Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Jak napęczniały to będzie dobrze .Lorrie pisze:Nasiona z PNOsu coś długo nie wschodzą ... to już tydzień ...
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a sprawdziłaś na opakowaniu termin przydatności do siewu ?Lorrie pisze:Nasiona z PNOsu coś długo nie wschodzą ... to już tydzień ...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Jeśli to nasiona z Pnosu to muszą wzejsc . W zeszłym roku siałam bardzo dużo różnych , najróżniejszych nasion z tej firmy i wzeszły wszystkie , ale wschody były rożne w czasie ,od kilku dni do nawet miesiąca w zależności od gatunku . Pelargonia to chyba do 2 tyg wschodzi.
Pogrzeb palcem w ziemi i sprawdź czy pojawił sie kiełek . Moze za głęboko wsadzilaś? , wtedy dłużej będzie to trwało , albo masz chłodniej w mieszkaniu?.
Pogrzeb palcem w ziemi i sprawdź czy pojawił sie kiełek . Moze za głęboko wsadzilaś? , wtedy dłużej będzie to trwało , albo masz chłodniej w mieszkaniu?.
Aga
- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
dzisiaj sialam 2 opakowania pelargoni i szalwie lune firmy polan napisze ile wzeszlo
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Nasiona Legutko wschodzą co kilka dni, PNOS śpią jeszcze. Możliwe, że ciut głębiej sadzone, w domku mam cieplutko. Jeszcze wykażę sie cierpliwością
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po ponad dwóch tygodniach od wysiania nareszcie jedna mała pelargonka pokazała łebek. Wysiałam bluszczolistne.
A gdzie kupiłaś nasiona i jaki producent?
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Selli7, ja poszukałem trochę po sklepach i wnioski mam takie:
- w sklepach ogrodniczych są tylko rabatowe lub nie ma jeszcze w ogóle, a jak są (tylko na zamówienie) to drogie = 19,- zł za opakowanie (5 nasion)!
- te same (bluszczolistne z Vilmorin) w ich macierzystym sklepie internetowym to koszt ok. 10,63 zł (http://www.sklep.vilmorin.pl/pelargonia ... iaren.html )
- na 'alledrogo' zamówiłem sobie bluszczolistne po 7,90 / za opakowanie (to samo Vilmorin) i 7,80 (Legutko), rabatowe były po 4,90 zł, plus przesyłka (3,- zł) - jak dojdą, napiszę do kiedy ważne itd.
Generalnie w najbliższy weekend chciałbym wysiać, ale zobaczymy jak będzie.
- w sklepach ogrodniczych są tylko rabatowe lub nie ma jeszcze w ogóle, a jak są (tylko na zamówienie) to drogie = 19,- zł za opakowanie (5 nasion)!
- te same (bluszczolistne z Vilmorin) w ich macierzystym sklepie internetowym to koszt ok. 10,63 zł (http://www.sklep.vilmorin.pl/pelargonia ... iaren.html )
- na 'alledrogo' zamówiłem sobie bluszczolistne po 7,90 / za opakowanie (to samo Vilmorin) i 7,80 (Legutko), rabatowe były po 4,90 zł, plus przesyłka (3,- zł) - jak dojdą, napiszę do kiedy ważne itd.
Generalnie w najbliższy weekend chciałbym wysiać, ale zobaczymy jak będzie.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Posialam pelargonie wisniowa Polana (termin wrzesien 2013) w czwartek 17 stycznia wieczorem. 20 ziarenek. W poniedzialek po powrocie z pracy (rano nic na to nie wskazywalo!) stalo juz 9 lekko powyciaganych na ok 3 cm, bo kielkowanie w zacienionym miejscu, i dwie wybijajace sie siewki
Wyladowaly na oknie plus doswietlam lampa wieczorem.
W tym roku do wysiewania uzywam opakowan po winogronach. U nas sa pakowane w takie male przezroczyste, plastikowe koszyczki z takim samym wieczkiem. Calosc podziurkowana od gory do dolu - idealna mala szklarenka-kielkownica
Wyladowaly na oknie plus doswietlam lampa wieczorem.
W tym roku do wysiewania uzywam opakowan po winogronach. U nas sa pakowane w takie male przezroczyste, plastikowe koszyczki z takim samym wieczkiem. Calosc podziurkowana od gory do dolu - idealna mala szklarenka-kielkownica
Jerry ,na str.11 tego wątu piszę o tych z Vilmorin. Mnie w zeszłym sezonie wyszły rabatowe, na 5 nasion wykiełkowały 3.Bluszczolistne chyba nie tworzą nasion.
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Moje nasiona bluszczolistnych pochodzą z jakiejs firmy "noname" kupione w pewnym hipermarkecie. Jestem ciekawa, co mi wyrośnie.
Na razie są tylko liścienie i "kudłata" łodyżka.
Na razie są tylko liścienie i "kudłata" łodyżka.
Nie chcę być prorokiem, ale owłosione łodyżki mają pelargonie rabatowe Ale ważne byleby dobrze rosły