Kiedy i jak nawozić?
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nawozy dla storczyków
Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczy. Sama dopiero w tym roku rozpoczęłam przygodę ze storczykami-rozpoczęłam od keiki.Jeden falenopsis, drugi dendrobium stoją w przezroczystych naczyniach na keramzycie.Codziennie ich wietrze, spryskuje, doświetlam.Falenopsis nawet wypuścił ze środka maleńki listek.I teraz pytanie:czy trzeba ich nawozić, czy jednak muszą trochę podrosnąć i okrzepnąć.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzeba nawozić, zwłaszcza jeśli stoją w keramzycie bo ten nie ma żadnych składników odżywczych.. Nawozimy 1/4 dawki zalecanej przez producenta, polecam nawozy naturalne typu guano lub biohumus
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
Dzięki wielkie, jutro lecę po papu dla bidaków.Ja ich na razie tylko spryskuję, czyli dodać nawóz do spryskiwacza?A może kupić mgiełkę do storczyków?Czy ona nie ma w sobie składników odżywczych?Kurka wodna ,nie miała baba kłopotu, no ale tak się kończy wchodzenie na takie forum.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm. mgiełka jest raczej za słaba, sama tez ją posiadam ale głównie używam jej latem, kiedy kwiaty szybciej przesychają.. w delikatny sposób podnosi wilgotność wokół nich, natomiast zimą odradza się zraszanie storczyków bo woda nie odparuje tak szybko i łatwo o początek gnicia Ja stosuję nawóz guano, jest naturalny i nie zasala podłoża, stosują do każdego moczenia
Czytam o nawozach i czytam i nie wiem którą firmę wybrać.
A i jeszcze której firmy nawozy żeby nie zasolały podłoża.
Okropny dylemat.
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
Witam,
a czy ktoś z was stosuje nawóz nawomix?
zawiera srebro nanokoloidalne i skład N 12,2% (azot amonowy 11,8%, azot amidowy 0,3%) P 6,3% K 14,9% jest też dopisek że te procenty to %m/m wie ktoś może co to znaczy? jak porównuje inne nawozy mają znacznie niższe wartości PNK i trochę mnie to myli.
producent zaleca 1-2 nakrętki na litr wody do każdego podlewania.
a czy ktoś z was stosuje nawóz nawomix?
zawiera srebro nanokoloidalne i skład N 12,2% (azot amonowy 11,8%, azot amidowy 0,3%) P 6,3% K 14,9% jest też dopisek że te procenty to %m/m wie ktoś może co to znaczy? jak porównuje inne nawozy mają znacznie niższe wartości PNK i trochę mnie to myli.
producent zaleca 1-2 nakrętki na litr wody do każdego podlewania.
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Witam,
I....żeby nie powtarzać.... są zielone tematy jak tutaj---> NAWOZY
Nie wiem, czy ten nawomix jest oznaczony "dla storczyków", a musi być taki stosowany.
Formuła NPK jest prawidłowa; nanosrebro nie szkodzi a czy pomaga?-nie wiadomo.Takie są trendy z wprowadzaniem "cudów"
i nowości.
Srebro w tej postaci ma ciekawe własności .Liczyć więc można też na ochronę bakteriostatyczna roślin.
Generalnie ..nawóz jest dobry , ja stosowałam /wcześniejsze wersje bez srebra/.
Niemniej jednak.... w różnych okresach wegetacji, warto stosować przemiennie też różne nawozy; zwłaszcza te, które pomagają
z późniejszym kwitnieniem/ ob.fosforu..../
Poza tym...w praktyceuprawy , oprócz omaw. niuansów w formule nawozów wpływ ma zbyt wiele innych czynników
Powodzenie uprawy staje się więc ... rzeczą .wypadkową.
A ile%m/m .nie potrafię bez dłuższego wykładu z chemii wytłumaczyć.
To, coś z serii " ile cukru w cukrze" ;potrzebne w sytuacji precyzyjnego i aut. dozowania w uprawie z fertygacją.
A to jest niepotrzebne nam amatorom.
