Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.II (03-11.2008)
Tak pieknie opisujecie dature ze chyba ja polubie bo do tej pory jakos nie mialam do niej sentymentu i gdyby nie moj malzonek juz dawno wyladowala by na smietniku
Mam zolta od 3 lat i w pierwszym roku pieknie kwitla w nastepnym tylko kilka kwiatow i to w jesieni wiec kwitnienie zakonczyla juz w suterenach a w tym roku to nawet nie wiem czy zakwitnie bo przyznam sie ze niezbyt o nia dbam.Jezeli mozecie poradzic jaki nawoz jest najlepszy? do tej pory podlewalam tylko nawozem uniwersalnym do kwiatow kwitnacych 15-30-15.
a oto fotki
Mam zolta od 3 lat i w pierwszym roku pieknie kwitla w nastepnym tylko kilka kwiatow i to w jesieni wiec kwitnienie zakonczyla juz w suterenach a w tym roku to nawet nie wiem czy zakwitnie bo przyznam sie ze niezbyt o nia dbam.Jezeli mozecie poradzic jaki nawoz jest najlepszy? do tej pory podlewalam tylko nawozem uniwersalnym do kwiatow kwitnacych 15-30-15.
a oto fotki
HEJ
Jak na niedbaną roślinkę Twoja datura wygląda na piękną i zdrową .
Podziękuj mężowi za upór .Roślina jest warta zachodu ,odwdzięczy się na pewno
pięknymi kwiatami .
By ładnie kwitła-
powinno się ją nawozić odżywką wysokopotasową.
W Polsce są też specjalne odżywki do datur ,jak
jest w Toronto - nie wiem .Musisz popytać w sklepach
ogrodniczych lub poprosić kogoś by ci przysłał np.planton k.
Jak na niedbaną roślinkę Twoja datura wygląda na piękną i zdrową .
Podziękuj mężowi za upór .Roślina jest warta zachodu ,odwdzięczy się na pewno
pięknymi kwiatami .
By ładnie kwitła-
powinno się ją nawozić odżywką wysokopotasową.
W Polsce są też specjalne odżywki do datur ,jak
jest w Toronto - nie wiem .Musisz popytać w sklepach
ogrodniczych lub poprosić kogoś by ci przysłał np.planton k.
Pozdrawiam GOSIA
Witam
Mariola Twoja datura to okaz zdrowia na pewno też pięknie zakwitnie i będzie cieszyć wiele lat.Marta nie narzekaj na swoje datury one też są okazami zdrowia tak jak napisała to Gosia ,jedynie zmieniłabym im donice na większe , jak dla mnie są zbyt małe jak na tej wielkości roslinki i mało ziemi mają a moze masz możliwośc wsadzenia ich bezposrednio do ziemi w ogródku? tak jak ja wsadziłam moja dature.Nawóz uniwersalny to zamało dla datury, ona jest bardzo żarłoczna, musisz poszukać nawozów dla datur ewentualnie innych z dużą zawartością potasu. Ja dzis musiałam opryskać mojego kwiatka używając Owadofos 540 EC ponieważ darmozjady ( czytaj gąsiennice ) zjadały liście
Pozdrawiam carolina
Mariola Twoja datura to okaz zdrowia na pewno też pięknie zakwitnie i będzie cieszyć wiele lat.Marta nie narzekaj na swoje datury one też są okazami zdrowia tak jak napisała to Gosia ,jedynie zmieniłabym im donice na większe , jak dla mnie są zbyt małe jak na tej wielkości roslinki i mało ziemi mają a moze masz możliwośc wsadzenia ich bezposrednio do ziemi w ogródku? tak jak ja wsadziłam moja dature.Nawóz uniwersalny to zamało dla datury, ona jest bardzo żarłoczna, musisz poszukać nawozów dla datur ewentualnie innych z dużą zawartością potasu. Ja dzis musiałam opryskać mojego kwiatka używając Owadofos 540 EC ponieważ darmozjady ( czytaj gąsiennice ) zjadały liście
Pozdrawiam carolina
- ZosiaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jest przepiękna a ja kupiłam z jednym pąkiem nawet nie wiem jakiego koloru będzie jak zakwitnie ale będe ją nawozić by urosła taka jak twoja pozdrawiam zosia aha jak zakwitnie to pokaże jej zdięcie
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Już jest dobrze na razie jak będzie się rozrastać to obrywać duże liście i niepotrzebne odrosty. Jest piękna i zdrowa oby tak dalej
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dziewczyny gratuluję!!!!
Moja datura pokazała pierwszy kwiat w tym roku 8 czerwca...
dzisiaj ma jeszcze dwa ostatnie w takiej kondycji ,że można spoko patrzeć na nie ale za moment już zwiędną zupełnie.... i trzeba będzie poczekać na następne bo są malutkie pączki.
Ale to jest wymiana... i datura jako krzew kwitnie długo...
natomiast nie pamiętam jak długo utrzymuje się jeden kwiat.
Nie obserwowałam nigdy bo zawsze miałam kilka pąków rozwijających sie jednocześnie lub po kolei w niewielkich odstępach czasu.
Moja datura pokazała pierwszy kwiat w tym roku 8 czerwca...
dzisiaj ma jeszcze dwa ostatnie w takiej kondycji ,że można spoko patrzeć na nie ale za moment już zwiędną zupełnie.... i trzeba będzie poczekać na następne bo są malutkie pączki.
Ale to jest wymiana... i datura jako krzew kwitnie długo...
natomiast nie pamiętam jak długo utrzymuje się jeden kwiat.
Nie obserwowałam nigdy bo zawsze miałam kilka pąków rozwijających sie jednocześnie lub po kolei w niewielkich odstępach czasu.
Też niestety nie pamiętam jak długo żyje kwiat, zauważyłem jednak że dużo zależy od pogody-im goręcej i więcej słońca tym krócej.
Ale ogólnie to utrzymują się ładnych kilka dni.
Ale jak pisze KaRo-następuje wymiana i kwitną do późnej jesieni.
P.S.
Moja biała datura ma już duże pąki, a różowa b. malutkie.
Ale ogólnie to utrzymują się ładnych kilka dni.
Ale jak pisze KaRo-następuje wymiana i kwitną do późnej jesieni.
P.S.
Moja biała datura ma już duże pąki, a różowa b. malutkie.