Trawa pampasowa cz. 2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lis 2012, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawa pampasowa
Witam wszystkich.
Poczytałem wątki odnośnie zabezpieczenia trawy pampasowej na zimę i proszę o pomoc. Trawa 1 - roczna, nie ma możliwości wykopania. Czy zabezpieczenie korzeni słomą, owinięcie agrowłokniną i z zewnątrz folią czarną właściwie zabezpieczy trawę przed zimą??? Czy trawa musi być z góry odsłonięta, czy szczelnie zamknięta (zawinięta)?? Czy trawę w okresie zimowym należny podlewać???
Poczytałem wątki odnośnie zabezpieczenia trawy pampasowej na zimę i proszę o pomoc. Trawa 1 - roczna, nie ma możliwości wykopania. Czy zabezpieczenie korzeni słomą, owinięcie agrowłokniną i z zewnątrz folią czarną właściwie zabezpieczy trawę przed zimą??? Czy trawa musi być z góry odsłonięta, czy szczelnie zamknięta (zawinięta)?? Czy trawę w okresie zimowym należny podlewać???
Pawecki - Przemek podał link do utrzymania trawy przez zimę
Przeczekaj reklamy i od 4 minuty jest o trawie pampasowej
http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-ogro ... 09/1169820
Przeczekaj reklamy i od 4 minuty jest o trawie pampasowej
http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-ogro ... 09/1169820
Pozdrawiam. Ewa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lis 2012, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To powiem szczerze, że teraz to zgłupiałem. Wszędzie piszą aby trawy nie obcinać a w materiale jak na złość na odwrót.
czy ktoś ma jakichś sprawdzony sposób zabezpieczenia trawy pampasowej na zimę??????
czy ktoś ma jakichś sprawdzony sposób zabezpieczenia trawy pampasowej na zimę??????
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Trafiłam przypadkiem na twoją stronkę i pytałeś o trawę pampasowej.Moje doświadczenie mówi nie obcinać na zimę.Lepiej ją lekko przysypać na zimę i obłożyć słomą lub fliseliną .Pozdrawiam.
O kurczę, ja jednak obcięłam... Zresztą i tak kiepsko to widzę. Zima na całego. Mrozy juz po -18 i nie chcą odpuszczać, do tego doszły obfite opady śniegu, nie chcę myśleć, co będzie dalej?
- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie trawka niestety co roku wymarzała i zaniechałam sadzenia
Ciekawe czy moje bidule przeżyją.
Zostały wykopane późną jesienią i przeniesione do jasnego pomieszczenia ( innego nie miałam)
Później miałam remont - całkowicie o nich zapomniałam i sporo liści uschło - mam nadzieję ,że w porę się zorientowałam i je podlałam -wszystko co suche usunęłam - ale widać ,że niektóre po ucięciu wybiły wyżej więc chyba żyją
Zostały wykopane późną jesienią i przeniesione do jasnego pomieszczenia ( innego nie miałam)
Później miałam remont - całkowicie o nich zapomniałam i sporo liści uschło - mam nadzieję ,że w porę się zorientowałam i je podlałam -wszystko co suche usunęłam - ale widać ,że niektóre po ucięciu wybiły wyżej więc chyba żyją
Pozdrawiam. Ewa
Przemku mam nadzieję ,że przetrwają, choć korzenie przy wykopywaniu zostały trochę poszarpane- szczególnie u Pumili , ale to i tak lepsze niż pozostawienie ich na mrozie
Pozdrawiam. Ewa
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
U mnie nawet w piwnicy nie przetrwały ale na wiosnę znowu ich spróbuję posiać ,może mi się uda ich przetrzymać i będą ładnie kwitły ..
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Warto się bawić w wysiew? Jeśli wysiewać, to do doniczek czy od razu do gruntu w marcu? Jeśli wysieję teraz / w lutym do doniczek, to na jaką wysokość max. mi urośnie w tym sezonie, bo rozumiem, że kwitnienie dopiero w 2 roku?
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Mileno z Twojej wypowiedzi wnioskuję że nie masz jeszcze dużego doświadczenia w uprawie tej trawy, lepiej kup wiosną ładna sadzonkę najlepiej odmianowa a nie siewkę i próbuj szczęścia w uprawie
Wysiew do gruntu i kwitnienie w drugim roku, och gdyby to było takie proste jednak nie jest.
Moje trawki w środku zimy trzymają się w takiej formie,
te są bez dostępu światła w temperaturze 0-5 stopni, do tej pory raz lekko podlane. Ze względu na ograniczenie wielkości przycięte trochę liście nadal zielone nic nie żółknie i nie podsycha.
Sorki za jakość fotki zaparował obiektyw, ta jest w drugim pomieszczeniu jest dostęp światła i temperatura 10-12 stopni liście trochę podsychają, jak widać niższa temperatura jest korzystniejsza do zimowania.
Wysiew do gruntu i kwitnienie w drugim roku, och gdyby to było takie proste jednak nie jest.
Moje trawki w środku zimy trzymają się w takiej formie,
te są bez dostępu światła w temperaturze 0-5 stopni, do tej pory raz lekko podlane. Ze względu na ograniczenie wielkości przycięte trochę liście nadal zielone nic nie żółknie i nie podsycha.
Sorki za jakość fotki zaparował obiektyw, ta jest w drugim pomieszczeniu jest dostęp światła i temperatura 10-12 stopni liście trochę podsychają, jak widać niższa temperatura jest korzystniejsza do zimowania.
Moje są właśnie w temperaturze 10-12 ( może i więcej) i liście tez podsychaja ale trzymają się dzielnie . Niestety nie mam pomieszczenia z mniejsza temperaturą . W tym roku mam zamiar je zostawić w gruncie i zrobić solidne okrycie
Mandragora
Moje w 2009 roku wysiewane w lutym - tak wyglądały 10 października- to te 5 kęp za koziołkami - niestety moja niewiedza je wykończyła ,zostały w gruncie bez zabezpieczenia
Mandragora
Moje w 2009 roku wysiewane w lutym - tak wyglądały 10 października- to te 5 kęp za koziołkami - niestety moja niewiedza je wykończyła ,zostały w gruncie bez zabezpieczenia
Pozdrawiam. Ewa