Uprawa melonów cz.1
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa melonów
Ponawiam swoje pytanie o melona "Zatta" od Franchi Sementi.
Na stronie dystrybutora na Polskę http://www.shop.worldsementi.pl/product ... cts_id/427 nic o niej nie pisze niestety.
Uprawiał może ktoś tego melona, lub miał z nim styczność?
Na stronie dystrybutora na Polskę http://www.shop.worldsementi.pl/product ... cts_id/427 nic o niej nie pisze niestety.
Uprawiał może ktoś tego melona, lub miał z nim styczność?
Pozdrawiam, Jacek
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
bioy - będę go miała w tym roku - kupiłam od nich. Zobaczymy co z niego wyrośnie - także jak dla mnie to na razie niespodzianka
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- bioy
Ja również sieję go w tym roku, minionej jesieni omyłkowo zakupiono mi te nasionka, więc koniecznie trzeba spróbować.
Na jakimś zagranicznym serwisie widziałem, że reklamowany jest jako najbrzydszy melon świata
Jeśli uprawa się uda to zasypiemy przyszłoroczną akcję wymiany tym paskudztwem ;)
Niestety nie pomyślałem by wysłać go na akcję, ale jeśli ktoś jeszcze chciałby dać mu szansę w tym sezonie to mogę się podzielić.
Agulka - kiedy masz zamiar go siać? Z tego co widzę na opakowaniu sieje się go (do doniczek) już nawet w lutym.
Widzę, że koszt paczuszki nasion to ponad 8 zł, a moje kupione jesienią w lokalnym ogrodniczym kosztowały 3,90 zł.
Na jakimś zagranicznym serwisie widziałem, że reklamowany jest jako najbrzydszy melon świata
Jeśli uprawa się uda to zasypiemy przyszłoroczną akcję wymiany tym paskudztwem ;)
Niestety nie pomyślałem by wysłać go na akcję, ale jeśli ktoś jeszcze chciałby dać mu szansę w tym sezonie to mogę się podzielić.
Agulka - kiedy masz zamiar go siać? Z tego co widzę na opakowaniu sieje się go (do doniczek) już nawet w lutym.
Widzę, że koszt paczuszki nasion to ponad 8 zł, a moje kupione jesienią w lokalnym ogrodniczym kosztowały 3,90 zł.
Pozdrawiam, Jacek
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
No widzisz i się nie pochwaliłeś - ja to brzydactwo właśnie kupiłam za 8 zeta...
Nie mam jeszcze posegregowanych nasion - na razie mam pakowanie nasionek na akcję.
Jest jedynie w planach do wysiania. Na opakowanie nie patrzyłam, ale sianie melona w lutym do wysadzenia koniec maja w naszym klimacie, to absurd. Nie chcę zadusić sadzonki i na pewno tak go nie wysieje. Jeśli już to początek kwietnia, lub koniec marca razem ze wszystkimi melonami i arbuzami.
Nasionka będę zbierać jeśli będzie dobry, no i przede wszystkim zobaczymy czy da radę to całe towarzystwo upilnować przed skrzyżowaniem...
Ps. Jeśli ktoś chce go spróbować też mogę się podzielić nasionkami
Nie mam jeszcze posegregowanych nasion - na razie mam pakowanie nasionek na akcję.
Jest jedynie w planach do wysiania. Na opakowanie nie patrzyłam, ale sianie melona w lutym do wysadzenia koniec maja w naszym klimacie, to absurd. Nie chcę zadusić sadzonki i na pewno tak go nie wysieje. Jeśli już to początek kwietnia, lub koniec marca razem ze wszystkimi melonami i arbuzami.
Nasionka będę zbierać jeśli będzie dobry, no i przede wszystkim zobaczymy czy da radę to całe towarzystwo upilnować przed skrzyżowaniem...
Ps. Jeśli ktoś chce go spróbować też mogę się podzielić nasionkami
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja uprawiam melony od dłuższego czasu, pod osłonami a w zeszłym roku pod chmurką . Zwykle sieję pomiędzy 7 a 10 kwietnia, ale doszłam do wniosku, że lepiej o tydzień wcześniej, tak 1 kwietnia. Melon, sadzonka rośnie powoli. Dobrze jest, żeby już sadzonkę przyciąć i żeby się rozkrzewiała. Jak za małą wsadzi się do gruntu, a wiadomo, że w maju to jeszcze noce chłodne, to długo dochodzi do siebie . W zeszłym roku, dopiero jak przykryłam włókniną, to ruszyły .
