Uratowane storczyki (Art) :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Art pisze:A teraz obiecane zdjęcia nowego storczyka (dla przypomnienia - cena 19 zł, na początek walka z przędziorkiem)
Oto on:

Obrazek Obrazek Obrazek

A to problematyczne dla mnie liście. Chodzi o wzorek. Wszystkie liście są w drobne kropeczki.
Nie są to plamki od spryskiwania. Najmłodszy liść jest dwukolorowy :shock: i to dla mnie jest dziwne ;:24
Kondycja liści bez zarzutu.

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam, Joanna :)
Joanno, "drzewo" baaaardzo urodziwe :D , a co do liści, to myślę, iż taka ich uroda.
Moje podobne "drzewko"
Obrazek Obrazek ma także takie liście ... Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne... takie listki w kropki mi się bardzo podobają. mam jednego takiego (ale nie drzewko, tylko półminiaturek. nie jest całkiem mały, ale jest mniejszy niż zwykłe Phal. łodyżkę ma krótką). mi się marzy taki z wielkimi kropkami. chyba w wątku Madzik jest fotka listków takiego Phalaenopsisa. takie cudne kropki ma...
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Joanno ja mam podobnego z nakrapianymi listkami ,dzisiaj otworzył pąk i jest różowy,dochodzę do wniosku,że chyba one tak mają, bo moja koleżanka tez ma takiego. Obrazek Obrazekkupiłam go po kwitnieniu więc kolor był dla mnie niespodzianką, liczyłam na inny kolorek bo podobnego rózówego mam ,ale tamten to gigant ,a ten malutki ,skromniutki.
Pozdrawiam
martini30

Art i Aankaa pięknie dziękuję!

Post »

Art i Aankaa pięknie dziękuję!
Zdaje się, że rzeczywiście biedaczka przesuszyłam :oops: (w programie "Maja w ogrodzie" dowiedziałam się o tej metodzie podlewania raz na 3 tyg. :shock: a ponieważ kiedyś już jednego storczyka "przelałam" nie do odratowania, to posłusznie się zastosowałam). Jeśli chodzi o korzonki, to poniżej zdjęcia:

Obrazek Obrazek

Poza tym kilka tygodni temu znalazłam zasuszonego pająka na liściu, myślałam że to przypadek, ale dziś jeszcze jednego. Czy to mogą być te sławne przędziorki? :? Jeśli tak, to jak sobie z nimi poradzić najskuteczniej?

Jeśli chodzi o osobny post to oczywiście zgodnie z poradą zakładam pt. "Uratować urodzinowego storczyka" ;:83
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki :P
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Re: Art i Aankaa pięknie dziękuję!

Post »

martini30 pisze:Poza tym kilka tygodni temu znalazłam zasuszonego pająka na liściu, myślałam że to przypadek, ale dziś jeszcze jednego. Czy to mogą być te sławne przędziorki? :? Jeśli tak, to jak sobie z nimi poradzić najskuteczniej?
Kilka słów o przędziorku ... ;:134

http://www.multiflora.pl/przedziorek.html
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Art, przepraszam za offfa :oops: :)
Może Jovanka zrobi u Ciebie troszkę porządku :?:
Jovanko, bardzo proszę :) :) :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Witaj Joanno,
może będziesz zainteresowana
http://www.orchidarium.pl/wystawy/Katow ... towice.JPG

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Basiu - wielką przyjemność mi sprawiłaś tymi porównywalnymi zdjęciami naszych "drzewek" :) !
To niewątpliwie jakaś rodzinka. Bardzo ciekawe storczyki. Ja zajrzałam do mojego w poniedziałek
i to, co zobaczyłam to "rozpacz". Robiłam zdjęcia, więc wkleję wkrótce, bo teraz z moim czasem tragicznie :(
Potwierdza się chyba to, co napisał kiedyś Laurelin - niezależnie czy kwitnie, czy nie - sprawdzić po zakupie,
co sie dzieje w środku :idea:
Bobi pisze:Art, przepraszam za offfa :oops: :)
Może Jovanka zrobi u Ciebie troszkę porządku :?:
Jovanko, bardzo proszę :) :) :)
Basiu, o czym Ty piszesz ??? Jaki porządek tu trzeba zrobić ? Jest wszystko O.K. Miło mi, że się tu wypowiadasz :) :) :)

