Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.II (03-11.2008)
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mariolko widać, że Twoja brugm. to okaz zdrowia:) widze 4 główne gałęzie i więcej nie zostawiaj, wszystkie odrosty poniżej Y należy oberwać a powyżej zostawić. Te gałęzie co się jeszcze nie podzieliły trzeba usunąć odrosty na całej długości.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Nie uszczykuje się wierzchołków bo to bardzo opóźnia kwitnienie.Mariolka pisze:Dziekuje za rady, jutro dam zdjecie oberwanej Datury A co z uszczykiwaniem wierzchłoków, bo pisalas kilka postów wczesniej, a ja nic nie uszczykiwalam.
Pozdrawiam Mariola
Jeszcze bym poczekała aż liście powyżej Y będą większe, bo brug. od Mariolki jest młoda.Iwonko, a czy te duże liście też obrywać? Odrosty poobrywałam, ale liście zostawiłam, bo nie wiedziałam co z nimi robić To mój pierwszy rok z daturami, dlatego taka ostrożna jestem
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwika
- 500p
- Kontakt:
teraz wygląda o wiele lepiej i na razie więcej nic nie obrywać niech podrośnie. Za dwa tygodnie wstaw fotke to zobaczymy ile podrosła i co oberwać.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
Witam
Czytam z zaciekawieniem Wasze wypowiedzi i porady dotyczące datury.Hoduje tą roślinke od 5 lat i co roku zachwyca swoją urodą i bogactwem kwiatów.Zdjęcie, które wstawiłam pochodzi z lipca ubiegłego roku. Nadmiar kwiatów i zapach, który wydzielały sprawił, że wieczorem zamykaliśmy okna. W tym roku wsadziłam moją dature bezpośrednio do ziemi w ogródku ze względu na jej wielkość i brak donicy odpowiedniej wielkości. Pod korzenie dałam obornik przysypany ziemią.Jedyny nawóz jaki stosuje to azofoska. Raz na 3 - 4 tygodnie sypie garść wokół roslinki i mieszam z ziemią.Ilość uzależniam od wielkości rośliny im mniejsza tym mniej nawozu.Obecnie moja Datura ma już małe pączki i myśle że za 2 - 3 tygodnie okryje się kwiatami. Jutro wstawie aktualne zdjęcie.
Pozdrawiam wszystkich miłośników tej pięknej rośliny.
Czytam z zaciekawieniem Wasze wypowiedzi i porady dotyczące datury.Hoduje tą roślinke od 5 lat i co roku zachwyca swoją urodą i bogactwem kwiatów.Zdjęcie, które wstawiłam pochodzi z lipca ubiegłego roku. Nadmiar kwiatów i zapach, który wydzielały sprawił, że wieczorem zamykaliśmy okna. W tym roku wsadziłam moją dature bezpośrednio do ziemi w ogródku ze względu na jej wielkość i brak donicy odpowiedniej wielkości. Pod korzenie dałam obornik przysypany ziemią.Jedyny nawóz jaki stosuje to azofoska. Raz na 3 - 4 tygodnie sypie garść wokół roslinki i mieszam z ziemią.Ilość uzależniam od wielkości rośliny im mniejsza tym mniej nawozu.Obecnie moja Datura ma już małe pączki i myśle że za 2 - 3 tygodnie okryje się kwiatami. Jutro wstawie aktualne zdjęcie.
Pozdrawiam wszystkich miłośników tej pięknej rośliny.