Dla nas ważne są proporcje i dawka .I to jest istotne dla użytkownika.
One są prawidłowe.
A zawartość mineralnych składników przekłada się na dozowanie.
Nawóz nie jest koncentratem, stąd takie miarki - ilości 1-2 nakrętki na litr.
Stosowałam jedną dawkę - nakrętkę na litr .
Pozdrawiam JOVANKA
I....żeby nie powtarzać.... są zielone tematy jak tutaj---> NAWOZY
Nie wiem, czy ten nawomix jest oznaczony "dla storczyków", a musi być taki stosowany.
Formuła NPK jest prawidłowa; nanosrebro nie szkodzi a czy pomaga?-nie wiadomo.Takie są trendy z wprowadzaniem "cudów"
i nowości.
Srebro w tej postaci ma ciekawe własności .Liczyć więc można też na ochronę bakteriostatyczna roślin.
Generalnie ..nawóz jest dobry , ja stosowałam /wcześniejsze wersje bez srebra/.
Niemniej jednak.... w różnych okresach wegetacji, warto stosować przemiennie też różne nawozy; zwłaszcza te, które pomagają
z późniejszym kwitnieniem/ ob.fosforu..../
Poza tym...w praktyceuprawy , oprócz omaw. niuansów w formule nawozów wpływ ma zbyt wiele innych czynników
Powodzenie uprawy staje się więc ... rzeczą .wypadkową.
A ile%m/m .nie potrafię bez dłuższego wykładu z chemii wytłumaczyć.
To, coś z serii " ile cukru w cukrze" ;potrzebne w sytuacji precyzyjnego i aut. dozowania w uprawie z fertygacją.
A to jest niepotrzebne nam amatorom.
Dla nas ważne są proporcje i dawka .I to jest istotne dla użytkownika.
One są prawidłowe.
A zawartość mineralnych składników przekłada się na dozowanie.
Nawóz nie jest koncentratem, stąd takie miarki - ilości 1-2 nakrętki na litr.
Stosowałam jedną dawkę - nakrętkę na litr .
Pozdrawiam JOVANKA
- Dusiaaa
- 1000p
Nawóz jest typowo do storczyków. Zastanowiło mnie tylko, że te wartości są tak wysokie w porównaniu do innych dostępnych na rynku jak np. agrecol. Myślałam może że zostały podane w jakiejś innej miarze i stąd taki rozstrzał. Stosuję go ponad rok i całkiem dobrze się spisuje, falenopsisy kwitną i dobrze się rozwijają. No i nie ma tego charakterystycznego "zgrzytania" przy zakręcaniu jak np. przy agrecolu do storczyków. Gdzieś czytałam że to dobrze, bo wtedy nie powoduje takiego zasolenia, choć nie wiem ile w tym prawdy.
Czy "zgrzytanie" jest prawdą ? nie wiem; poświadcza jedynie o tym, ze są tam zw.chemiczne,które mogą
łatwiej tworzyć fazę krystaliczną pod wpływem parowania.Mogą ale nie muszą ;zależy od jakościowego doboru składników.
I tak nawozy mineralne mają taka cechę gdy zawierają mikroelementy."Jakość zgrzytania" będzie zależna od stopnia koncentracji produktu.
Nawomix nie należy do mocnych koncentratów.
A czy będzie zasolenie podłoza to tylko zalezy od pielęgnacji.Nie od "zgrzytania na zakrętce"
Dobrze,ze nawóz spełnia zadanie.
Ten ostatni składnik...-wysoki potas może jednak okazać się w stałym stosowaniu niekorzystny.
Pożądany jest w okresie letnio-jesiennym przy inicjowaniu kwitnienia ; w innych terminach wegetacji stosowany non-stop ,może w skutkach doprowadzić do relatywnego deficytu azotu N w roślinie .Co niekorzystnie wpłynie na kondycje ogółną storczyka..
Stąd w moich poradach? piszę o przemiennym stosowaniu różnych nawozów/2,3/ dostosowanych do okresu wegetacji.
