłu. Jest b.smaczna i łatwa do zrobienia.
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Z tego co czytałam to raczej tłustawa będzie.
Ostatnio zakochałam się w paście z suszonych pomidorów, też raczej kaloryczne ale smaczne bardzo.
3 jajka ugotowane na twardo
3-4 suszone pomidory w oleju osączone z zalewy
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki musztardy
słodka papryka w proszku
oregano
suszona bazylia
pieprz, sól
Wszystko razem traktuję blenderem, przypraw daję niewiele, potem doprawiam konkretniej.
Ostatnio zakochałam się w paście z suszonych pomidorów, też raczej kaloryczne ale smaczne bardzo.
3 jajka ugotowane na twardo
3-4 suszone pomidory w oleju osączone z zalewy
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki musztardy
słodka papryka w proszku
oregano
suszona bazylia
pieprz, sól
Wszystko razem traktuję blenderem, przypraw daję niewiele, potem doprawiam konkretniej.