Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
Pawle, mam taką na działce, pełna, bardzo bledziutki róż, prawie biała, z żółtymi pręcikami (nie znam nazwy), w tej chwili przekwita ale ten jej zapach, taki jakiś ciężki mnie odrzuca. Natomiast zapach "sorbetki" na sąsiedniej działce bardzo mi się podoba. Festiva Maxima też ma przyjemny, delikatny zapach. O jejku, większość piwoni już przekwita, kiedy Ty zdążysz je wszystkie obwąchać !!! ponad 70 odmian !!! Matko kochana ! Pawle, aż mi się głupio zrobiło, że poprosiłam Cię o to, myślałam, że masz jakieś notatki. SORKI !
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
U mnie zaczynają dopiero kwitnąć.gienia1230 pisze:Pawle, mam taką na działce, pełna, bardzo bledziutki róż, prawie biała, z żółtymi pręcikami (nie znam nazwy), w tej chwili przekwita ale ten jej zapach, taki jakiś ciężki mnie odrzuca. Natomiast zapach "sorbetki" na sąsiedniej działce bardzo mi się podoba. Festiva Maxima też ma przyjemny, delikatny zapach. O jejku, większość piwoni już przekwita, kiedy Ty zdążysz je wszystkie obwąchać !!! ponad 70 odmian !!! Matko kochana ! Pawle, aż mi się głupio zrobiło, że poprosiłam Cię o to, myślałam, że masz jakieś notatki. SORKI !
-
Liwio, niezbyt dobrze widzę na zdjęciu, jeżeli ona ma srodek kwiatu tak jakby lekko popaćkany bordowym kolorem w czterech punktach to własnie FESTIVA MAXIMA, faktycznie bardzo przyjemnie pachnie, chyba że Paweł jest innego zdania, ma mnostwo odmian. Łooo matkooo kochanooo jak Ci Pawle zazdroszcze. Aż mnie skręca !!!
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Obwachałem swoje piwonie wnioski są następujące:
odmiany o kwiatach pojedyńczych pachną mdło,
odmiany o kwitach półpełnych i pełnych i barwie białej i różowej pachną subtelnie,
odmiany o kwiatach jw i barwie czerwonej, wiśniowej mają bardzo ciężkie zapachy, im kwiat ciemnejszy tym woń intensywaniejsza.
odmiany o kwiatach pojedyńczych pachną mdło,
odmiany o kwitach półpełnych i pełnych i barwie białej i różowej pachną subtelnie,
odmiany o kwiatach jw i barwie czerwonej, wiśniowej mają bardzo ciężkie zapachy, im kwiat ciemnejszy tym woń intensywaniejsza.
-
-