Pojektowanie ogrodów małych i dużych

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Od: 29 cze 2009, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Pojektowanie ogrodów małych i dużych

Post »

Chciałabym zająć się profesjonalnym projektowaniem ogrodów, jednak sama nie wiem od czego zacząć. Myślałam nad jakimiś kursami ale nie mam przekonania co do nich bo albo program jest skąpy albo cenna wysoka. Jestem po studiach na Uniwersytecie Rolniczym i mam obcykane tematy roślinne, co gdzie i jak rośnie, gleboznawstwo itp. połączone oczywiście z mnóstwem praktyk w terenie i laboratoriach. Brakuje mi jednak wiedzy na temat samej techniki projektowania. Przeglądałam programy do projektowania ogrodów, ale szczerze mówiąc są bardzo prymitywne, przynajmniej te ogólnodostępne. Zamierzam wyposażyć się w książki dotyczące techniki projektowania, ale nie wiem czy da to coś cy nie będą mi potrzebne lekcje rysunków technicznych.
W zasadzie to myślę, że posiadając sporą wiedzę po moich studiach byłabym w stanie szybko sama sobie przyswoić taką wiedzę, bardzo dużo czytam na te tematy i interesuje się tym od kilku lat .
Bardzo proszę o pomoc bardziej poinformowanych.
Czy jest w ogóle popyt na tego typu usługi ?
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pojektowanie ogrodów małych i dużych

Post »

Z tego co widzę po moich znajomych i ich znajomych popyt jest,ale na usługi kompaktowe,czyli,chcą kogoś kto zaprojektuje i zajmie się stworzeniem ogrodu od podstaw,wszelkimi nasadzeniami i architekturą ogrodową.
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
agnesik12
200p
200p
Od: 31 sty 2008, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podnoszę temat bo właściwie nikt się nie wypowiedział o programach które by warto używać.
Agnieszka
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Jednym programem nie zawojujesz. Ja mam 7 i nie są kompletne. Koszt jednego programu to kilka tys. zł. Zawsze pozostaje ręczne rysowanie.
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zulka,
nie wiem czy gryziesz temat od wlasciwego konca. Regula jest taka, ze najpierw pracuje sie w jakims biznesie u kogos nabierajac wprawy i doswiadczenia a potem otwiera wlasny. Inaczej jest ryzyko (a wlasciwie pewnosc) ze bedziesz uczyc sie na bledach kosztem klientow, ktorzy moga zarzucic ci amatorszczyzne a wtedy nici z referencji i reklamy szeptanej ktora jest bardzo wazna. jeśli masz srodki na wlasny interes, otwieraj go gdy juz bedziesz specem w swojej dziedzinie.

pozdrowienia

H.
Awatar użytkownika
krzysztof988
50p
50p
Od: 6 maja 2012, o 20:35

Post »

Wiedza książkowa i programy to nie wszystko potrzebna jest jeszcze "iskra boża" do tego by widzieć co niewidoczne
Pozdrawiam Krzysztof
Moje oczko wodne.
Awatar użytkownika
Zulka
100p
100p
Od: 29 cze 2009, o 10:13
Kontakt:

Post »

dzięki za komentarze, zostaję póki co przy hobbystycznym podejściu do tematu :) Jeśli znacie jakieś sprawdzone podręczniki dot. projektowania i projekty to podajcie autorów, chętnie zapoznam się z czymś nowym. Pozdrawiam.
Ewa26
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lut 2011, o 18:23

Post »

A co powiecie na temat takiego kursu przez internet czy ktoś już morze próbował?
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Ewa ja uważam że kurs przez internet to jak "lizanie lodów przez szybę". Wydana kasa a wiadomości zero.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Zulka pisze: W zasadzie to myślę, że posiadając sporą wiedzę po moich studiach byłabym w stanie szybko sama sobie przyswoić taką wiedzę, bardzo dużo czytam na te tematy i interesuje się tym od kilku lat .
Jedyne sensowne wyjście to tylko studia, wątpię aby jakiś kurs wykształcił dobrych architektów. Ja ucząc się tego przez 4 lata, zdobyłem więcej PRZYDATNEJ wiedzy przez tydzień pracując jako asystent ogrodnika w Szkocji niż kucie na pamięć łaciny, robienia bukietów i rysowania kompozycji. Naprawdę doświadczenie i praktyka - teoria w tym zawodzie jest potrzebna, lecz schodzi na drugi plan. A zaczynać trzeba od szpadla, naprawdę ;:224
Kolejna rzecz, do tego trzeba się urodzić, mieć wyobraźnie przestrzenną i staranność w doborze roślin. Co do rysunku technicznego, to nawet nie masz po co iść na kurs - bo projekty architekta krajobrazu mają niewiele wspólnego z rysunkiem technicznym, zasadę rysowania można pojąć w 2-3 godziny włącznie z oznaczeniami...

... przypomniały mi się czasy kiedy godzinami trzeba było rysować rzuty perspektywiczne, albo Panią w księgarni kiedy co miesiąc trzeba było sobie kupować kolorowe kredki ;:306
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Trochę nie na temat zacznę, ale w telewizji widziałam krótką relację z pracowni, gdzie powstał jakiś super samochód.
I co: projektant kolorową kredką wygładzał kształty. Projekty były ręczne.

A czemu:
bo jest taka zasada - ręka rysuje to co jest w głowie i następuje wzajemne wspomaganie. Takie sprzężenie zwrotne.

Dlatego umiejętność rysowania bardzo się przydaje, bo rozbudza wyobraźnie przestrzenną.

Komputerowy program tego nie zastąpi, już była kiedyś dyskusja na ten temat na forum.

I jak pisze krismiszcz - praktyka.

A jeśli masz odwagę też możesz sama spróbować. Zwróć się np do jakiegoś znajomego i zaproponuj ,
że zrobisz projekt gratis w ramach praktyki.

To, że znasz rośliny to wielki plus. Często bywa na odwrót, projektant nie ma pojęcia o roślinach.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem jeżeli kochasz, masz zacięcie - wiedze też - praktykę nic nie stoi na przeszkodzie.
Ja jestem w trakcie kończenia kursu z ESKK, dodatkowo zdobywam wiedzę z Internetu, różnych kasiżęk itp. Wykonuje hobbystyczne projekty znajomym za darmo, sama robię je u siebie, Na razie traktuję to jako chobby ale w przyszłości mam marzenie do którego dążę :)
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
Mój blog - zapraszam :),
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”