Jagoda kamczacka cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka

Post »

aguskac pisze:Moje rosyjskie bardzo osypują zawiązki owoców. Kupiłam 3 polskie, podobno maja właśnie tę zaletę, że owoce się nie osypują. Mam nadzieję, że to się sprawdzi, bo jeszcze nie owocowały.
Potwierdzam tę właściwość, mam 3 polskie odmiany i rok temu nie odwiedzałem jagód przez 3 tygodnie, kiedy do nich w końcu zajrzałem trzymały się mocno, chociaż byłem przekonany że zastanę gołe krzaki. W domu mam rosyjskie odmiany i te się obsypują.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

radog
jakie masz polskie odmiany?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Ja kupiłam Wojtek, Czarna i Brązowa.

U mnie osypywały się nie tyle dojrzałe owoce, co młode zawiązki. Była ich masa po zapyleniu, a potem większość spadła nim zdążyła dojrzeć i owoców było niewiele.
Awatar użytkownika
radog
200p
200p

Post »

mewa pisze:radog
jakie masz polskie odmiany?
Duet, Atut i Wojtek, jedna z odmian ma troszkę większą goryczkę, ale przy sadzeniu ich nie oznaczyłem i teraz nie wiem która jest która.
Awatar użytkownika
radog
200p
200p

Post »

aguskac pisze:Ja kupiłam Wojtek, Czarna i Brązowa.

U mnie osypywały się nie tyle dojrzałe owoce, co młode zawiązki. Była ich masa po zapyleniu, a potem większość spadła nim zdążyła dojrzeć i owoców było niewiele.
Jak nic, za mało miały "papu" :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

radog pisze: Jak nic, za mało miały "papu" :)
Obawiam się, że za dużo... przez 2 lata wywalałam tam całą skompostowaną trawę ... myślałam, że zagłuszy chwasty :;230 A te tylko rosły coraz większe.... W końcu w desperacji zakryłam to wszystko agrowłokniną. Dostawały sporo obornika, gnojówkę pokrzywową. Krzaczory są ogromne. Może złe proporcje składników. Niestety wielu ludzi uprawiających rosyjskie odmiany skarży się na osypywanie.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzmiele spały.
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

Jeżeli trzmiel jest ważnym elementem w procesie zapylania, to mam u siebie kilka sztuk. Mieszkają w starym murze już od lat. Znalazły pękniętego cementowego pustaka i zdaje się, że im tam dobrze. Lubią chłodne miejsca, ich mieszkanie jest zacienione cały rok. Może spodobają im się nowe kwiatki do zapylania. Daleko nie będą musiały latać, może z 15 metrów.
marcinpruszcz
A czy mógłbyś opisać swoje wrażenia smakowe co do posiadanych odmian ?
(Obawiam się tylko trochę, że nazwy krzaczków mogły zaginąć.)
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co do zapylania, to jak trzmiel śpi to murarka już lata, tej też może brakło, albo było naprawdę zimno i nic nie latało?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

idepozapalki pisze:...
marcinpruszcz
A czy mógłbyś opisać swoje wrażenia smakowe co do posiadanych odmian ?
(Obawiam się tylko trochę, że nazwy krzaczków mogły zaginąć.)
Zakres jest naprawdę duży od lekko kwaskowych, przechodząc przez domieszki goryczki, aż do słodkości podobnej do borówek amerykańskich. No i jest jeszcze kwestia, kto kiedy zbiera owoce, bo smak również się nieco zmienia w zależności od dojrzałości owoców. Polskie odmiany wydają się smaczniejsze, ale dokładnie powiedzieć która jest która nie jestem w stanie bo sam je tasowałem jak się dało. A co do tego co piszą przedmówcy to faktycznie egzemplarze o większych owocach nie mają tak dużych tendencji do obsypywania...
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Mam nieco inne pytanie dotyczące jagody...Udało mi się w tym roku w czerwcu ukorzenić z sadzonek zielnych dwie sztuki jagody kamczackiej odm.Karina. Z małych patyczków popuszczały nowe pędy i jak zrobiło się zimno-trzymałam na balkonie-zaczęły odpoczywać...i ostatni owzięłam je na ciepły parapet-ok.20-21 stopni i odżyły-puszczają listki jak na fotkach

Obrazek

Obrazek

I teraz mam takie wątpliwości: czy dobrze zrobiłam, czy należałoby jednak aby przeszły przez okres spoczynku?Czy mogą sobie rosnąć w cieple żeby móc w oklolicy września wsadzić już je większe na miejsce stałe do ogrodu? Z góry dzięki za wskazówki

Tak przy okazji-jagódki sadziłam jesienią 2011 i ubiegłej wiosny próbowałam po kilka sztuk owoców-Karina i DUet mają większe owoce i ani jednego nie było pod krzaczkiem..ale młode roślinki miały ich tylko po kilka sztuk ;:oj
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratuluję sukcesu ;:138 .
Przez zimę powinny odpocząć ;:41 .
Teraz to może niech już rosną. Moją sadzonkę trzymałem zimą w temp ok. 10 - 12 stopni. Też puściła listki.
Do gruntu wysadziłem jednak na wiosnę (ubr.).
Miała więcej czasu żeby się zaaklimatyzować i ukorzenić w nowym środowisku.
W takim stanie powinna lepiej przezimować.
Teraz czekam, żeby na wiosnę sprawdzić jak maleństwo przezimowało.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mirzan pisze:Trzmiele spały.
Nie wiem jak trzmiele... ale mam murarki przy samych jagodach i uwijały się bardzo :)
Kwiaty były zapylone, zawiązywało się masę owoców, ale potem niewiele urosły i zaczęły się osypywać. Tak jest każdego roku od kiedy je mam.

Dlatego liczę na te polskie odmiany.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”