Róże Beaty - moja miłość, moja pasja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże Beaty - moja miłość, moja pasja

Post »

Dokładam mój zachwyt nad Louise. Właśnie takiego efektu bym oczekiwała od mojej, ale czy to możliwe na piaskach :?:
Awatar użytkownika
melania28
100p
100p
Od: 30 maja 2008, o 18:53

Post »

ALUTKA102 Louis Odier będzie miał teraz chyba już 8 urodziny. Ale jest taki ogromny już od 3 lat. Dokupiłam sobie dwa lata temu drugiego ale z innego źródła i jestem ciekawa czy też taki urośnie. Wiosną przycinam go tylko tyle ile jest niezbędne, czyli stare i przemarznięte części. Tworzy on ładny krzew więc specjalnie nie trzeba go kształtować.

Leszczyno ale Ci zazdroszczę , ja gdybym miała możliwość planowania ogrodu od zera zrobiłabym wszystko trochę inaczej niż jest. Ja , w przeciwieństwie do innych Forumowiczek nie lubię przesadzać róż - po prostu jest mi ich szkoda i najczęściej zostawiam tak jak jest chociaż przeważnie nie jest dobrze :oops: Kolory do siebie nie pasują, wielkości okazują się inne niż zakładane, odmiany pomylone albo nie takie jak w opisach, ale cóż, przeważnie tak zostawiam i tłumaczę sobie że w przyrodzie wszystko do siebie pasuje i po cZASIE SIĘ PRZYZWYCZAJAM I STWIERDZAM, ŻE JEST PIĘKNIE. Bardzo rzadko pozbywam się też róż, nawet tych niezbyt pięknych, każdej po prostu mi szkoda. A co do odmian to sama nie wiem od jakich bym zaczynała. Musisz sama zdecydować i na pewno bedzie pięknie. Ale jeszcze zastanowię się i dam znać.

Ewazawady róża ma chyba koło 8 lat a Alutka nie wiem, ale na pewno niewiele więcej. :D Cartier może faktycznie trochę chowa kwiaty ale jak się go odpowiednio popodwiązuje i kwiaty będzie miał na różnych wysokościach a nie tylko na górze to tak tego nie widać. Comte ma 3 lata ale jakoś nie chce się rozrosnąć i wiosną 2012 była też sporo przycinana po przemarzła. Hurdalsrosa jest faktycznie fajna, to nieliczna róża która nie ma ani jednego sznurka podwiązującego, nie trzeba jej kompletnie kształtować , sama robi to najlepiej i teraz zdałam sobie sprawę że nieobcięłam jej ani jednej gałązki przez jakieś chyba 7 lat.

Deirde Cartier ma około 160 cm może trochę ponad i trochę go przycinam ale batrdziej te stare gałązki a młode zostawiam całe.

Nena08 nie wiem jak róże rosną na piaskach ale z tego co widzę na forum to przepięknie. Ja mam teren bardzo mokry, nawet powiedziałabym , że podmokły i ziemię gliniastą. Sporo gatunków widać że lubi takie warunki ale też bardzo dużo nie sprawdza się u mnie, po prostu mają za mokro i to widać . Po dwóch latach od posadzenia od razu wiem, której róży u mnie dobrze a która wolałaby bardziej sucho.
Ale cóż każdej nie dogodzisz.
pozdrawiam Beata
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=70" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Beatko dawno tutaj nie zaglądałam ale pamiętam twoje piękne róże z 2011 roku, byłam nimi zachwycona, z upływem czasu są jeszcze piękniejsze. Zauważyła że masz dużo róż w donicach ja też kilka mam chociaż w tym roku chciałabym skończyć rabatę dla nich i jesienią już je posadzić to ciągłe wnoszenie i wynoszenie jest męczące a i wzrost i kwitnienie jest na pewno słabsze.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

BEATKO....przy zasypianiu pomyśl o wyborze dla mnie......a ja jutro wchodzę do Twojego ogrodu od 1 strony z kajetem w ręku i jestem ciekawa co ja w nim napiszę......oby głowa nie rozbolała......
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

O matko jedyna, jest Beata :wit

Ja nie wierzę własnym oczom, że te krzewy różane mają takie rozmiary :shock: i to w Polsce :shock:
Świetne zdjęcia ;:333
Zaraz, zaraz....moja Luiza rośnie chyba za blisko wjazdu ;:224
Pozdrawiam Cię serdecznie, nie znikaj proszę ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

Oj cuda nam znowu pokazujesz ;:215
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Niesamowite ogólne a zwłaszcza L O :)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne dorodne krzewy... ;:215
Dani40
100p
100p
Od: 21 sty 2013, o 20:57

Post »

Cudowna różanka :)
Pozdrawiam Danuta.
Awatar użytkownika
melania28
100p
100p
Od: 30 maja 2008, o 18:53

Post »

Kochani, dziękuję bardzo za miłe słowa, faktycznie teraz już człowiek jest tak spragniony oglądać, wąchać i podziwiać kwitnące róże że zachwyca się każdym nawet najskromniejszym zdjęciem. Ja teraz też jak przeglądam zdjęcia to myślę że wszystkie kompozycje są piękne a róże wszystkie idealne a przecież wiem, że tak nie było :wink:

Gypsy Boy i młodziutka Lykefund:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Souvenir du Docteur Jamaine

Obrazek

Obrazek

Bypsy Boy

Obrazek

Ritausma, Henry Martin i Reine des Violettes

Obrazek

Reine des Violettes

Obrazek

Henry Martin i Reine des Violettes

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam Beata
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=70" onclick="window.open(this.href);return false;
ella52
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 18:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kobieto ,toż to miód na serce oglądać takie kwiatuchy ;:333
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Na takie krzewy warto czekać kilka dobrych lat ;:138
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Kochani, dziękuję bardzo za miłe słowa, faktycznie teraz już człowiek jest tak spragniony oglądać, wąchać i podziwiać kwitnące róże że zachwyca się każdym nawet najskromniejszym zdjęciem. Ja teraz też jak przeglądam zdjęcia to myślę że wszystkie kompozycje są piękne a róże wszystkie idealne a przecież wiem, że tak nie było :wink:

:wit Beatko, kompozycje są piękne ;:108
Jestem zachwycona ;:180 ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”