Ulubione storczyki Art :) cz. 3
Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3
Marzena, witam w moim wątku
Dtps., o którego pytasz kupiłam na jakiejś wystawie w 2010 lub 2011 r. Kompletnie nie pamiętam na jakiej,
bo wtedy sporo kursowałam.
Małgosiu, oj zgadzam się z Tobą co do słońca. Z utęsknieniem go wypatruję. Nawet zdjęcia M. decor. robiłam w 'egipskich ciemnościach'
i pewnie dlatego nie całkiem ostre wyszły.
A wielkość kwiatuszków sama oceń w perspektywie innych roślin w akwarium. To maleństwa, ale nadrabiają ilością.
Uważam, że to wspaniały 'wypełniacz' pomiędzy innymi storczykami nawet jak nie kwitnie...
N pierwszym planie (rozmazane pąki) Phal. schilleriana.
Dtps., o którego pytasz kupiłam na jakiejś wystawie w 2010 lub 2011 r. Kompletnie nie pamiętam na jakiej,
bo wtedy sporo kursowałam.
Małgosiu, oj zgadzam się z Tobą co do słońca. Z utęsknieniem go wypatruję. Nawet zdjęcia M. decor. robiłam w 'egipskich ciemnościach'
i pewnie dlatego nie całkiem ostre wyszły.
A wielkość kwiatuszków sama oceń w perspektywie innych roślin w akwarium. To maleństwa, ale nadrabiają ilością.
Uważam, że to wspaniały 'wypełniacz' pomiędzy innymi storczykami nawet jak nie kwitnie...
N pierwszym planie (rozmazane pąki) Phal. schilleriana.
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To muszę go poszukać, tym bardziej, że kolor mi bardzo odpowiada
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Asiu . Śliczne żółteczka , gratuluję ! Tobie jedynej pozostała cząstka tej roślinki i jeżeli komuś się wydaje, że to będzie kwitło bezproblemowo, to jest w wielkim błędzie. Tu chylę czoło przed Asi umiejętnościami i zabiegami.
No właśnie ja na wystawach niestety nie bywam i dlatego nie potrafię trafić na to cudo... a zna ktoś kalendarium wystaw na ten rok?
Marzeno, nie znam jeszcze aktualnego kalendarium wystaw, ale jeśli będziesz miała okazję gdziekolwiek pojechać, to warto.
Zawsze coś ciekawego dla siebie 'przytargasz', nie mówiąc o innych wrażeniach wizualnych i towarzyskich
Storczyk, o którym myślisz to był Nanodes porpax - dla wyjaśnienia, podzieliłyśmy między siebie w trzy osoby jedną roślinę.
U mnie on również nie przeżył. Natomiast Mediocalcar decoratum ma zupełnie inne kwiatuszki (porównaj w wyszukiwarce internet.)
Kupowałam go z wielkimi oporami pamiętając porażkę z tamtym bardzo podobnym storczykiem (wyłącznie w kształcie listków i pokroju storczyka).
Nie za bardzo wierzyłam, że zakwitnie, ale się udało
Zawsze coś ciekawego dla siebie 'przytargasz', nie mówiąc o innych wrażeniach wizualnych i towarzyskich
Lucynko, nieco się zapędziłaś z pochwałami... , ale dziękuję za uznanieLana pisze:Witaj Asiu . Śliczne żółteczka , gratuluję ! Tobie jedynej pozostała cząstka tej roślinki i jeżeli komuś się wydaje,
że to będzie kwitło bezproblemowo, to jest w wielkim błędzie. Tu chylę czoło przed Asi umiejętnościami i zabiegami.
Storczyk, o którym myślisz to był Nanodes porpax - dla wyjaśnienia, podzieliłyśmy między siebie w trzy osoby jedną roślinę.
U mnie on również nie przeżył. Natomiast Mediocalcar decoratum ma zupełnie inne kwiatuszki (porównaj w wyszukiwarce internet.)
