CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
-
- 50p
- Od: 8 mar 2012, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Odnośnie E. lanata. Nadal trzymać je sucho i nic nie robić. myślę że tylko wówczas mają szansę dotrwać wiosny. Lecz jeśli przyczyną miękkich łodyg jest przemrożenie to i tak ich szanse przeżycia są niewielkie.
Siedziały w temp nie niższej niż 8, 9 stopni. A zmiękczenie dotyczyło całości, nie tylko korzenia. Mam nadzieję, ze przeżyją. DZięki za odp.
Ha en bra dag!
Witam. Posiadam około półtora metrowego Wilczomlecza Tróżebrowego (Euphorbia Trigona) Mam jedno pytanie. Owy sukulent wypuszcza często odnóżki. Przez całą jego "kadencje" obcinałem mu wspomniane odnózki z wiarą, że cała "moc" przyrostu będzie koncentrowała sie nie na szerokości tylko na wysokości mojego Wilczomlecza. I tu pytanie: czy to ma jakies znaczenie, czy takie 'zabiegi' są może zbędne ???
- Spy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przecież to i tak rośnie, jak chwast, po co to przyspieszać
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
Witam, Kupiłem grubosz który niestety miał wełnowce Pryskam chemią ... co jakiś czas widzę że populacja się odradza. Na dodatek owady przeniosły si też na inne rośliny. Znacie jakieś najlepiej domowe sposoby na tego pasożyta? Obecnie pryskam- KARATE ZEON .
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Goskaa - substrat dla tego sukulenta jest zupełnie nie odpowiedni. Wydaje się to właśnie być przyczyną Twojego z nim kłopotu.
Teraz nie jest dobry czas na przesadzanie ale... To jest chyba konieczne.
Kup sobie standartową ziemię do kaksów, dodaj do niej 1/3 grubego piasku oraz trochę perlitu, pobierz sadzonki z chorej rośliny i ją ratuj. Tylko uważaj: substrat powienien być co najwyżej lekko wilgotny a potem absolutnie rośliny nie podlewaj - chyba jakby się widocznie zasuszała. Jednak nawet wtedy rób to bardzo ostrożnie. Dopiero wiosną należy zacząć sadzonki ostrożnie podlewać.
maxmar123 - ja polecam każdemu Bi58. To systemik więc jeśli roślina przy podlaniu weźmie go w siebie wszystko co gryzące na niej natychmiast pada. Jednak teraz nie jest najlepszy czas na podlewanie bo przecież zima w pełni! Rośliny więc powinny być zupełnie suche.
W zimie polecam Provado Plus AE firmy Bayer, ona na pewno tu pomoże do czasu aż będzie można zastosować Bi58 lub inną skuteczną chemię.
Teraz nie jest dobry czas na przesadzanie ale... To jest chyba konieczne.
Kup sobie standartową ziemię do kaksów, dodaj do niej 1/3 grubego piasku oraz trochę perlitu, pobierz sadzonki z chorej rośliny i ją ratuj. Tylko uważaj: substrat powienien być co najwyżej lekko wilgotny a potem absolutnie rośliny nie podlewaj - chyba jakby się widocznie zasuszała. Jednak nawet wtedy rób to bardzo ostrożnie. Dopiero wiosną należy zacząć sadzonki ostrożnie podlewać.
maxmar123 - ja polecam każdemu Bi58. To systemik więc jeśli roślina przy podlaniu weźmie go w siebie wszystko co gryzące na niej natychmiast pada. Jednak teraz nie jest najlepszy czas na podlewanie bo przecież zima w pełni! Rośliny więc powinny być zupełnie suche.
W zimie polecam Provado Plus AE firmy Bayer, ona na pewno tu pomoże do czasu aż będzie można zastosować Bi58 lub inną skuteczną chemię.
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Niebawem przesadzę mojego grubosza:)
Szkoda, że producent nie zadbał o dobór odpowiedniejszego podłoża do tej rośliny;/ to przypomina bardziej takie do storczyków...
Szkoda, że producent nie zadbał o dobór odpowiedniejszego podłoża do tej rośliny;/ to przypomina bardziej takie do storczyków...
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nigdy i nigdzie prócz roślin pochodzących od prywatnych hodowców (czyli nas) nie ma odpowiedniego podłoża w zakupionych roślinach.
To dlatego, że w czystym torfie czy innym sterylnym substracie łatwiej jest uprawiać i "gonić" roślinę karmiąc ją jedynie pożywkami. 100% zakupionych kaktusów czy sukulentów poleca się natychmiast przesadzić.
To dlatego, że w czystym torfie czy innym sterylnym substracie łatwiej jest uprawiać i "gonić" roślinę karmiąc ją jedynie pożywkami. 100% zakupionych kaktusów czy sukulentów poleca się natychmiast przesadzić.
Witam.
POtrzebuję pomocy. Rok temu zamieszczałam tu zdjęcia mojego kaktusa. Zmagał się od z chorobą przez 1,5 roku. Jak widać coś z nim nie tak. Niby nie zasychają mu końcówki pędów (wypuszcza nawet nowe), ale całe pędy wyglądają na zwiędnięte. zaczął się "kłaść" jakieś 3 miesiące temu. Nie wiem co z nim robić. Wypuścił nowe przyrosty i korzenie, więc może powinnam obciąć i posadzić do nowych doniczek, a całą głowną roślinę usunąć. Trochę mi żal, bo jest u mnie już 10 lat
Dwa pierwsze zdjęcia z tamtego roku, trzy kolejne obecne.
Bardzo proszę o pomoc.
POtrzebuję pomocy. Rok temu zamieszczałam tu zdjęcia mojego kaktusa. Zmagał się od z chorobą przez 1,5 roku. Jak widać coś z nim nie tak. Niby nie zasychają mu końcówki pędów (wypuszcza nawet nowe), ale całe pędy wyglądają na zwiędnięte. zaczął się "kłaść" jakieś 3 miesiące temu. Nie wiem co z nim robić. Wypuścił nowe przyrosty i korzenie, więc może powinnam obciąć i posadzić do nowych doniczek, a całą głowną roślinę usunąć. Trochę mi żal, bo jest u mnie już 10 lat
Dwa pierwsze zdjęcia z tamtego roku, trzy kolejne obecne.
Bardzo proszę o pomoc.
Kiedyś czytałem na FO. Że należy przetrzymać z tydzień, następnie wsadzić do bardzo przepuszczalnego podłoża, można też miejsce z którego wyjdą każenie natrzeć węglem lub cynamonem.
Witam, zauważyłem u niego czarną plamę...
wydaje mi się, że w tym miejscu miał kilka takich małych brązowych "plamek" czy coś takiego i chyba to "zdrapałem", dziś patrze a tu taka czarna plama w tym miejscu < ale nie wydaje mi się, żebym zrobił dziurki przy tym zdrapywaniu>
Co to może być ? ;/
Uploaded with ImageShack.us
wydaje mi się, że w tym miejscu miał kilka takich małych brązowych "plamek" czy coś takiego i chyba to "zdrapałem", dziś patrze a tu taka czarna plama w tym miejscu < ale nie wydaje mi się, żebym zrobił dziurki przy tym zdrapywaniu>
Co to może być ? ;/
Uploaded with ImageShack.us