Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
zdjęcie robione telefonem
myślę że są trochę większe z tej dyni wydostałem około 60 zdrowych nasion
tak więc na jej wielkość to nasion wiele nie było ale mam trochę na zbyciu
myślę że są trochę większe z tej dyni wydostałem około 60 zdrowych nasion
tak więc na jej wielkość to nasion wiele nie było ale mam trochę na zbyciu
Pozdrawiam Janusz
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mi też się wydaje że trochę większe i grubsze.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 gru 2012, o 15:05
Witajcie. Jestem nowa na Forum, a tu zajrzałam po raz pierwszy. Z Akcji dostałam nasionka dyni Hokkaido. I o niej troszkę już wiem . Natomiast chodzi mi o dynie "bezłupinowe". Zadam może naiwne pytanie . Czy (z wiadomych względów ) czas ich kiełkowania jest znacząco krótszy? Być może jest to "oczywista oczywistość" ale wolę się zapytać .
Pozdrawiam - Ania
Pozdrawiam - Ania
Pozdrawiam - Alicja
Nie istnieje sytuacja aż tak beznadziejna, żeby węglowodany nie mogły jej poprawić.
Nie istnieje sytuacja aż tak beznadziejna, żeby węglowodany nie mogły jej poprawić.
Witam wszystkich w nowym roku ogrodniczym.
Przeglądam to forum i zobaczyłem fotkę "ogórka ozdobnego" od kol. Kuczjana,kol. Ganio4 podaje nazwę WOOLY BEAR,a Agulka 11 inne nazwy.
A według mnie jest to kolczurka klapowana
a to jej nasionka
ciekawe wiadomości są podane o niej na wikipedi.
dodam że fotki nie są moje tylko z sieci ,ale mam ją w ogrodzie .
Mam jeszcze pytanie:
podpowiedźcie jaki jest najlepszy termim siania rozsady dyni w domu aby była w sam raz do posadzenia w gruncie ok 15 maja,aby zbyt bardzo nie wyciągnęła się ,albo żeby nie była za mała.
Przeglądam to forum i zobaczyłem fotkę "ogórka ozdobnego" od kol. Kuczjana,kol. Ganio4 podaje nazwę WOOLY BEAR,a Agulka 11 inne nazwy.
A według mnie jest to kolczurka klapowana
a to jej nasionka
ciekawe wiadomości są podane o niej na wikipedi.
dodam że fotki nie są moje tylko z sieci ,ale mam ją w ogrodzie .
Mam jeszcze pytanie:
podpowiedźcie jaki jest najlepszy termim siania rozsady dyni w domu aby była w sam raz do posadzenia w gruncie ok 15 maja,aby zbyt bardzo nie wyciągnęła się ,albo żeby nie była za mała.
To zupełnie inny ozdobny ogórek Przyjrzyj się dokładniej.
Kasia
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Kolczurka, jak sama nazwa wskazuje, ma kolce. Natomiast tamten ogórek ozdobny widać, że te włoski ma miękkie. A w ogóle, to kolczurka swoimi nasionami strzela, jest bardzo ekspansywna i jej uprawa została zakazana .
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
ponkers73 - nazwy podane przeze mnie i ganio4 - to róźne nazwy tej samej roślinki - ogórka ozdobnego i dotyczą 3 zdjęcia kuczjana . Pod takimi nazwami możesz tą roślinkę znaleźć na sieci.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
faktycznie to dwa różne "ogórki" przyznaję się do pymyłki.
Jednakże co do zakazu uprawy kolczurki:ustawa ogłoszona w Dz.U. 2011 nr 210 poz. 1260
Data ogłoszenia: 2011-10-04
Data wydania: 2011-09-09
Data wejścia w życie: 2012-04-05
Data obowiązywania: 2012-04-05
Organ wydający: MIN. ŚRODOWISKA
Należy zwrócić uwagę na przypisy zawarte w ww. rozporządzeniu.
Przypis nr 1: nie dotyczy dalszego przetrzymywania, bez zmiany lokalizacji, okazów przetrzymywanych w dniu wejścia w życie rozporządzenia, odnosi się do następujących gatunków roślin:.....kolczurka klapowana Echinocystis lobata
informacja ze strony generalnej dyrekcji ochrony środowiska:
http://www.gdos.gov.pl/Articles/view/19 ... tunki_obce
a więc tam gdzie rosła przed wejściem w życie w/w przepisów (tj 2012,04,05) może być dalej uprawiana
Jednakże co do zakazu uprawy kolczurki:ustawa ogłoszona w Dz.U. 2011 nr 210 poz. 1260
Data ogłoszenia: 2011-10-04
Data wydania: 2011-09-09
Data wejścia w życie: 2012-04-05
Data obowiązywania: 2012-04-05
Organ wydający: MIN. ŚRODOWISKA
Należy zwrócić uwagę na przypisy zawarte w ww. rozporządzeniu.
Przypis nr 1: nie dotyczy dalszego przetrzymywania, bez zmiany lokalizacji, okazów przetrzymywanych w dniu wejścia w życie rozporządzenia, odnosi się do następujących gatunków roślin:.....kolczurka klapowana Echinocystis lobata
informacja ze strony generalnej dyrekcji ochrony środowiska:
http://www.gdos.gov.pl/Articles/view/19 ... tunki_obce
a więc tam gdzie rosła przed wejściem w życie w/w przepisów (tj 2012,04,05) może być dalej uprawiana
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ponkers73
Jeżeli chodzi o dynie to najlepiej prosto do gruntu posiać ziarnka(wcześniej zamoczyć ), przykryć kawałkami agrowłókniny jak sprzyja pogoda to przed 15 maja, dla mnie taki sposób lepszy
Jeżeli chodzi o dynie to najlepiej prosto do gruntu posiać ziarnka(wcześniej zamoczyć ), przykryć kawałkami agrowłókniny jak sprzyja pogoda to przed 15 maja, dla mnie taki sposób lepszy
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Robiąc sadzonki w domu, przyspiesza się wegetację o około 1,5 miesiąca - wcześniejszy siew plus to, że w domu w cieple kiełkują i rosną szybciej . Dla niektórych dyń, które mają dłuższy okres wegetacji, sianie nasion wprost do gruntu skończy się tym, że nie zbierze się dojrzałych dyń przed przymrozkami jesiennymi .
-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
A możecie mi powiedzieć kiedy wysiewać dynie do rozsad?
Proszę podajcie mi jakieś adresy sklepów internetowych z nasionami dyń, niestety z akcji załapałem się na hokkaido a chciał bym zasadzić jeszcze kilka innych odmian. Chyba że ktoś jeszcze się podzieli?
Proszę podajcie mi jakieś adresy sklepów internetowych z nasionami dyń, niestety z akcji załapałem się na hokkaido a chciał bym zasadzić jeszcze kilka innych odmian. Chyba że ktoś jeszcze się podzieli?
Storczyk pytała kilka postów wcześniej o kiełkowanie dyń. Znalazłam nasiona dyni bezłupinowej z 2010r. i chciałam sprawdzić czy nadają się do siewu - wykiełkowały po 3 dniach , a dynia Blu Kuri (wydłubana tydzień temu) leży na mokrym ręczniku papierowym już 5 dni i kiełka nie widać.Widać łupinka opóźnia kiełkowanie. Pozdrawiam, Bożenka. P.s. Paweł Kraśnik jak chcesz bezłupinową , Blu Kuri i ozdobną turban żółty to mogę się podzielić.
Pozdrawiam , Bożenka.
Paweł, ja rozsadę zaczynam robić ok 15 kwietnia.
Forumowiczka Kasia...;)