Wallota spinosa.(Cyrtanthus elatus )Identyfikacja i dyskusje
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Walota okazała(Vallota speciosa)
Mało kłopotliwa. Jak jej ciasno w doniczce to lepiej kwitnie. Nie przechodzi okresu spoczynku czyli nie trzeba jej zasuszać. Lubi miejsca widne ale nie konieczne nasłonecznione. U mnie rośnie w odległości 1 metra od drzwi balkonowych, które zasłonięte są gęstą firanką i do tego zimują tam dwa wielkie oleandry. A kwitnie tak
Pozdrawiam. Małgorzata
Vallota i czarne kropki ...
Witam Was bardzo serdecznie.
Niby wszystko jest ok i roślinka kwitnie, ogólnie wygląda cuuudnie ale przy wycieraniu liści zobaczyłam to:
Co to jest takiego ???
Niby wszystko jest ok i roślinka kwitnie, ogólnie wygląda cuuudnie ale przy wycieraniu liści zobaczyłam to:
Co to jest takiego ???
"Jak nie możesz dojść do siebie... to przyjdź do mnie "
Bajkowe Cudeńka
Bajkowe Cudeńka
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jest prawie na pewno vallota.
Przesadź ją do trochę mniejszej doniczki, bo ona nie lubi zbyt dużego luzu (przynajmniej u mnie tak było), lepiej wtedy kwitnie. I żeby nad ziemię wystawała w jednej trzeciej. Kwitną większe cebule.
Moja vallota przed przesadzeniem rosła w doniczce o średnicy 11 cm, kwitła co 3-4 miesiące, a jak ją wyciagnęłam w końcu do przesadzenia to prawie nie było ziemi a sporych, małych i całkiem małych cebulek było ze dwie garście.
Przesadź ją do trochę mniejszej doniczki, bo ona nie lubi zbyt dużego luzu (przynajmniej u mnie tak było), lepiej wtedy kwitnie. I żeby nad ziemię wystawała w jednej trzeciej. Kwitną większe cebule.
Moja vallota przed przesadzeniem rosła w doniczce o średnicy 11 cm, kwitła co 3-4 miesiące, a jak ją wyciagnęłam w końcu do przesadzenia to prawie nie było ziemi a sporych, małych i całkiem małych cebulek było ze dwie garście.
Pozdrawiam. Małgorzata