-- 8 sty 2013, o 12:32 --
Natomiast z cukiniami jest na odwrót. Jak nasionko wykiełkuje, to rośnie błyskawicznie . Sieję około 20 kwietnia.
-- 8 sty 2013, o 12:32 --
Natomiast z cukiniami jest na odwrót. Jak nasionko wykiełkuje, to rośnie błyskawicznie . Sieję około 20 kwietnia.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Byłem w wakacje na Krymie, maja tam doskonałe warunki do uprawy arbuzów i melonów. Co ciekawe, jeśli chodzi o melony sprzedawany tam jest wszędzie tylko jeden ich gatunek, ale za to jaki
Waga zazwyczaj 4-6kg, takich olbrzymów to nigdy wcześniej nie widziałem. Z wyglądu melon siatkowy (chyba tak to się zwie), kolor żółto-pomarańczowy. Po przekrojeniu w środku ma niewielką komorę nasienną, po jej wyjęciu pozostaje gruba warstwa pysznego miąższu, słodkiego i bardzo soczystego. Przywiozłem do Polski dla rodziny jednego takiego melona, zostawiłem z niego nasiona i spróbuje coś na działce z tego wyhodować.
Mam jedno zdjęcie z wyjazdu, widać na nim przykładowego melona w przekroju, waga ok. 5kg. Obok arbuz w przekroju, waga ok. 11-12kg. Pierwszy raz wrzucam foto na imageshack, mam nadzieję że wyjdzie
http://img692.imageshack.us/img692/8637/obraz144vn.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Waga zazwyczaj 4-6kg, takich olbrzymów to nigdy wcześniej nie widziałem. Z wyglądu melon siatkowy (chyba tak to się zwie), kolor żółto-pomarańczowy. Po przekrojeniu w środku ma niewielką komorę nasienną, po jej wyjęciu pozostaje gruba warstwa pysznego miąższu, słodkiego i bardzo soczystego. Przywiozłem do Polski dla rodziny jednego takiego melona, zostawiłem z niego nasiona i spróbuje coś na działce z tego wyhodować.
Mam jedno zdjęcie z wyjazdu, widać na nim przykładowego melona w przekroju, waga ok. 5kg. Obok arbuz w przekroju, waga ok. 11-12kg. Pierwszy raz wrzucam foto na imageshack, mam nadzieję że wyjdzie
http://img692.imageshack.us/img692/8637/obraz144vn.jpg
Uploaded with ImageShack.us
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Powiem szczerze, że pyszniejszego melona w życiu nie jadłem, ten krymski bije wszystko na głowę. Zdaję sobie jednak sprawę, że w naszym klimacie może sie nie udać. Nawet jak urośnie to może smak być nie taki jak w oryginale.
- jode22
A czy zna ktoś odmianę melona Junior Kupiłam nasiona od Legutko
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Jolu a możesz coś więcej powiedzieć o tym przycinaniu? Kiedy, jak? I czy arbuza też tak się przycina?jode22 pisze: Dobrze jest, żeby już sadzonkę przyciąć i żeby się rozkrzewiała.
- jode22
Arbuzów jeszcze nie uprawiałam, dopiero w tym roku będę . Natomiast melony zawsze przycinam za 3-4 liściem. To powoduje ich szybsze krzewienie się, jeszcze w fazie sadzonki. Jak się nie przytnie, to w końcu i tak zaczną wyrastać boczne pędy, ale trochę później, a meloniki wyrastają na pędach 3 rzędu. Tzn. z tych pędów bocznych wyrastają po bokach następne pędy boczne i na nich są kwiaty żeńskie .Czytałam, że niektórzy przycinają arbuzy i dynie a inni nie, ale tak myślę, że jak się ma dużo miejsca, to można nie przycinać, natomiast jak tego miejsca jest mało, to lepiej przyciąć .
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Aha, no to jestem głupsza jak byłam , miejsca mam dużo ... ale chcę, żeby było jak najlepiej ... to może część poprzecinam a część zostawię tak jak jest i zobaczymy co z tego wyniknie!
- bioy
Z tego co mi wiadomo to rozsady arbuzów się nie przycina, ponieważ owocują one na pędzie głównym.
Pozdrawiam, Jacek
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Cięcie stosuje się u melonów.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.