parapetowce Ani

misiu235
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2012, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: parapetowce Ani

Post »

Aniu, bardzo się cieszę, że Twoje 'kermazytowce' tak szaleją.
Moje, po zastosowaniu się do Twoich rad robią dokładnie to samo. Nie muszę ich nawet spryskiwać - każda jedna roślina ruszyła - prawie wszystkie puszczają nowe pędy (niektóre po 2), a te które tego nie robią to też zakwitną, bo wydłużają stare łodygi i puszczają nowe odnogi.
Bardzo się cieszę, że jesteś tutaj, udzielasz rad i jesteś inspiracją dla innych ;:63
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

super kolekcja jestem zdziwiona że w kremazycie tak szaleją
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

misiu235 Zrobiło mi się bardzo miło, kiedy przeczytałam Twój wpis :)
sylvia_sirena Witam Cię u siebie w wątku:) Mijają dwa lata kiedy pierwszy falenopsis trafił do keramzytu. To miał być eksperyment ;)

To co obecnie dzieje się na moim parapecie, możecie zobaczyć na foteczkach. ;)

Pierwszy do pokazanie Paphiopedilum.
Wnioski z hodowli keramzytowej: Keramzyt ze skorupkami jajek sprawuje się dobrze; roślina woli stanowisko oddalone od okna. Z trzech rozet dwie wypuściły pochewkę kwiatową. Niestety jedna nie dała rady i uschła, druga rozwija się poprawnie.
Obrazek Obrazek Obrazek

Cambria
Jakoś sobie radzi, wypuszcza dwie nowe kępki liści, ale nie widzę z jej strony większego entuzjazmu. Może nie pasuje jej keramzyt, a może miejsce na oknie. Sprawdzę jak będą rozwijały się młode bulwy.
Obrazek Obrazek

Phalaenopsis
Pierwszy rozwinięty kwiat z nowej partii pąków i pędów ;)
Obrazek Obrazek

Kolejne przykłady, kiedy to uschnięty fragment pędu kwiatowego służy za podpórkę dla świeżego pędu.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze cztery Falenopsis;)
Ten ma dwa stare pędy, które przedłuża i z oczek wypuszcza w sumie cztery kolejne; oprócz tego ma jeden tego roczny pęd.
Obrazek
Moja jedyna miniaturka :)
Obrazek Obrazek
Ten ma mega długie i gęste korzenie
Obrazek Obrazek
A ten już tak dawno nie kwitł, że zapomniałam jakiego koloru ma kwiaty, więc będę miała niespodziankę :)
Obrazek

Dendrobium
Po sporej dawce zieleni, na koniec biel.
Obrazek

Pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daria89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lis 2012, o 17:12

Post »

Witaj Aniu.
Oglądałam zdjęcia na pierwszej stronie Twojego forum. Widzę, że trzymasz storczyki w wazonach...
Można tak hodować każdą odmianę? Jak je podlewasz? (Jestem jeszcze amatorką jeśli chodzi o storczyki).
Piękne masz okazy :)
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Piękne białe Dendrobium ! :)
Z zainteresowaniem przeczytałam jak sobie radzą storczyki w samym keramzycie. Fajnie, że opisujesz swoje spostrzeżenia.
Mam też pytanie Aniu - czy ten falenopsis, który ma tak bujne korzenie powietrzne, ma je tak samo zdrowe i bujne w podłożu ?
Pytam, bo zaobserwowałam u moich, że jak na zewnątrz jest ich nieco za dużo, to jest to forma obronna storczyka,
ponieważ szwankuje coś w środku. U Ciebie oczywiście nie musi tak być.
Sposób z zamgławianiem porannym przyniósł u Ciebie świetne efekty. Pewnie storczyki poczuły się jak w naturze i przyjęły ten
mikroklimat jako prawdziwą poranną mgłę :) Warunkiem powodzenia jest też szybkie przesychanie roślin, a u Ciebie pewnie tak właśnie jest.
Trzymam kciuki Aniu za piękny rozwój i późniejsze kwiaty na wszystkich pokazanych pędach ;:215
Awatar użytkownika
daria89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lis 2012, o 17:12

Post »

