kresowiec pisze:O wiele ciekawszy jest inny fenomen. Otóż, zaoczkowałem kilkanaście podkładek różnego pochodzenia, pobierając zrazy z odmiany 'Flava'. Część podarowałem, innymi się zamieniłem, jedną zostawiłem sobie. Ku mojemu zdumieniu, ta nowa 'Flava' owocuje o wiele później niż roślina-matka. Tak było w tym roku. I tu pytanie: czy podkładka ma wpływ na okres owocowania?
Co do dereni, to ciężko mi się wypowiedzieć na temat wpływu podkładki na zmiany cechy naszczepionej odmiany, ponieważ u nas w kraju produkcja tego gatunku dopiero raczkuje, i w zasadzie jako takich badań nad przydatnością odmian a tym bardziej podkładek, raczej się nie prowadzi. Ogólnie jako roślinę sadowniczą traktuje się derenia marginalnie, wydaje się że na dzień dzisiejszy w kwestii uprawy tego gatunku amatorzy mają najwięcej do powiedzenia. Natomiast jeśli chodzi o typowe gatunki sadownicze, to jak najbardziej rodzaj podkładki ma przełożenie na termin dojrzewania owoców odmiany naszczepionej. Jednak jakiś strasznych różnic nie ma, zazwyczaj kilkudniowe, ale zdarzają się odpowiednio dobrane podkładki do danej odmiany, które potrafią przesunąć termin dojrzewania owoców nawet o kilkanaście dni.