Karmnik dla ptaków
-
- 50p
- Od: 21 maja 2012, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Karmnik dla ptaków
Przekonaliście mnie, skoro (Krogulce) łapią nornice no to trudno, kołatkę zamykam w szufladzie i po prostu jak się pojawi to udam, że nie widzę co wyprawia.
Radość jest większa, gdy masz ją z kim dzielić
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Witam w miły dzionek
Oczywiście że słonina nie solona, nie wędzona. Czysta, świeża, prosto od rzeźnika (brrrr, co za przykra nazwa). Dziękuję za podpowiedzi nazw ptasiorów. Poczytam sobie o nich i pooglądam w googlach. Na sto procent nie ma tu zięby bo jest ona wielkości gołębia tylko bardziej ubarwiona. Zdarza się czasami że przyjdzie i zięba i sroka, wrona.... nie wypędzam je. Też muszą przeżyć zimę, więc muszą jeść.
Wczoraj, jak sypałam ziarno dla ptaków zrobiłam zdjęcia tych miejsc, oto one:
- najstarszy karmnik, chyba w tym roku pójdzie do pieca.
No to na razie
Oczywiście że słonina nie solona, nie wędzona. Czysta, świeża, prosto od rzeźnika (brrrr, co za przykra nazwa). Dziękuję za podpowiedzi nazw ptasiorów. Poczytam sobie o nich i pooglądam w googlach. Na sto procent nie ma tu zięby bo jest ona wielkości gołębia tylko bardziej ubarwiona. Zdarza się czasami że przyjdzie i zięba i sroka, wrona.... nie wypędzam je. Też muszą przeżyć zimę, więc muszą jeść.
Wczoraj, jak sypałam ziarno dla ptaków zrobiłam zdjęcia tych miejsc, oto one:
- najstarszy karmnik, chyba w tym roku pójdzie do pieca.
No to na razie
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- geophagus
- 50p
- Od: 14 maja 2012, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
stasia109, dość konkretna ta Twoja skrzydlata stołówka
Polecam wziąć udział w corocznym zimowym ptakoliczeniu, które odbędzie się 26 i 27 stycznia http://www.otop.org.pl/aktualnosci/2013 ... oliczenie/ jak i zarejestrować się na http://www.awibaza.pl , gdzie podaje się gatunek i liczbę zaobserwowanych ptaków na danym terenie, co jest pomocne profesjonalnym ornitologom.
Polecam wziąć udział w corocznym zimowym ptakoliczeniu, które odbędzie się 26 i 27 stycznia http://www.otop.org.pl/aktualnosci/2013 ... oliczenie/ jak i zarejestrować się na http://www.awibaza.pl , gdzie podaje się gatunek i liczbę zaobserwowanych ptaków na danym terenie, co jest pomocne profesjonalnym ornitologom.
NO GMO
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Stasiu zięba to mały ptaszek i wielkością nie przypomina gołębia. Może chodziło Ci o sójkę?stasia109 pisze:Na sto procent nie ma tu zięby bo jest ona wielkości gołębia tylko bardziej ubarwiona.
- geophagus
- 50p
Koryguję swoją wypowiedź - stasia109, obstawiam za rozpoznaniem lobuzka - wygląda na samicę zięby http://i287.photobucket.com/albums/ll14 ... ka/700.jpg
NO GMO
Świetny pomysł z tymi skórkami. Kupuję je często dla swoich psów, gdy trzeba rozpocząć lekkie podtuczanie na zimę, bo to owczarki kaukaskie i mieszkają na zewnątrz. Teraz ptaszki też skorzystają .
- mala580
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 lut 2012, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolejny raz udało mnie się uchwycić rudzika w ogródku
z późniejszych obserwacji wynikło, że spośród wesołej gromadki szpaków i sikorek siedzących na płocie, tylko on jeden wpadł na pomysł schowania się pod daszkiem karmnika by nie przemoknąć od śniegu Siedział tam chyba pół godziny, a śnieg nie przestawał sypać...
Pozdrawiam: Marta
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ależ piękności do was przylatują ! Napatrzeć się nie mogę U nas tylko sikorki, jemiołuszki i wróbelki
U mnie tylko sikorki i kosy, nawet wróbli nie ma .
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Witajcie
Qurcze blade, co to za marudzenie: tylko, tylko. Ja bym powiedziała "aż"! Każdy ptaszek jest piękny i ja się cieszę z każdego odwiedzającego mnie ptasiora.
Moje karmniki najwięcej odwiedza wróbli i mazurków. Mieszkają pod dachem to i do stołówki mają blisko. Czasami nawet w lecie widzę jak lecą do karmnika, potem siadają na gałęzi, coś tam "mielą" w dziobach i lecą do gniazd. Odwiedzają mnie też gołębie, sroki, wrony, kruki, sójki, Czasami zaglądnie szpak, dzięcioł, dwa razy widziałam rudzika, dzwoniec. Tych ostatnich przylatuje nawet dość dużo, siadają na starej jabłonce, wlatują do karmnika i podjadają sobie. Najważniejsze, że nie są płochliwe. Gdy wróblowate chmara lecą się chować w tuje, to dzwońce zostają, najwyżej rozglądają się ciekawie a po chwili jedzą dalej.
Qurcze blade, co to za marudzenie: tylko, tylko. Ja bym powiedziała "aż"! Każdy ptaszek jest piękny i ja się cieszę z każdego odwiedzającego mnie ptasiora.
Moje karmniki najwięcej odwiedza wróbli i mazurków. Mieszkają pod dachem to i do stołówki mają blisko. Czasami nawet w lecie widzę jak lecą do karmnika, potem siadają na gałęzi, coś tam "mielą" w dziobach i lecą do gniazd. Odwiedzają mnie też gołębie, sroki, wrony, kruki, sójki, Czasami zaglądnie szpak, dzięcioł, dwa razy widziałam rudzika, dzwoniec. Tych ostatnich przylatuje nawet dość dużo, siadają na starej jabłonce, wlatują do karmnika i podjadają sobie. Najważniejsze, że nie są płochliwe. Gdy wróblowate chmara lecą się chować w tuje, to dzwońce zostają, najwyżej rozglądają się ciekawie a po chwili jedzą dalej.
Adresy do moich wątków
- geophagus
- 50p
kurczę, jemiołuszki nie było u mnie nigdy...SandraABC pisze:Ależ piękności do was przylatują ! Napatrzeć się nie mogę U nas tylko sikorki, jemiołuszki i wróbelki
stasia109 widzę masowa produkcja
NO GMO
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Piękne zdjęcia pokazujecie U mnie w ogrodzie jesienią ptaków było mnóstwo, mają karmnik, w którym sypię ziarno, wkładam tłuszczowe przysmaki z ziarnami, tłuszczowe kule i... nic. Widać, że przylatują, bo jest lekko "napoczęte", ale mimo że śniegu mnóstwo, karmnik pod daszkiem, a zainteresowania specjalnego nie ma... W ogrodzie cały dzień spokój, więc?? Tak samo było w mieście - miały okresy, że jak nie było śniegu, to potrafiły jedną kulę zjeść w 2 dni, a jak śnieg - nikt nie przychodził. Co jest?