Przeczytałam całe forum i znalazłam odp na temat podlewanie. Wybacz niedopatrzenie:). Tylko co z niskimi wazonami gdy korzenie się rozrosną? Wtedy jest chyba problem z podlewaniem? Jeśli mogę zapytam jeszcze dlaczego zdecydowałaś się na tą formę? Trzymałaś wcześniej storczyki zwyczajnie w korze? Rosły tak samo czy w keramzycie lepiej?
Pozdrawiam Daria
kwiat153
50p
50p
Od: 6 maja 2012, o 22:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj:)
Aniu oglądałam twoje storczyki są piękne i masz pomysłowe wazony wyglądają przepięknie z tymi kwiatkami,Pozdrawiam i będę do ciebie zaglądać :wit
Pozdrawiam Halina
Storczyki >zapraszam<
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

daria89 Z moich doświadczeń wynika jeden wniosek: najlepiej w keramzycie radzą sobie Phalaenopsis i Dendrobium (gdyby nie przędziorki Dendrobium radziłoby sobie lepiej :()
Obecnie korzenie moich Falenopsis są już mocno rozwinięte i dochodzą do dna, dlatego wody jest dosłownie 2-3 mm na dnie lub wcale. W większości wazonów rozwinęły się glony, które pozwalają na utrzymanie umiarkowanej wilgoci cały czas.
Art Myślę, że korzenie powietrzne są naturalnym sposobem rośnięcia Phalaenopsis. Do korzeni w wazonie nie zaglądam (nie wyciągam roślin z wazonów), a te co widać przez szkło są zdrowe.
Fakt, przy zamgławianiu ważne jest, żeby woda nie stała cały dzień, u mnie przesychają do godziny.

Czas na zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

Jaki cudny parapet :uszy długo tak je już masz w kremazycie jak podlewasz?
wmx
200p
200p
Od: 6 gru 2009, o 13:34

Post »

A ja też podobnie jak Andzia wiele spośród moich phalaneopsis przeniosłam do karemzytu z tym że w plastikowych osłonkach.
Pozdrawiam Sylwia
Storczyki Sysi i Ogród Sysi
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Witaj Aniu, co nowego u Ciebie? może zdjęcia kwitnień.
Z początkiem roku przesadziłam moje phalki do keramzytu, na razie poodpadało trochę liści, tych najstarszych. Mam nadzieję, że tylko te i żadne więcej ;:124
Widać ,że Twoim bardzo służy keramzyt.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Super wątek i kolekcja.
Ciekawy sposób uprawy bardzo mnie zaciekawił.
Dopiero jestem na 10 stronie Twojego wątku, a już mam ochotę na zakup wazonu :D
neo01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 10:18

Post »

Aniu fantastyczny wątek i te kwitnienia ;:138 A parapet z wazonami ;:215 Będę często zaglądać do Ciebie ,aby oczy nacieszyć :D
Pozdrawiam Anka
Moje roślinki
Awatar użytkownika
marzenkaa
100p
100p
Od: 23 lis 2011, o 20:01

Post »

Bardzo ciekawy ten falek biały z lekko pomarańczową ważką :)
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witajcie,
Bardzo mi miło, że zaglądacie i czytacie mój wątek.
Nie będę się zbyt mocno rozpisywać, zdjęcia mówią same przez się ;)

Na dwóch zdjęciach pokazuję glony i pewne zielsko które urosło w jednym z wazonów. Wzięły się one z akwarium, z którego czerpałam wodę do podlewania. Pięknie się rozrosły i dodatkowo ozdabiają wazony. Mnie się podoba, nie wiem jak Wam hehehe. Dodatkowym plusem glonów w wazonach jest to, że utrzymują wilgoć, więc nie muszę już wcale podlewać. Stosuję tylko zraszanie liści i górnych kamyków.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Po kilku latach uprawy keramzytowej, mogę powiedzieć, że najlepiej służy ona Phalaenopsis. Gatunki, którym dokuczyłam, jak np Paphiopedilum, wrzucam z powrotem do kory. Z tego pięknego Sabotka zostały dwie rozety, a były cztery :( Mam nadzieję, że roślina mi wybaczy i za rok zobaczę jej kwiaty.
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”