Mszyce na wiciokrzewie
- kocurek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mszyce na wiciokrzewie
Jak w temacie: czym je opryskać?
Najgorsze jest to, że mszyce zaatakowały same wierzchołki z kwiatostanem, i liście krzewu zawinęły się na kwiatostanie, tworząc jakby parasol ochronny dla mszyc: jaki oprysk dotrze do środka?
Najgorsze jest to, że mszyce zaatakowały same wierzchołki z kwiatostanem, i liście krzewu zawinęły się na kwiatostanie, tworząc jakby parasol ochronny dla mszyc: jaki oprysk dotrze do środka?
Zastosuj albo Mospilan (zwalcza nie tylko mszyce), bądź Pirimor (w tym przypadku środek tylko i wyłącznie do zwalczanie mszyc). Pamiętaj tylko, ze jeden oprysk nie zawsze daje oczekiwanych reziltató. Często trzeba wykonać 2 a nawet 3 opryski w dwudniowych odstępach czasu aby mszyce wytępić.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli jest możliwość to dobrze byłoby oberwać te pozawijane liście ,bo do środka płyn nie dotrze, a pewno tam dopiero jest kłębowisko mszyc...
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- janina1949
- 50p
- Od: 30 kwie 2008, o 19:19
Mszyce
Witam serdecznie.Mam na mojej dzałce cztery duże wiciokrzewy, kazdego roku jest ten sam problem z mszycami one bardzo chyba lubia wiciokrzewy bo jest ich tam wiecej jak gdzie indziej,ja moje opryskuje decisem co kilka dni i to pomaga. Pozdrawiam Janina
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
Re: Mszyce
Niestety potwierdzam, wiciokrzew jest jedną z pierwszych roślinek, które dają mi znać, ze w moim ogrodzie zaczyna się szaleństwo mszycowe. Ja opryskuję Pirimorem albo Karate(prewencyjnie już w marcu a potem regularnie). Zresztą, jak już mam roztwór, to pryskam także róże i inne roślinki "mszycolubne", więc i wiciokrzewowi zawsze pomogęjanina1949 pisze:Witam serdecznie.Mam na mojej dzałce cztery duże wiciokrzewy, kazdego roku jest ten sam problem z mszycami one bardzo chyba lubia wiciokrzewy bo jest ich tam wiecej jak gdzie indziej,ja moje opryskuje decisem co kilka dni i to pomaga.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, Pirimor. Warto go mieć, bo jest to chyba najbezpieczniejszy dla organizmów pożytecznych pestycyd.
Za to Calypso chwali się długoterminową ochroną przed mszycami(przynajmniej 3 tygodnie) a pozostaje w roślinie przez 6 tygodni. Na ozdobnych można sobie pozwolić.
Za to Calypso chwali się długoterminową ochroną przed mszycami(przynajmniej 3 tygodnie) a pozostaje w roślinie przez 6 tygodni. Na ozdobnych można sobie pozwolić.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Można opryskiwać ciepłą wodą z dodatkiem kieliszka octu na 1l wody, lub Promanalu/oleju rzepakowego - ale tylko w dni o temp. poniżej 20C. ( Tłuszcz zatyla mordki robalom, ale w wysokiej temperaturze powoduje poparzenia na liściach).nemo56 pisze:Wiciokrzew musi być często zraszany nie dopuszczać do przesuszeń bo wtedy mszyce atakują.
Mszyce mają krótki cykl rozwojowy , więc lepiej jest przywabiać do ogrodu ich zjadaczy, niż wylewć hektolitry insektycydów.
Szczegóły, w tym rozmnażanie dzieworódek , tu:
http://bestpest.com.pl/mszyce.php
Nawet co 3 dni - nowy miot!