Pomysł na ogródek

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Kaziuxxl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2008, o 17:07

Pomysł na ogródek

Post »

Witam wszystkich obecnych na forum:)

Mam taki problem.
Jestem kompletnie niedoświadczonym ogrodnikiem, ale szybko się uczę, więc mam nadzieje że "damy rade".
Mam w posiadaniu ogródek, który formalnie jest własnością mojej siostry, ale faktycznie dbamy o niego moja mama( w większym stopniu), oraz ja. Ze względu na wiek moja matka nie jest w stanie zadbać o ogródek w stopniu budowania czy renowacji domku, więc to pozostaje na moich barkach.

Chciałbym tutaj abyście pomogli mi w renowacji tego ogródka, oczywiście po jak najmniejszych kosztach, ale tak aby ogródek był ładniejszy i nie kosztował nas tyle zdrowia.

Nie wiem od czego zacząć. Umieścić jakieś zdjęcie ogródka, czy może plan?
Spokój, spokój, spokój... jedynie tego potrzebuję!
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kaziu! Sądzę,że im więcej dasz zdjęć, planów i w dodatku napiszesz, z czym macie problemy, tym więcej rad otrzymasz.
Waleria
Kaziuxxl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z planu nie rozumiem nic, same zagadki, jak dla mnie :lol:

ale ze zdjęć wynika, że macie fantastyczną działkę. Nie umiem się domyślić, co chcesz wiedzieć :oops: Chcesz coś zmienić? Wymień chodnik, podnieś płytki, wyrównaj podłoże, ubij i połóż płytki od nowa. Chcesz coś pomalować? Co stoi na przeszkodzie? Nie wiesz jak? Zapytaj o konkretny problem. Rośliny macie piękne, nie wiem, co chcesz tam zmienić? Układ? Dosadzić coś? Wyciąć? Napisz dokładniej, jakiej porady oczekujesz, bo na razie pytasz o wszystko, czyli o nic :roll:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Kaziuxxl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

po raz 3 pisze ten sam post, wiec nie wiem czy napisze wszystko co chciałem bo juz jestem poddenerwowany.

Po kolei:

1. Taras przed domkiem - muszę zrobić taras przed domkiem, niestety problem w tym że kompletnie się na tym nie znam, oraz że teren jest pochyły( jak i zresztą cały ogródek). Nie wiem jak się za to zabrać, bo po prostu nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.
2. Wylewka w miejscu basenu - tutaj powinno być łatwiej ponieważ teren jakby równiejszy troszke, ta wylewka ma spełniać funkcję miejsca pod basen w dni ciepłe( więc i troche osłonięte) oraz w dni wszystkie inne jako tarasik pod parasolem, grill itp.
3. Ogrodzenie tarasu - taras nr 1 musi być ogrodzony przed wzrokiem wścibskich sąsiadów( o tym później). Myśle tutaj o jakims płotku, czy też stelarzu pod jakieś róże czy inny krzaczek które nas fajnie zasłonią. Myślę że tutaj wysokośc jakoś 1,5 m będzie najodpowiedniejsza. No i tutaj też potrzebuję jakiś pomysłów.
4. Chodnik - chodnik nadaje się wyraźnie do renowacji... właściwie do wymiany, bo wszystkie płytki porozwalane, krzywe to wszystko i ogólnie stare. Tutaj myśle że największym problemem będzie kasa, bo na płytki mnie zabardzo nie stać, a jakoś innych pomysłów w tej materii nie mam.
5. Kwiatki - Tutaj chce przede wszystkim odciążyć jeżeli chodzi o plewienie. Myślałem o rozłożeniu folii a na niej kamienie. Oczywiście miejsce dla kwiatków też;) Myśle że to pozwoli pozbyć się w znacznej mierze problemu plewienia co z kolei pozwoli zaoszczędzić kupe czasu i przede wszystkim energii. Tylko jak to zrobić, no i czy jest to w ogóle wykonalne...
6. Ogrodzenie przed sasiadem - Tutaj nadmieniłem już wcześniej o problemie wścibskiego sąsiada. Mam tak położony ogródek że właściwie z każdej strony jestem widoczny. Na planie ( za który przepraszam, ale mam niesprawnego kompa i właściwie pisać normalnie mogę tylko z pracy) zamieściłem miejsca tzw. punktów obserwacyjnych dla sąsiadów. Teraz ich nie widać, bo na tym planie widać właściwie tylko miejsca z których robiłem zdjęcia. Poprawie się obiecuje, no i potem poruszę ten problem ponownie. Chodzi mi głównie o to, aby w jakiś fajny i miły dla oka(mojego) odgrodzić się od innych.
7. Trawnik - no tutaj problem w tym, że mam cholernie wielki ogródek i koszenie trawy odbywa się zazwyczaj w ciagu 2 dni a i to najczęściej na kilka etapów. Problem w tym, że trawy jest dużo, nie ma z nią co robić, a dodatkowo koszenie utrudnia rozrzucone co chwile jakieś krzaczki i kwiatki( właściwie bez ładu i składu). Chcę ten trawnik "zaokrąglić" aby było łatwiejsze i krótsze te koszenie. Szukam tutaj gotowych i najlepiej sprawdzonych sposobów do wykonania.

