Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Kowalowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sie 2012, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Areca (Chrysalidocarpus lutescens) - WSPARCIE.

Post »

Nie, nie przesadzałam jej. A czy powinnam? Mam jedną palmę, czy muszę kupić specjalną ziemię, czy może być jakaś uniwersalna?
mila2011
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2012, o 17:09

Biały lepki nalot na palmie areka!

Post »

Witam, moja palemka areka potrzebuje pomocy, obawiam się, że za późno interweniuję by ją uratować, ale może jeszcze uda się coś zrobić. Jest jeszcze małą roślinką w porównaniu z moją drugą kilkuletnią palmą, niestety dopadła ją jakaś zaraza. Biały lepki nalot, którego nie mogę się pozbyć, jest go tak dużo, że oprócz tego, że zajął całe liście to klei się w koło doniczki, niestety liście zaczynają schnąć i nie wiele już ich zostało. Jakim sposobem mogę ją uratować i wyleczyć z białego nalotu. Jakie to szkodniki.
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Biały lepki nalot na palmie areka!

Post »

To są wełnowce poszukaj w dziale chorób lub pestycydów tam jest opisane jak zwalczać... jeżeli nie chce Ci się szukać pogrzeb w internecie :D
Pozdrawiam. Damian
Mój zielony parapet
mila2011
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2012, o 17:09

Re: Biały lepki nalot na palmie areka!

Post »

Faktycznie wskazuje na to, że wełnowce mam na roślinie. Fajnie, że jest domowy sposób na ich pozbycie się, byle skutecznie w moim przypadku ;:oj

pozdrawiam
arfa2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lis 2012, o 18:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czy to areca? Jak ją uprawiać?

Post »

Witam rodzice dziś kupili w castoramie roślinę .Jest to mój 1 kwiat a w zasadzie roślina. Z netu wyszukałem że to chyba areca. Szukam potwierdzenia czy na pewno?

Przeczytałem forum ale chciałem się jeszcze upewnić odnośnie paru rzeczy

1)Czy jest szansa że przetrwa będąc koło kaloryfera ( gdy jest wyłączony wilgotność 60% , gdy jest włączony wilgotność 43%) . Akurat tam pasuje mi idealnie. Zamierzam też powiesić 2 nawilżacze na kaloryfer trochę podniosą wilgotność.
2) czy podlewanie 2 razy w tygodniu plus spryskanie liści wodą co 2 dzień wystarczy?
3) wiem że doniczka jest zła .Mam jedną włożoną w 2. Po przeczytaniu forum wiem że ma zły kształt. Czy w zimie mogę ją przesadzić do innej doniczki ?
4)Jeśli tak to na dno położyć 1cm keramzytu , potem ziemie uniwersalną z domieszką tej do palm + mech na górze ?
Chciałem zrobić ten numer z keramzytem na podstawce na której położona by byłą druga podstawka mniejsza do góry nogami ale żona zabroniła bo źle wygląda:D
5)roślina ma 125cm wysokości . Czy doniczka o przekątnej 25cm jest ok?
6)czy usychające na końcu liście i takie brązowe kropki na łodydze to może być choroba czy raczej przyczyna że w sklepie stała w nieodpowiednich warunkach.Domyślam się że ziemia w doniczce i warunki w sklepie raczej super nie były.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a41 ... ae204.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c8 ... 1df01.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/235 ... 35803.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f24 ... 6d6d6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/687 ... 69377.html

spróbuje jeszcze zamieścić zdjęcia żeby łatwiej się otwierały. Z góry dzięki za jakkąkolwiek odpowiedź pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: czy to areca? opis z fotkami

Post »

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Re: czy to choroba ARECA

Post »

Łodygi są jak najbardziej OK natomiast liście... :roll: zasychanie końcówek ma kilka przyczyn;
a)zbyt suche powietrze/za ciepło..z własnego doświadczenia wiem,ze areki nie lubią gorąca zimą...optymalna temp to około 19-21 stopni u mnie trzyma się świetnie

b)zbyt mała doniczka
c)nieodpowiednie podłoże(czytaj;ziemia)
Najprawdopodobniej obstawiłbym odpowiedź a ale zależy ile masz tą palmę w domu,aklimatyzacja też robi swoje,niektóre sklepy w ogóle nie wiedzą jak zajmować się kwiatkami...
Areki nie lubią bezpośredniego nasłonecznienia szczególnie latem,lubią wilgotne otoczenie.
Latem zraszam arekę,zimą podlewam od lat stoi w chłodnym salonie i rośnie jak na drożdżach.Jedna arekę uśmierciłem w sezonie zimowym bo myślałem,że palmy lubią ciepło cały rok...niestety nie zimą... :roll:

To uwagi?porady z mojej hodowli nie książkowej.. :wink:
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Re: czy to areca? opis z fotkami

Post »