Kupowałam go z wielkimi oporami pamiętając porażkę z tamtym bardzo podobnym storczykiem (wyłącznie w kształcie listków i pokroju storczyka).
Nie za bardzo wierzyłam, że zakwitnie, ale się udało
Pozdrawiam, Joanna
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadza się Asiu . O ile pamiętam, tą samą roślinkę miała też Madzia, ale czy ona u niej jeszcze istnieje, nie mam pojęcia . Wiem jednak z całą pewnością, że doprowadzenie jej do kwitnienia nie jest prostą sprawą i tutaj z pewnością się nie pomyliłam . Masz Asiu złote rączki .
Aaaa... to wcześniejsze jeszcze u mnie dycha .
Aaaa... to wcześniejsze jeszcze u mnie dycha .
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
Art to żółte maleństwo cudne . A cattleyki w jakich temperaturach trzymasz ? a philadelfia powinna stać w jasniejszym miejscu ? to może moja ma też za ciemno?
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joasiu,aż serce rośnie na taki pięknowiosenny widok.Prawdziwy zwiastun wiosny,nawet jaskółek Ci nie trzeba.
- anabell
- 200p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
To żółte malutkie śliczne i jak się pięknie rozrosło
Mediocalcar Decoratum pięknie się rozrósł. Z tą ilością kwiatów niesamowicie wygląda!
Na zdjęciu poniżej, w lewym górnym rogu to Paphiopedilum? Jaka odmiana?
Na zdjęciu poniżej, w lewym górnym rogu to Paphiopedilum? Jaka odmiana?
Art pisze:
Pozdrawiam Agnieszka
Cieszę się, że spodobały się Wam wiosenne kwiatuszki Mediocalcar Decoratum
Agnieszko-Akhia, masz rację - to Paphiopedilum. Pełną nazwę i jak zakwitło znajdziesz na dole strony TUTAJ
i werandowaniu latem, co wiąże sie także z różnicami temperatur pomiędzy dniem i nocą i zapewnieniu im ruchu powietrza (u mnie stoją na balkonie, zabezpieczone
przed bezpośrednim nasłonecznieniem).
Phalaenopsis Philadelphia kwitła u mnie obficiej, gdy stała na jaśniejszym stanowisku. W innym sezonie, gdy przestawiłam w ciemniejsze miejsce,
zrzucała pąki.
Agnieszko-Akhia, masz rację - to Paphiopedilum. Pełną nazwę i jak zakwitło znajdziesz na dole strony TUTAJ
Katleje trzymam aktualnie w takich samych temperaturach jak falenopsisy. Różnica polega na zapewnieniu im jaśniejszego stanowiska (szczególnie zimą)sylvia_sirena pisze:Art to żółte maleństwo cudne . A cattleyki w jakich temperaturach trzymasz ? a philadelfia powinna stać w jasniejszym miejscu ? to może moja ma też za ciemno?
i werandowaniu latem, co wiąże sie także z różnicami temperatur pomiędzy dniem i nocą i zapewnieniu im ruchu powietrza (u mnie stoją na balkonie, zabezpieczone
przed bezpośrednim nasłonecznieniem).
Phalaenopsis Philadelphia kwitła u mnie obficiej, gdy stała na jaśniejszym stanowisku. W innym sezonie, gdy przestawiłam w ciemniejsze miejsce,
zrzucała pąki.
Pozdrawiam, Joanna
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
Coś mi się wydaje że moja miała za ciemno choć innym te warunki nie przeszkadzają , przestawiłam ją teraz na południowy parapet bo do tej pory stała przy oknie zachodnim , zobaczymy ? A cattleyka stoi na parapecie zachodnim z cambrią i miltoną .
Art, dzięki. Ciekawa jest ta odmiana. Najczęściej chyba widuje się zdjęcia jej charakterystycznych kwiatów ale dopiero całość, razem z tymi pięknymi, wyrazistymi liśćmi naprawdę ładnie wygląda
Pozdrawiam Agnieszka