Przycinanie pęcherznicy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 cze 2008, o 18:26
Przycinanie pęcherznicy
Witam Wszystkich
Mam pytanie (a może i problem) jak podcinać moją pęcherznicę.
Kupiona w 2007 na jesieni (jak na 1 foto). Założenie jest aby była pięknie rozkrzewiona, wysoka na 2 metry i działała jako żywopłot.
Wiosną tego roku z bólem serca ale przyciąłem o pół. No i doczekałem się...
Najpierw nie mogłem się doczekać aż w ogóle coś ruszy a teraz.....
Przyrosty są i po 15-20 cm. i znów zgryzota przyciąć o pół przyrosty czy dopiero znów na wiosnę...
Help...
Mam pytanie (a może i problem) jak podcinać moją pęcherznicę.
Kupiona w 2007 na jesieni (jak na 1 foto). Założenie jest aby była pięknie rozkrzewiona, wysoka na 2 metry i działała jako żywopłot.
Wiosną tego roku z bólem serca ale przyciąłem o pół. No i doczekałem się...
Najpierw nie mogłem się doczekać aż w ogóle coś ruszy a teraz.....
Przyrosty są i po 15-20 cm. i znów zgryzota przyciąć o pół przyrosty czy dopiero znów na wiosnę...
Help...
Janusz
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
'Luteus ' mam jeden krzak i nie przycinam ,rośnie 4 rok swobodnie i jest "wysoka ' na 1-1,5m i już zaczyna sie lekko pokładać.
Przytnę jak będzie wymagała tego sytuacja czyt.ciasnota na rabacie.
Natomiast 'Diabolo' to już "stary" mocno zaawansowany żywopłot ,wczoraj był właśnie znowu pocięty
czyt.przywołany do porządku ,jeszcze nawet nie sprzątnięto gałązek.
Nie mam pojęcia czy puszczony krzew swobodnie rósłby inaczej ale wiem że cięty 3-4 razy w roku idealnie sprawdza sie jako żywopłot.
Jestem nim zachwycona ,tylko zal mi kwiatów i nasienników ale zawsze jakis sie uchowa bym mogła sie nacieszyć.
Na zdjęciu jest jeszcze przed cieciem.
Przytnę jak będzie wymagała tego sytuacja czyt.ciasnota na rabacie.
Natomiast 'Diabolo' to już "stary" mocno zaawansowany żywopłot ,wczoraj był właśnie znowu pocięty
czyt.przywołany do porządku ,jeszcze nawet nie sprzątnięto gałązek.
Nie mam pojęcia czy puszczony krzew swobodnie rósłby inaczej ale wiem że cięty 3-4 razy w roku idealnie sprawdza sie jako żywopłot.
Jestem nim zachwycona ,tylko zal mi kwiatów i nasienników ale zawsze jakis sie uchowa bym mogła sie nacieszyć.
Na zdjęciu jest jeszcze przed cieciem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 cze 2008, o 18:26
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 cze 2008, o 13:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Samurai_Jack moje pęcherznice co roku na wiosnę przycinam na wys. 30cm nad ziemią. Obserwuję tylko młode pączki i tnę tak, by na zewnątrz gałązki zostawał zdrowy pączek. Dzięki temu bardzo ładnie się zagęszczają i tworzą mnóstwo przyrostów z ogromnymi, dobrze wybarwionymi liśćmi. Jedynym mankamentem takiego cięcia jest brak kwitnienia pęcherznic , ale rekompensatą za to, są przepiękne liście i zwarty pokrój rośliny . Po takim cięciu nie musisz martwić się, że krzew nie urośnie. U mnie co roku wybija na 1.5m w górę. I dodam, że kiedyś po takiej radzie od koleżanki, serce mnie bolało jak podchodziłam do krzewu z sekatorem, ale opłaciło się
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agathas czy Ty masz pojedyncze sztuki pęcherznicy czy żywopłot?
Bo cięcie żywopłotu Twoją metodą jest raczej nie do przyjęcia chyba,że ma się w ogródku do pielęgnacji wyłącznie żywopłot .
Przecież to żmudna praca ,podglądanie oczek i cięcie w zależności od ich położenia.
Żywopłot musi być cięty elektrycznymi nożycami ,szybko i dobrze .
Ewo - moje pęcherznice były sadzone co 70 cm.
Wybacz za opóźnienie.
Bo cięcie żywopłotu Twoją metodą jest raczej nie do przyjęcia chyba,że ma się w ogródku do pielęgnacji wyłącznie żywopłot .
Przecież to żmudna praca ,podglądanie oczek i cięcie w zależności od ich położenia.
Żywopłot musi być cięty elektrycznymi nożycami ,szybko i dobrze .
Ewo - moje pęcherznice były sadzone co 70 cm.
Wybacz za opóźnienie.
tu je zadałam : http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14180KaRo pisze:Oczywiście tak.
Śliwa może być prowadzona w formie drzewa ale również sprawdza się jako formowany żywopłot.
Ma równie małe wymagania glebowe .
Z powodzeniem możesz zrobić z niej żywopłot.
Nie spotkałam takiego pytania ,sorry..
Pozdrawiam
Monika