Martini30, zajrzę potem do Twojego nowego wątku :) Natomiast to, co widzę tu w doniczce wygląda
całkiem w porządku (podłoże, korzenie). Może więc faktycznie biedaczek zaczął usychać... Dobrze, że
zamieniłaś "Maję w ogrodzie", na Forum :) !

Storczykowa, pokaż swoją półminiaturkę, chętnie pooglądam(y) :)

Renatko, Twój "malutki i skromniutki" storczyk, który u Ciebie zakwitł jest uroczy (listeczki w kropki - super !)
Dziękuję Ci za informację o wystawie :) . Zdziwiona jestem, że w Katowicach, a nie w Chorzowie.
Podam Ci na P.W. mój nr telef. Może uda nam się jakoś umówić ? :)

Pozdrawiam, Joanna
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

:P :P

Joanno!

*tez nie widzę potrzeby ingerencji dla podziałów rozmów/dot.uwagi Bobi/

*tak samo ... nie rozumiem tego plakatu.
Inne były zapowiedzi, inaczej widzimy ----> zmiana lokalizacji.To co?? to będzie stoisko czyli fragment z wystaw storczykowych. I jednej fimy??
Wygląda mi na normalną własną promocje sprzedaży przez jedną firmę - podparte nośną nazwą WYSTAWA i patronatem PTMS, które sami tworzą :P
Moge sie mylić :D
Być może tam jest większa impreza ,ale nie jest mi wiadome.

Nic nie wiem z tego już teraz. Dlatego nic nie napiszę.

Oczywiście, jest to okazja aby się spotkać , umawiajcie się ,załuję że nie pojadę.
;:40 ;:40 ;:40 potrójna pewnie by smakowała wyśmienicie.

*z niecierpliwością ;:65 poczekam na wyrzutkę z doniczki, cóż tam będzie ;:111 .

pozdrawiam J ;:117 VANKA
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Jovanko :)
Nie żałuj, że nie będzie potrójnej ;:40 ;:40 ;:40 , bo tymczasowo nie będzie nawet podwójnej :?
Sprawy mają się tak: z Renatką mijamy się w zasadzie wszystkim - dniami, godzinami, itp.
A ponieważ ja mam na jutro i tak zaplanowany wyjazd do Katowic (cała masa różnych spraw), to nie daruję sobie
wstąpienia na tę "zagadkową" Wystawę i oczywiście zdam relację :D Postaram się też coś pstryknąć ;:177
Póki co, usłyszałam b. sympatyczny głos w słuchawce ;:102 , a zobaczymy się na moment pomiędzy Katowicami,
a... moją pracą - bo już wiem, gdzie mam Renatkę poszukiwać :)
Tak więc ;:40 poczeka na dogodniejszy moment 8) !

A "wyrzutka z doniczki " musi poczekać (w aparacie :) ) do niedzieli. Będą też pytania.
Obawiam się każdego ranka, że zobaczę wszystkie kwiatki na podłodze. Ale właściwie
ważne, żeby mi roślina przeżyła, co tam kwiatki :!:

Pozdrawiam, Joanna ;:100
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo Was proszę o pomoc.Nie wiem co się dzieje z moim storczykiem?Mam go od ponad roku .Zakwitł w lutym a teraz dostał takie plamy i zaczynają więnąć kwiaty.Co może byc przyczyną?Podlewam go wodą z nawozem co 3 tyg. Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Nie za dużo słoneczka ?wygląda jak poparzenie
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

wkiaty może przekwitają normalnie, ale liście wyglądają na poparzone. może ma za widno... jak nie masz innego okna, to może zacznij jakoś go ocieniać...
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”