Tak po krótce wyglądają najabardziej pilne problemy w tym ogródku do wykonania.

P.S. poprzedni tekst był jeszcze raz taki więc pewnie o czymś zapomniałem;)
Kaziuxxl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

halo:) moze ktos mi jednak odpowie?
Kaziuxxl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wszystko opisalem jak chcecie, dlaczego brak odzewu?
Mandred
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 maja 2008, o 19:08

Post »

1 i 2 nie pomogę, popytaj się znajomych może ktoś się na tym zna.

3 polecał bym stelaż z drewnianych listew i posadzić jakieś winogrono lub ozdobne pnącze.

4 bez odpowiednich funduszy chyba się nie da nic zrobić. Można wyłożyć dużymi drewnianymi krążkami albo powbijać obok siebie mnóstwo drewnianych palików o średnicy kilku cm.

5 (nie wiem czy to będzie dobry pomysł) można np. po obsypywać rośliny w koło kamykami (nie wiem jak by coś takiego wyglądało) albo korą (nie wszystkie rośliny polubią taki zabieg).

6 możesz zrobić żywopłot np. z żywotników (tylko zanim urosną trochę czasu minie).

7 nie mam żadnego gotowego sposobu. Jedyne co mogę polecić żeby kosiło się szybciej to poprzesadzać przeszkadzające rośliny tam gdzie nie będą wadziły.
W przyrodzie nic nie ginie...
Awatar użytkownika
OlaP
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lis 2006, o 20:34

Post »

1. Co do tarasu - wydaje mi się, ze możesz wbić w ziemię takie grube kołki kwadratowe (10X10 CM) i za ich pomocą uzyskać poziom, na te kołki położyć legary i na legary przybijać deski, potem zabezpiecz je drewnochronami (przeciw pleśni i grzybom) zabejcuj, zalakieruj i gotowe
2. Tu nic nie poradzę, ale wg mnie szkoda robić betonowy placek w takim fajnym grodzie
3. w praktikerach czy innych takich marketach możesz kupić taki drewniane ścianki, ile - to zależy, jak duży taras wybudujesz, albo zbić z listewek takie kratownice, o których mówił mój poprzednik i obsadzić je szybko rosnącym pnączem - z zastrzeżeniem, że w ciągu jednej nocy to nic ci nie wyrośnie ;)
4. Tutaj nie umiem wymyślić nic bezkosztowego
5. Widziałam kiedyś jak te służby, zajmujące się zielenią w miastach radzą sobie z rabatami - przygotowaną dobrze ziemię okładają agrowłókniną, w któej robią otwory, w te otwory nasadzają rośliny i przysypują jeszcze warstwą ziemi, w ten sposób możesz poradzić sobie z chwastami...
6. Niewiele można poradzić, bo mówisz o ograniczonych kosztach... Rośliny potrzebują czasu, żeby stworzyć fajny żywopłot, który ochroni cię przed sąsiadami, mógłbyś może spróbować sam coś wykombinować - nie wiem jednak, jak długie masz ogrodzenie, ale gdyby powbijać pionowe żerdzie - jakbyś robił zwykły płot, tylko gęściej - i przepleść go wikliną, albo cienkimi gałęziami wierzbowymi - wyszłoby coś w rodzaju takiej wiejskiej zagrody, przy której mógłbyś posadzić więcej zieleni - ty szybko osłoniłbyś się od sąsiadów, rośliny miałyby czas urosnąc, jakoś by to poszło...
7. Trawa wymaga koszenia i tyle, nie ma na nią innego sposobu. Możesz sobie kupić kozę, to ci będzie zżerała tą trawę i nie będziesz musiał nic kosić, ale koza wyżre wszystko także rośliny ;) To ostatnie to w ramach żartu ;)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

co do p. 3 - to możesz do stworzenia "zasłony" wykorzystać winobluszcz piecioklapowy - pieknie wybarwia sie na jesieni na czerwony kolor i bardzo szybko rosnie :) sama mam taki - przycinam go, a on i tak co roku szaleje :)

Obrazek Obrazek

co do p. 4 - możesz wykorzystać te płyty, które masz ( nawet jak sa popękane) + kamienie .
Układasz płyty nie "pod sznurek" tylko nieregularnie i wolne miejsca wykładasz kamieniami - podłoże musi być oczywiście wcześniej wyrównane. Ścieżka-chodnik będa miały inny kształt i wyglad i nierówne, popękane płyty nie będą tak widoczne - może to być rozwiazanie tymczasowe, a kiedyś jak będą fundusze można zrobić coś innego.

Co do p. 7. - trawnik kosić trzeba, a trawę można wykorzystać do wykładania pod drzewkami i krzaczkami - ogranicza wzrost trawy i chwastów i nie pozwala tak szybko wysuszyać podłoża :) i warto zrobić kompostownik - wtedy z trawa nie będzie problemu, a same korzyści (kompost pod rośliny)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Pozwiedzaj też trochę ogrody innych forumowiczów - to kopalnia dobrych pomysłów :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”