uki94 pisze:Witam czy przy papryce obrywać już pączki czy rozkwitnięte kwiaty jutro postaram się dać fotki mojej papryki.
A niby po co masz obrywać pączki kwiatowe, czy kwiaty, nie potrzeba Ci owoców? Jeżeli chodzi Ci o usuwanie kwiatów na poziomie pierwszego rozwidlenia to dostałeś już odpowiedź. Tadeusz.
Czy powinno się obrywać pierwszy kwiatek na papryce.Gdzieś chyba mi się coś takiego usłyszało,ale nie jestem pewna,proszę o odpiszcie,bo mam już małe kwiatki i nie wiem co robić.
Twoje pytanie przeniosłem do tego tematu. Tu masz wszystko na temat papryki.
erazm
Erazm pisze:Do oberwania ten na wierzchołku - rozwidleniu gałązek.
tadeusz48 pisze:Papryka jak rośnie to tworzy pierwszy kwiat w rozwidleniu dwóch, trzech gałązek które wyrastają z pieńka głównego. Na tych gałązkach rozwijają się kwiaty i dalej się rozgałęziają tworząc całą koronę krzaka papryki. Ten pierwszy kwiat ( w rozwidleniu), może być dwa, usuwa się gdyż roślina przy tworzeniu gałązek zatrzymuje się w rozwoju, a swoją energię kieruje na wytworzenie z tego pierwszego kwiatu owocu papryki. Gdy go usuniemy i na krzaczku nie będzie tego jednego czy dwóch kwiatów, roślina zacznie się rozkrzewiać i tworzyć gałązki na których pojawią się kwiaty( jednocześnie na kilku gałązkach). W ten sposób roślina będzie zasilać jednocześnie kilka kwiatów a nie jeden. Ja to praktykuję i potwierdzam że owoce papryki pojawiają się(dojrzałe) kilka dni później. lecz nie jeden owoc a kilka jednocześnie. ...
Łukasz , Ty mnie ciągle czymś zaskakujesz, albo pokazałeś nie swoją paprykę , o co Cię raczej nie podejrzewam, albo jesteś mistrzem ogrodnictwa i do tej pory się tylko kamuflowałeś . Gratuluję takich roślinek. Tadeusz