Odpowiedziałem Ci już wcześniej... :roll: przeczytaj to co napisał Przemek,Andreas (spec od palm).
O ile areca jest w ziemi torfowej to można ją przesadzić nawet teraz.Ja swoją przesadzałem w grudniu lub styczniu bo miałem ją u siebie w pokoju a ja lubię ciepełko.Niestety palma schła w oczach.U mnie nie ma ziemi typowo palmowej więc zrobiłem sam:ziemia uniwersalna,ziemia gliniana,perlit,ziemia torfowa,piasek troszkę kamyków Ziemi uniwersalnej było 3 części reszta to talk "na oko"1:1
Wiem,że w Polsce można kupić specjalną ziemie do palm,więc możesz kupić.Zdecydowanie odradzam miejsce przy kaloryferze zimą!!!
Miejsce rozproszone bez promieni słonecznych ,chłodne stanowisko(min 17 stopni)zraszać możesz z tym,że jak masz chłodny pokój /pomieszczenie to trzeba ograniczyć podlewanie zimą ja zraszam od czasu do czasu zimą.Latem wskazane jest często.
Jak przetrwasz zimę to napisz do mnie na PW podpowiem co dalej :wink: ;:215
Rangers
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sty 2013, o 12:39

Re: Problem z palmą Areka !

Post »

Witam wszystkich .... jestem "tutaj" więc pozdrawiam wszystkich na początek :D .
Jestem z lekka zaniepokojony swoją arecą. Otóż zauważyłem że w ziemi grasują takie miniaturki robaczki białe/szare , są dość szybkie. Ukazują się raczej po podlaniu. Palma mi troszkę usychała (listki) ale dopiero tydzień temu ją przestawiłem ... bo zauważyłem że stoi centralnie pod rekuperacją i obstawiam że to ją "dobijało" (górna liście około 20 cm od nawiewu). Na jesień była pryskana Actelliciem 500 bo miała wciorniastki. Zastanawiam się czy to nie są ziemiórki ale nie chciałbym ją leczyć w ciemno, a być może wcale to nie są szkodniki. Dodam tylko że bezwzględnie muszę ja przesadzić na wiosne, dopiero zacząłem się nią interesować jak zaczeła chorować i stwierdzam ze ma za małą doniczkę (wys. palmy około 1,5 a doniczka 24 cm na górze). Wrzuciłbym foto robaczków ale ciężko mi je złapać... co to za insekty mogą być :(
Zgóry dzięki za porady
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Być może to skoczogonki i jeśli jest ich niezbyt wiele nie szkodzą roślinie.
bakdarek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sty 2013, o 13:58

Re: Problem z palmą Areka ! jeśli to ta Palma

Post »

Witam,
Palmę mam dwa lata, w zeszłym roku została przesadzona i tak myślę że zaczęły się problemy. Niestety nie jestem pewien czy to Areca czy Howea forsteriana. Dziś palma umiera. Płakać mi się chce, moja bezradność przy tym schorzeniu daje we znaki. Pełno brązowych plamek które można zdjąć zetrzeć palcami. Wygląda na jakąś formę grzyba. Prześlę zdjęcia wysokiej rozdzielczości. Proszę o pomoc czytałem forum lecz nie znalazłem tego schorzenia. :cry: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
calderon_b
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2013, o 13:48

Post »

Cześć wszystkim! Czytam od jakiegoś czasu wątki dot. areki i w końcu (niestety) jestem zmuszona sama zapytać. Mam ogromną nadzieję, że ktoś (czyt. Czarodziej ;)) pomoże, bo mimo stosowania się do Waszych rad moja palma wygląda paskudnie.

Kupiłam moją dypsis lutecens w IKEA jakiś miesiąc temu. Nie przesadzałam. Prawdopodobnie wpadłam w manię podlewania, bo po jakimś czasie zaczęły jej solidnie brązowieć końcówki. Przez ponad dwa tygodnie ziemia nie schła. Postanowiłam zrobić to, co radzicie, czyli tydzień temu kupiłam nową doniczkę, obrałam arekę z mokrej ziemi, dałam żwirek na dno doniczki (jakieś 3 cm), nową ziemię do palm (Compo Sana) i żwirek do podstawki. Podlałam po dwóch dniach półtora litra wody i zostawiłam wodę w podstawce. Oprócz tego spryskuję codziennie i tydzień temu wytarłam z kurzu. Ucinam również końcówki.

Podejrzewam, że przy przesadzaniu uszkodziłam trochę korzenie, które, o dziwo, nie były zgniłe. Tu zdjęcia z dzisiaj (tuż przed podlaniem 1,20 litra odstanej wody i obcięciem końcówek): https://picasaweb.google.com/meng.yidie/Areka Palma ma ciepło, w mieszkaniu jest ponad 20st., brakuje jej za to chyba światła. Stoi dwa metry od południowego okna.

Czy ja wpadam w panikę, czy faktycznie coś zepsułam?
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Bakdarek jeśli schodzi to to pościągaj to ręcznie jeśli się da . Zakup jakiś środek grzybobójczy bo to raczej będzie atak grzyba :/

Calderon link ze zdjęciami nie działa . Sam napisałeś że przelewałeś .. Palmę zima wystarczy podlać raz w miesiącu .
Zraszać , zraszać i jeszcze raz zraszać . Palmy nie na widzą suchego powietrza zimą .
Podaj zdjęcia to ocenimy co z nia nie tak . Pamiętaj że palma długo sie przyjmuje po przesadzeniu i to wymaga cierpliwości .
Maniak roślin egzotycznych :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”