Pozdrawiam JOVANKA
łatwiej tworzyć fazę krystaliczną pod wpływem parowania.Mogą ale nie muszą ;zależy od jakościowego doboru składników.
I tak nawozy mineralne mają taka cechę gdy zawierają mikroelementy."Jakość zgrzytania" będzie zależna od stopnia koncentracji produktu.
Nawomix nie należy do mocnych koncentratów.
A czy będzie zasolenie podłoza to tylko zalezy od pielęgnacji.Nie od "zgrzytania na zakrętce"
Dobrze,ze nawóz spełnia zadanie.
Ten ostatni składnik...-wysoki potas może jednak okazać się w stałym stosowaniu niekorzystny.
Pożądany jest w okresie letnio-jesiennym przy inicjowaniu kwitnienia ; w innych terminach wegetacji stosowany non-stop ,może w skutkach doprowadzić do relatywnego deficytu azotu N w roślinie .Co niekorzystnie wpłynie na kondycje ogółną storczyka..
Stąd w moich poradach? piszę o przemiennym stosowaniu różnych nawozów/2,3/ dostosowanych do okresu wegetacji.
Pozdrawiam JOVANKA
- Dusiaaa
- 1000p
W takim razie będę musiała pomyśleć nad jakimś zamiennikiem. Na forum chwalony jest biohumus, więc może wypróbuję. ;) Dziękuje za odpowiedź.
Witam, dawno nie pisałam, ale cały czas na bieżąco śledzę forum.
Mam pytanie na temat "nawozowych pałeczek do storczyków", nigdzie nie mogłam doszukać się informacji na ten temat.
Czy one są dobre na kwitnienie i ogólny rozwój storczyków i może jeszcze na szkodniki? Czy takie pałeczki nawozowe mogą powodować niszczenie układu korzennego?
Co możecie o nich powiedzieć? Lepiej pałeczki, czy nawóz w płynie?
Mam pytanie na temat "nawozowych pałeczek do storczyków", nigdzie nie mogłam doszukać się informacji na ten temat.
Czy one są dobre na kwitnienie i ogólny rozwój storczyków i może jeszcze na szkodniki? Czy takie pałeczki nawozowe mogą powodować niszczenie układu korzennego?
Co możecie o nich powiedzieć? Lepiej pałeczki, czy nawóz w płynie?
Chyba przeczytałaś bo wczoraj napisałam tymi słowami opinię o niszczeniu systemu korzeniowego
ale rozszerzę wypowiedż:
Podstawowe " ale" ---> taka piguła z koncentracją nawozu nie rozpuszcza się dobrze w takim podłożu bo nie ma jak i taka jej rola aby trwała.
.Działa lokalnie; efekt jest taki, ze oddziałuje z dużo większa siłą niż potrzeba tam gdzie przylega; gdzie trafi .
Inaczej, działają pałeczki i pewnie dobrze w uprawach doniczkowych z tradycyjnym i jednorodnym podłożu i stałej wilgotności.
A...czy kwitnienie lub inne parametry wspiera trudno powiedzieć nie znając składu NPK i okresu stosowania.
Jakość nawozu zbyt zależne jest od potrzeb storczyka i składu jakościowego.
Pozdrawiam JOVANKA
ale rozszerzę wypowiedż:
Podstawowe " ale" ---> taka piguła z koncentracją nawozu nie rozpuszcza się dobrze w takim podłożu bo nie ma jak i taka jej rola aby trwała.
.Działa lokalnie; efekt jest taki, ze oddziałuje z dużo większa siłą niż potrzeba tam gdzie przylega; gdzie trafi .
Inaczej, działają pałeczki i pewnie dobrze w uprawach doniczkowych z tradycyjnym i jednorodnym podłożu i stałej wilgotności.
A...czy kwitnienie lub inne parametry wspiera trudno powiedzieć nie znając składu NPK i okresu stosowania.
Jakość nawozu zbyt zależne jest od potrzeb storczyka i składu jakościowego.
Pozdrawiam JOVANKA