Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
Re: Pelargonia - wysiew nasion
W tydzień ?
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Taaak, mogą w tydzień spokojnie wykiełkować frajdy jest co sporo bo nasionko duże
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
No ba! Już po 5 dniach była pierwsza roślinka!
-
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
Ja kupiłam pelasię firmy Rekwiat-było 10 nasion,wysiałam tydzień temu i do tej pory są dwie sieweczki ,mam nadzieję,że reszta też wzejdzie.
pozdrawiam,bea2012
pozdrawiam,bea2012
pozdrawiam,Beata
Oczywiście, że mogą w tydzień wykiełkować, ale nie wykiełkowac i urosnąć do 2-3cm jak pisze Lorrie .Chyba, że ja cos źle zrozumiałam.Pamiętam, że moje tez bardzo szybko wykiełkowały, po 5-6 dniach i równo, tzn.nie było 'spóźnialskich' jak to ma miejsce np. w przypadku niecierpków.
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmmm... ja na moje pelki czekam juz dwa tygodnie i nic... Za zimno? Nakrywacie doniczki folią?
- Lorrie
- Kontakt:
Selli, ja nie żartowałam, 3 cm a nawet więcej. Rosną w małej szklarence, niedługo będę musiała ją zostawić otwartą. Mają dopiero po 2 listki.
Potwierdzam to co mówi Lorrie, moje pelargonie po tygodniu od wysiania też są takie "wielkie", chociaż wyszły z ziemi dopiero dwie. Nie mierzyłam, ale tak na oko mają właśnie coś pomiędzy 2 a 3 cm
Pozdrawiam, Bogusia
-
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 17:56
No to macie szczęście,
moja,bo w dalszym ciagu tylko jedna to cienki 1 cm mikrus.
Reszty ani widu ani słychu
moja,bo w dalszym ciagu tylko jedna to cienki 1 cm mikrus.
Reszty ani widu ani słychu
pozdrawiam,Beata
Z jednej strony fajnie, że szybko rosną, ale wyjdą z nich raczej wysokie 'krzaki' Mnie to się niezbyt podoba, wolę niższe odmiany, dlatego zastanawiam sie nad kupnem nasion i raczej myślę o kupnie sadzonek.Ale kto wie, jak zobaczę w sklepie nasionachinka pisze:Potwierdzam to co mówi Lorrie, moje pelargonie po tygodniu od wysiania też są takie "wielkie", chociaż wyszły z ziemi dopiero dwie. Nie mierzyłam, ale tak na oko mają właśnie coś pomiędzy 2 a 3 cm
Ja myślę, że one słońca szukają, bo u mnie kiełkowały w cieple pod grzejnikiem, ale przeniosłam je już na parapet więc myślę, że się uspokoją z tą wysokością. Z drugiej strony może te od Legutko po prostu tak mają
Pozdrawiam, Bogusia
- Lorrie
- Kontakt:
Bogusiu, też mam nasiona Legutko. Teraz wysiałam drugą partię z PNOS. Ciekawa jestem jak te siewki będą się zachowywać. Kiedy zaczyna się uszczykiwać młode Pelargonie ?
Pelargonie uszczykuje się za drugą bądź trzecią parą liści właściwych uszczykiwania powoduje co najmniej 2 tygodniowe opóźnienie w kwitnieniu. Wyczytałem na jednym z forów że po połowie marca nie należy już ich uszczykiwać.