Phalaenopsisy Oriona

Zablokowany
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Orionko ,ale masz cudeńka,taka róznorodność kolorków miło oglądać Twój wątek.
Pozdrawiam
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Obrazek

Obrazek

No i skończyło się rumakowanie :( A zaczynają problemy.

Śpiącemu phalaenopsisowi gniją korzenie. Liście zrobiły się miękkie. Na pewno nie jest przelany, podłoże ma grube i przepuszczające powietrze. W doniczce ma porobione dziury, żeby powietrze lepiej przepływało.
Pierwszy przegląd korzeni robiłam gdzieś w tamtym miesiącu. Wycięłam wszystkie chore, a tu widzę, że następne robią się puste i brązowe. na razie obserwuję.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Jestem zachwycona twoimi storczykami. Faktem jest również, że robisz wspaniałe fotki. I tego ci zazdroszczę. Ja niestety jestem antytalent, a im bardziej się staram, tym gorzej mi wychodzą.
Co do korzonków, to miałam podobnie z Cymbidium. Jakieś 1,5 może 2 miesiące temu wymieniłam podłoże. Ok 3 tygodni nie było podlewane, jedynie spryskiwane. Kilka dni temu coś mnie tknęło i zajrzałam do korzeni. Tragedia, co zobaczyłam! Mnóstwo jakichś drobniusieńkich robaczków i mokre podłoże, choc powinno być już suche. Nie wiem, czy operacja ratowania się uda. Na razie w nowym podłożu wygląda dobrze. Mam nadzieję, że odbuduje system korzeniowy i przeżyje.
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Robaków u siebie nie zauważyłam.

Jest jeszcze problem z jednym z białych phalaenopsisów z różową warżką. Liście robią się miękkie, oklapły. Storczyk jest w trakcie kwitnienia i może to kwitnienie na niego tak wpłynęło. Ale nie jest to jakieś spektakularne kwitnienie - kwiatów jest 10. Wszystkie pąki są rozkwitnięte.
na razie bacznie obserwuję obydwa phalaenopsisy.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Witaj Orion, miałam podobne problemy z jednym z kwitnącym storczykiem, miał duże kwiaty i liście mu opadały, robiłam mu kompresy na liście, pomogło, można też je zraszać, spróbuj.
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj podlewałam tego białego z różową warżką , liście jeszcze bardziej miekkie, zflaczałe, 3 kwiaty wyglądające na przekwitłe i pęd kwiatowy, który gdzieś tak na 5 cm od czubka jakby się złamał.

Od razu podkreślam, że storczyka nikt nie ruszał i nikt specjalnie nie naginał tego pędu. Ale wygląda to na załamanie - to tak jakby pęd w jednym miejscu stracił jędrnośc i po prostu się zagiął pod ciężarem kwiatów. W miejscu zagięcia zrobił się znacznie cieńszy i miękki. Podpięłam więc tą częśc pod podpórkę i czekam. Może to chwilowe?

Mogłam zrobic fotki, ale bardziej byłam przejęta moim spostrzeżeniem, niż szukaniem aparatu.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Przepiękne te Twoje zdjęcia, masz zacięcie. Storczyki przecudowne, tylko patrzeć, patrzeć i podziwiać.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Orionka nie dość, że storczyki ma cudne, to jeszcze zdjęcia najwyższej klasy. Tylko podziwiać!
platynka :)
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Platynko i Dorciu - dziękuję :D

Platynko Ty już też będziesz miała co wrzucac na to forum. 8)
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Ponieważ jest to setny post w moim temacie czuję się usprawiedliwiona wstawiając kolejne zdjęcia. ;:1

Dzisiaj łapaliśmy słoneczko:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że zdjęcia nie rozjeżdżają forum. Wstawiam specjalnie takie duże, bo tylko na takich widac jak storczyki mienią się w słońcu.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Orionko, piękne falenopsisy i jeszcze piękniejsze zdjęcia ;:215
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

śliczne storczyki. i widać, że na płatki pada słoneczko, bo są jakby brokatowe, mieniące się.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Piękne zdjęcia:) A storczyki...nie muszę mówic chyba, że jeszcze piękniejsze? :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”